Sunday, October 20, 2013

Ekonomi Malaysia Bab 5 - Institusi Pemberi Kredit

Sebahagian daripada institusi kewangan berfungsi sebagai institusi pemberi kredit atau pemberi pinjaman. Kegiatan ini membolehkannya mencari keuntungan  melalui faedah yang dikenakan atas peminjam.

Agensi Pemberi Kredit di Malaysia
{ada enam. Dua daripadanya adalah institusi kewangan}

  1. Bank Perdagangan (termasuk Bank Islam)
  2. Syarikat Insurans (termasuk Syarikat Takaful)
  3. Koperasi
  4. Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)
  5. Pajak Gadai (termasuk ar-Rahnu)
  6. Pemberi pinjaman berlesen

  • Bank Perdagangan (termasuk Bank Islam)
    • Pemberian kredit merupakan teras dlm bank perdagangan dan paling menguntungkan.
    • Bank perdagangan memberi kredit kepada peminjam (pihak yang memerlukan dana) dgn menyalurkan deposit (wang) yang disimpan oleh pendeposit (penyimpan)
    • Enam jenis kredit yang disediakan oleh pihak bank :
      • Pinjaman sewa beli - beli barang pengguna esp. kenderaan/kereta dan bayar secara ansuran untuk satu tempoh yg panjang. kadar bunga tetap akan dikenakan. Hak milik barang akn berpindah dr pihak bank kpd pembeli apabila pembeli dah selesaikan keseluruhan pinjaman termasuk bayaran kadar bunga. - Meningkat perbelanjaan penggunaan swasta dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi bg industri hartanah dan pembuatan kereta.
      • Pinjaman bercagar - pinjaman yang diberi kepada pembeli yang mengemukakan aset tetap sebagai cagaran untuk beli harta tetap. Nilai aset yang dicagarkan mestilah lebih tinggi berbanding harga harta tetap. Sekiranya pembeli gagal buat bayaran balik termasuk bayar kadar bunga, bank akn merampas atau menjual cagaran (geran rmh, geran tanah, barang kemas dll) tersebut untuk dapatkan tunai sbgi bayaran balik pinjaman. - Meningkatkan perbelanjaan penggunaan swasta dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi sektor perumahan.
      • Pinjaman tidak bercagar - Pinjaman yang diberi tanpa perlu peminjam membuat cagaran. Namun peminjam perlu kemukakan penyata gaji, menyenaraikan nama penjamin, menyatakan tujuan membuat pinjaman serta dptkan kepercayaan pihak bank tntg keupayaannya membuat bayaran balik pinjaman. Bayaran balik boleh dibayar scr ansuran ataupun sekaligus, namun jika peminjam gagal bayar balik pinjaman akn ditanggung oleh penjamin.
      • Kad kredit - Kad kredit membolehkan seseorang membeli sesuatu barang tanpa kemukakan tunai atau boleh mengeluarkan tunai dari mesin juruwang automatik (ATM). Bank akn buat bayaran kpd penjual bg pihak pemegang kad kredit. pemegang kredit pula akn membayar balik pinjaman tersebut (bayaran kpd pihak bank) scr sekali gus atau ansuran mengikut keupayaan pemegang kad kredit tersebut. 
      • Kemudahan overdraf -pendahuluan yang diberi pada pemegang akau semasa bank tersebut dan pemegang akaun itu boleh mengeluarkan sejumlah wang melebihi baki dalam akaun semasa. Jumlah overdraf maksimum ditetapkan oleh pihak bank dan kadar bunga hanya dikenakan untuk jumlah overdraf (jumlah wang yg melebihi simpanan akaun semasa) shj. - Menggalakkan urusniaga dlm kalangan firma.
      • Mendiskaunkan bil pertukaran - Bank juga akan beri pinjaman dgn memberi diskaun bil-bil pertukaran pelanggannya (membeli bil dgn nilai yang kurang dr muka bil tersebut). Bank perdagangan kemudiannya akn beri sejumlah wang kepada pelanggan dan dpt komisen dari bil-bil pertukaran yang didiskaunkan) Bank perdagangan akn tuntut bayaran dari pihak yg mengeluarkan bil apabila sampai tarikh matang bil. {bil pertukaran adalah surat jaminan yg dikeluarkn penghutang kpd pemberi hutang. dlm bil itu, penghutang berjanji akn membayar sejumlah wang kepada pemberi hutang atau pemegang bil pada masa akn dtg}
  • Syarikat Insurans (termasuk Syarikat Takaful)
    • Terdapat dua jenis pinjaman oleh syarikat insurans kepada pemegang polisi insurans hayat :
      • Pinjaman polisi - faedah an dikenakan pd pinjaman ini. Bayaran balik pinjaman dan faedah boleh dibuat oleh pemegang polisi (org yang ambil insurans; yg buat pinjaman polisi) sama ada scr sekaligus ataupun ansuran. Jika faedah dan pinjaman tidak dibayar, maka faedah akn ditambah ke ats pinjaman. Jika jumlah faedah dan pinjaman jd lebih besar dr nilai tunai, makan polisi insurans tersebut mungkin akn luput tnpa nilai. Namun sekiranya berlaku kemalangan atau kematian ke atas pemegang polisi, pinjaman yg tak dibayar berserta faedah akan ditolak dari jumlah pampasan.
      • Pinjaman premium automatik
  • Koperasi
    • Dua jenis kemudahan kredit yang diberi koperasi :
      • Pinjaman bercagar
      • Pinjaman tidak bercagar
    • Kadar faedah kebiasaannya tidak membebankan peminjam selaras dgn matlamat utk menjaga kebajikan ahlinya.
    • Pendekatan dlm pemberian kredit :
      • Menggunakan sumber dalaman
      • Menggunakan sumber pinjaman bank yang disalur terus kpd koperasi utk jalankan aktiviti kredit.
    • Tempoh bayaran balik koperasi :
      • Tak melebihi lima belas tahun bagi pinjaman tak bercagar
      • boleh melebihi lima belas tahun bagi pinjaman bercagar
      • mengikut tempoh yg diluluskan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia
  • Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)
    • Lima jenis kredit yang ditawarkan :
      • Ikhtiar Rezeki
        • I-Mesra - pembiayaan pertama dgn jumlah max rm20k untuk biaya projek ekonomi yang diyakini dpt beri pulangan yang baik kpd Sahabat AIM
        • I-Srikandi - Diperkenalkan kpd Sahabat AIM sekiranya mempunyai projek-projek yg berjaya dan berdaya maju + beri kemudahan kredit kpd shbt lama agr tak perlu cari modal dr agensi kewangan lain.
        • I-Wibawa - pinjaman mudah kpd Sahabat AIM yg tgh ambil I-Mesra atau I-Srikandi tapi memerlukan modal tambahan utk jalankan projek secara bermusim.
        • I-Wawasan - Skim utk menggalakkan Sahabat AIM agar terlibat dalam perusahaan kecil dan sederhana (PKS)
      • Ikhtiar Penyayang - skim untuk bantu Sahabat AIM yang menghadapi kegagalan dlm projek ekonomi sprt benacana alam dsb
      • Ikhtiar Bestari - skim utk bantu Sahabat AIM utk biayai kos pendidikan serta kemahiran yg ingin dipelajari.
      • Ikhtiar Sejahtera - skim yg bertanggungjawab utk membiayai keperluan-keperluan semasasprt pembelian rmh, jentera pertanian dan tanah
      • Program Kewangan Mikro Bandar - Skim utk jana potensi bekerja sendiri bagi golongan yang berpendapatan rendah.
    • Kelebihan skim pemberian kredit AIM :
      • Tak perlukan cagaran atau penjamin
      • Disokong oleh kerajaan
      • Tidak dikenakan tindakan undang-undang menuntut hutang
      • Dilindungi khairat hutang, baki hutang dihalalkan jika meninggal dunia
    • Pemohon yang layak adlh mrk yang miliki harta tetap tidak melebihi rm50k serta pendapatan kurang rm2k sebulan.
  • Pajak Gadai dan ar-Rahnu
    • Pajak gadai ialah tempat meminjam wang dgn menyerahkan sesuatu sebagai barang gadai ataupun cagaran.
    • Pajak gadai konvensional dan ar-Rahnu merupakan sistem gadaian untuk mendapatkan wang. 
    • Fungsi kedai-kedai pajak adalah untuk memberi pinjaman wang tunai ke atas brg gadaian bagi tempoh enam bulan dgn faedah 2% sebulan.
    • Pinjaman yang boleh diperoleh daripada pajak gadai tidak melebihi rm10k {Akta Pemegang Pajak Gadai 1972}
    • Sekiranya tak dapat tebus barang gadaian sebelum tamat tempoh (6 bulan maksimum) boleh lanjutkan tempoh masa tidak kurang tiga bulan
    • Sekiranya pemajak gadai gagal tebus barang gadaian :
      • pinjaman yang kurang dari rm200, barang yg digadai akn menjadi pemilik pemegang pajak gadai
      • pinjaman melebihi rm200, pajakan boleh dilupuskan melalui lelongan awam oleh pelelong berlesen.
    • Kelemahan pajak gadai ;
      • Kadar faedah sgt tinggi
      • barang emas yang digadai biasanya tdak ditimbang ataupun diukur
      • pemajak gadai tidak diberi notis tentang barang gadaian yang telah dilelong dan terdapat wang lebihan
      • Jika berlaku rompakan, kebakaran kedai pajak gadai dll, pemegang pajak gadai hanya perlu membayar jumlah cagaran yang ditambah 25% kepada pemajak gadai sebagai pampasan.
    • Ar-Rahnu dari sudut syarak merujuk kpd suatu barang yang berharga yang dijadikan sandaran serta terikat dengan hutang bercagar dan boleh dibayar dengannya sekiranya hutang tersebut tak dapat dijelaskan.
    • Kelebihan pajak gadai Ar-Rahnu berbading dgn pajak gadai konvensional ;
      • Tidak mengenakan kadar faedah (tiada unsur riba) - mengenakan caj perkhidamatan yang rendah shj
      • Nilai cagaran tidak merosot - tiada penyelewengan dalam sistem ar-Rahnu
      • Wang lebihan dari gadaian dikembalikan.
  • Pemberi Pinjam Wang Berlesen
    • Dua bentuk pinjaman yang dibenarkan :
      • pinjaman bercagar 
      • pinjaman tidak bercagar
    • Kadar faedah yang boleh dikenakan terhadap peminjam :
      • 18% setahun bagi pinjaman tanpa cagaran
      • 12% setahun bagi pinjaman bercagar
      • Sekiranya peminjam lewat menjelaskan ansuran hutang, maka pemberi pinjam wang berhak mengenakan kadar faedah 8% setahun dari jumlah pokok dan faedah yang tertunggak dikira dari hari ke hari sehingga jumlah tersebut dijelaskan sepenuhnya.
- t a m a t -
Rujukan Lai Mooi Chang, Teks Pra-U Ekonomi (Ekonomi Malaysia), PEARSON




Wednesday, October 16, 2013

Weeks on Counting for STPM Final Semester

Assalamualaikum dan hai ols.

Suddenly rasa nak mengapdet di tengah malam yang aman damai ini.
Takde cerita yang menarik pun.
Nota STPM pun bukan. Buad masa ne mungkin hold dulu buad nota sebab semangat da terbang.
Nak kena gather mood study semula baru boleh buad nota and revise dengan jayanya, In shaa Allah.

*np takbir raya *masih dalam hari tasyrik kan :-)

Huuhhh.. berdebar rasanya. STPM Sem 3 tinggal lagi 3 minggu aje oiii. Aku dengan buku still pangkat bau-bau bacang lagi. Adehhhh...

Anyway, cepat sungguh masa berlalu. Macam semalam baru menjejakkan kaki semula ke Maahad; mintak tlg dengan Cikgu Shaharuddin untuk serap aku masuk STPM, even surat tawaran KISAS dah smpai ke rumah :' Macam baru semalam rasa kekok yang teramat sangat berhadapan dengan manusia-manusia baru tingkatan enam. Masa tu cuma kenal and rasa rapat nan Aqem je. Pilih nak amek econs pon sebab ikut dia on that time. Lol. Macam baru semalam je pertemuan pertama kat bilim PIBG mahad tuh terjadi. ahakss. Kemainkann, sume nyee ak nak feeling macam fes time *poyoss*

Tinggal lagi tiga minggu nak ngadap muke member-member form 6 yang yang tersayang.
Member-member fom 6 kalini memang luar alam tahap tak hengatt. Kejap-kejap matured, gile-gile selalu je, bajet taiko pon ye jugak, skema tayah cite ler. kau hadee? All in one doe. ahahahah :-) Aku selesa je dengan kesemua mereka even kadang-kadang geram, saket hati, sayang, rindu tu bercampur-campur and amek turn all over again. Standard lah, turun naik dlm persahabatan dan perkenalan itu lumrah. manusia yang tak sempurna, tentulah akan mencipta kenangan dan peristiwa-peristiwa yang tak sempurna juge.

Aku rasa macam penjajah yang berjaya dapatkn pengaruh pembesar-pembesar melayu, rasa best dapat berkawan dan kenal dengan semua orang beb. In shaa Allah, tak ada dah sikap puak-puak zaman batu dulu. *yakinyakin* Aku bersyukur sgt sebenarnya krn dipertemukan dengan mrk-mrk. *alhamdulillah* *grateful* Tak kesah laa kan, putera atau puteri.. bagi aku masing-masing take part dalam melengkapkan dan memberi impak yang baek untuk diri ini, in shaa Allah.

lavyuuugaiss *ehh..terkonpess pule*
ok dah. inaff. Aku taktahu nak cakap hape and aku tahu, dah cukup panjang dahh entry aku neh.

[notakaki] semangatt gile aku nak design baju batch tok fom 6. err... tapi taktahu lah respon dorg terhadap design tu macam mana. Aku akan tekad redha tabah aje kalau reaksi they ols suam-suam kuku atau sejuk beku ke hape. Lagipun aku assume dorg sekarang mesti tgh sibuk study dan focus on STPM ahead, takde mase sgt nak spend on t-shirt thingy. Kalau dorg tak berminat, ak boleh alter and re-design untuk others yang berminat. Their disagree isn't the end of everything. hohoh.

By the way, as for my self aku sangat puas hati. ini first time ak design t-shirt not by sketching and drawing but using my own lappy. tak kesah lah even merangkak-rangkak dan tersangat manual nak men-design nye , yang penting siap. It took my whole day and night kott. tak pasal-pasal, secara tak sengaja aku dah jumpa minat baru. In shaa Allah kalau minat on designing t-shirt ne tak fade away, aku nak try open small business on designing printed t-shirt  after stpm tahun ini. *smiling wink wink* I plan, Allah plan and HE's the best planner.


Style # 1
BG Color : White
Sleeve Color : Option
Type of T-shirt : Raglan Sleeve t-shirt












Style # 2
BG Color : Dark Purple
Sleeve Color : Dark purple (1 color/ piece)
type of T-shirt : Standard plain T












Assalamualaikum
Ok fellas.
Gnaidd

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Laa ilaha illallahu Allahu Akbar
Allahu Akbar wa lillaahil hamd





Saturday, October 12, 2013

Jawapan Soalan 1-3 : Ekonomi Sem 3


Boleh rujuk soalan trial ekonomi dari SMK Aminuddin Baki

1.
(a) Pengangguran kitaran adalah masalah buruh tidak memperoleh pekerjaan akibat daripada kemelesetan ekonomi sesebuah negara atau disebabkan krisis kewangan global iaitu pengurangan kegiatan ekonomi di peringkat global. Pengangguran geseran adalah masalah buruh tidak memperoleh pekerjaan akibat tindakan buruh itu sendiri yang memilih untuk tidak mencari pekerjaan atau berhenti kerja secara sukarela.

(b) Dasar belanjawan adalah dasar fiskal mengembang yang merujuk kepada langkah kerajaan menambah perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan cukai. Penambahan perbelanjaan untuk melaksanakan projek-projek baru akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan dan pengurangan cukai dapat menaikkan pendapatan boleh guna masyarakat. Pelaksanaan langkah-langkah ini akan meningatkan pertambahan permintaan agregat dan menggalakkan pertambahan keluaran negara dan sekaligus dapat mengatasi masalah pengangguran kitaran.

2. Tiga faktor yang membezakan upah mengikut pekerjaan

i) Perbezaan sifat pekerjaan.
Buruh yang mempunyai jenis pekerjaan yang selamat dan mudah akan dibayar upah lebih rendah berbanding buruh yang mempunyai jenis pekerjaan yang sukar dan berbahaya kerana pekerjaan yang dilakukan adalah berisiko.

ii) Perbezaan jumlah jam bekerja
Buruh yang diberi upah mengikut jam bekerja atau mengikut kuantiti keluaran akan dibayar lebih tinggi sekiranya sanggup bekerja lebih lama daripada buruh yang lain

iii) Perbezaan tanggungjawab
Pekerjaan yang memerlukan tanggungjawab yang berat dan banyak akan dibayar upah yang lebih tinggi berbanding pekerjaan yang mempunyai tanggungjwab yang rendah.

3.
a) Cukai langsung adalah sejenis cukai yang beban cukainya tidak boleh dipindahkan kepada pihak lain seperti cukai pendapatan syarikat, cukai pendapatan perseorangan dan cukai pendapatan petroleum.

b) Empat jenis cukai tak langsung

i) Duti Import
ii) Duti eksport
iii) Duti eksais
iv) Cukai Jualan

[notakaki] awhhhhhh.. sangat pening kepala. to be continue sooner. enough for today's note and revision. maap hanya sampai soklan ketiga. soklan 4, 5, & 6 ada yg kene KIV sbb lack in knowledge and quite difficult. soklan yang kene pikir panjang takley bawak buad masa sekarang. Adios

kelemahan jawapan :

:: taktahu peruntukan markah, susah nak bajet brp bnyk nk tulis, atau brp isi utama nk diberi
:: tak pasti bagi soalah nyatakan and diberi berapa jumlah isi yang diperlukan, sama ada perlu beri contoh ataupun tidak.

- sekian-





Friday, October 11, 2013

Soalan Trial Ekonomi Malaysia : SMK Aminuddin Baki, KL

Bahagian A:

1a) Apakah maksud pengangguran kitaran dan pengangguran geseran.
b) Terangkan bagaimana dasar belanjawan menyelesaikan masalah pengangguran kitaran.

2) Terangkan tiga faktor yang membezakan upah mengikut pekerjaan.

3a) Terangkan maksud cukai langsung.
b) Terangkan empat jenis cukai tidak langsung.

4a) Bezakan antara institusi perbankan dengan institusi kewangan bukan perbankan.
b) Terangkan peranan tiga institusi pembiayaan pembangunan dalam menjana perkembangan ekonomi Malaysia.

5) Huraikan tiga masalah yang sering dihadapi oleh peminjam bagi mendapatkan kemudahan kredit.

6) Huraikan tiga punca kemiskinan di Malaysia.


[notakaki] dalam hapdet seterusnyee.. In shaa Allah aku akn cari masa utk jawab semua soalan-soalan trial econs yang ini dan yg dari sekolah aku. *program cuti peristiwa. lol*  see ya :-)

Assalamualaikum wbt. 
Selamat tgh hari uols.


Soalan Trial Syariah Sem 3 : SMK Panglima Bukit Gantang


Bahagian A (Ayat Ahkam)

1.(surah al-an'am 152-153) 

(a)konsep syirik dan bahaya syirik


(b)ciri2 mukmin dlm ayt


(c)tggjwb pnjaga terhadap ank yatim




2(surah al-furqan 63-68)


(a)jelaskn ungkapan 


i)هونا


ii)الجهلون


iii)يبيتون


(b)cra mmbntuk individu yg berciri ibadur rahman


(c)cra mmbuang sifat angkuh dlm diri




3(surah al imran 103-105)


(a)sebab nuzul

(b)konsep amar maaruf dan nahi munkar serta pendekatan yg terbaik


(c)implikasi perpecahan akibat tidak berpegang kpd agama ALLAH




Bahagian B (Hadis Ahkam)


4(a)maksud sedekah jariah serta amln yg boleh dikategorikn sbg sdkh jariah


(b)kaedah mndidik utk melahirkn amln yg soleh


(c)kebaikn menuntut ilmu dgn menyatakn dalil yg berkaitan




5(a)jelaskn mksud ungkapan


i)القوي


ii)خير وأحب


iiiوفي كل خير


iv)فان لو تفتح عمل الشيطان


(b)punca kelemahan umat islamn hadis kini


(c)cra mmbina dan mengekalkn smgt bekerja kuat brdasrkn nas dan hadis lain




6(a)mksud hadis scara ijmali


(b)cara pemilihan pengganti pemerintah berdasrkn hadis


(c)pengajaran hadis




[notakaki] buad masa ne, taktahu sumber soalan trial ne dtg dari sekolah mana. Dah dikenalpasti

nanti, ak hapdet semule. Anyway, selamat mengisi cuti dgn perkara berpekdahh dan selamat 

cube menjawab ! *wink wink*




SMKA Maahad Hamidiah : Soalan Trial STPM Sem 3 - Ekonomi Malaysia (Bahagian A)

1.
a) Bezakan jenis pengangguran berikut:
    i) Pengangguran kitaran dengan pengangguran struktur
    ii) Pengangguran bermusim dengan pengangguran geseran
b) Nyatakan dua kesan pengangguran ke atas sosial dan ekonomi sesebuah negara.


2. Huraikan tiga sebab inflasi tolakan kos berlaku

3.
a) Bezakan antara perbelanjaan mengurus dengan perbelanjaan pebangunan
b) Terangkan tiga jenis cukai tak langsung

4. Terangkan masalah yang dihadapi oleh PKS dari aspek berikut :
a) Pasaran dan pemasaran
b) Kekurangan bahan mentah
c) Kekurangan teknologi

5. Terangkan tiga fungsi Bank Negara Malaysia

6.
a) Bezakan antara kemiskinan mutlak dengan kemiskinan tegar
b) Apakah maksud pendapatan garis kemiskinan (PGK) ? Jelaskan prinsip penentuannya.




Ekonomi Malaysia Bab 5 : Institusi Kewangan di Malaysia

Institusi kewangan di Malaysia {7} :

  • Bank Pusat 
  • Bank Perdagangan
  • Bank Pelaburan
  • Institusi Kewangan Pembangunan (IKP)
  • Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
  • Syarikat Insurans
  • Bursa Saham

Bank Pusat

- Institusi kewangan yang dimiliki oleh kerajaan untuk mentadbir urusan kewangan kerajaan dan mengawal keseluruhan sistem kewangan negara.

- Fungsi bank pusat (Bank Negara Malaysia) :
  1. Membangunkan struktur kewangan negara yang kukuh
  2. Menggalakkan kestabilan kewangan
  3. Jurubank atau penasihat kewangan kepada kerajaan
  4. Mengeluarkan mata wang, menyimpan rizab dan melindungi nilai mata wang
  5. Mempengaruhi pemberian kredit untuk manfaat negara


Bank Perdagangan

- Institusi kewangan yang dimiliki oleh pihak swasta  dan bertujuan mencari keuntungan

- Fungsi bank perdagangan :
  1. Menerima deposit sama ada dalam bentuk deposit semasa, deposit tetap dan deposit tabungan.
  2. Memberi pinjaman sama ada melalui akaun semasa, mendiskaunkan bil pertukaran, pinjaman bercagar, pinjaman tidak bercagar, dan pinjaman sewa beli
  3. Mempermudahkan urusan penerimaan dan pembayaran wang seperti melalui cek, debit langsung dan kad kredit.
  4. Menguruskan pertukaran mata wang asing
  5. Menyediakan perkhidmatan lain seperti peti simpanan keselamatan, menjual cek kembara, dan khidmat nasihat kewangan.
# yang highlight tu point penting bagi fungsi institusi kewangan, and yang tak highlight tu adalah contoh.



Bank Pelaburan

- Institusi perbankan yang menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan borong perbankan kepada syarikat korporat

- Fungsi bank pelaburan
  1. Menyediakan khidmat nasihat korporat
  2. Menggerakkan dana penyimpan besar melalui pelaburan dalam pasaran saham
  3. Menjalankan aktiviti pembrokeran produk-produk pasaran modal 
  4. Menjalankan perniagaan pengurusan dana dan unit amanah
  5. Memberi pinjaman bersindiket (gabungan pinjaman beberapa buah bank dan institusi kewangan lain) untuk membiayai projek mega syarikat-syarikat berhad.
  6. Menanggung jaminan terbitan saham baru.
# nak senang, ingat key word bahagian depan setiap ayat : *sedia, *gerak, *jalan-jalan *beri *tanggung



Institusi Kewangan Pembangunan (IKP)

- Terdapat 6 IKP di Malaysia, ditubuhkan oleh kerajaan untuk menggalakkan pembangunan sektor keutamaan tertentu dan merupakan pakar dalam penyediaan pembiayaan jangka sederhana dan jangka panjang bagi projek-projek yang mempunyai risiko pasaran yang tinggi.

  • Fungsi Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME Bank)
    • Pusat kewangan dan pembangunan perniagaan sehenti untuk pembiayaan keperluan PKS di Malaysia.

    • Menyediakan perkhidmatan pembiayaan  dan nasihat kepada PKS yang terlibat dalam sektor-sektor perkilangan, perkhidmatan dan pembinaan.
  • Fungsi Bank Pembangunan Malaysia Berhad  (BPMB)
    • Menyediakan kemudahan kredit jangka sederhana dan panjang untuk membiayai projek-projek infrstruktur, maritim, industri yang berintensifkan modal dan teknologi tinggi.
  • Fungsi Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat)
    • Menggalakkan simpanan daripada ahlinya
    • Menyediakan perkhidmatan pembiayaan kepada ahli dan bukan ahli.
  • Fungsi Export-Import Bank of Malaysia Berhad (EXIM Bank)
    • Menyediakan kemudahan kredit bagi membiayai dan menyokong eksport-import barangan, perkhidmatan dan projek luar negara.
    • Menyediakan peruntukan bagi perkhidmatan insurans kredit eksport, insurans pembiayaan eksport, insurans pelaburan luar negara dan kemudahan jaminan.
  • Fungsi Bank Simpanan Nasional (BSN)
    • Menggalak dan menggembleng simpanan terutamanya dari penyimpan kecil.
    • Menanam tabiat berjimat-cermat dan menyimpan.
    • Menyediakan saluran menyimpan untuk orang awam
    • Menggunakan dana untuk pelaburan, termasuk membiayai pembangunan ekonomi negara
  • Fungsi Agrobank (Bank Pertanian Malaysia)
    • Menggalakkan kemajuan sempurna dalam sektor pertanian 
      • menyelaras dan menyelia bantuan kredit
      • mengadakan kemudahan pinjaman, pendahuluan dan kredit untuk kemajuan penghasilan dan pemasaran

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

- Institusi milikan kerajaan yang mengendalikan skim simpanan wajib bagi setiap pekerja sektor swasta dan awam yang berumur 16 tahun ke atas dan diupah mengikut perjanjian.

- Fungsi KWSP 
  1. Menjaga keselamatan sosial pesara
  2. Menjaga kebajikan ahli KWSP dan keluarga kerana caruman boleh dikeluarkan apabila pekerja berkenaan kehilangan upaya fizikal, mental atau meninggal dunia dan sebahagiannya boleh juga dikeluarkan untuk membiayai kos membeli rumah atau kos perubatan bagi penyakit kritikal
  3. Memastikan simpanan ahli selamat dan mendapat dividen berpatutan (sekurang-kurangnya 2.5% setahun)
  4. menjadi sumber pinjaman utama kepada kerajaan persekutuan bagi tujuan membiayai belanjawan kurangan dan membiayai kos pembangunan ekonomi.

Syarikat Insurans

- Entiti perniagaan yang ditubuhkan oleh pihak swasta untuk menawarkan skim insurans.

- Fungsi Syarikat Insurans
  1. Mencari keuntungan melalui pengutipan premium insurans daripada masyarakat yang ingin memperoleh perlindungan kewangan.
  2. Memberi perlindungan kewangan (membayar pampasan) kepada masyarakat terhadap risiko-risiko yang boleh diinsuranskan seperti kemalangan dan sebagainya.

Bursa Malaysia 

- Fungsi Bursa Malaysia
  1. Membenarkan syarikat-syarikat yang disenaraikan menjual saham mereka kepada orang ramai untuk mengumpul atau membesarkan modal perniagaan.
  2. Membenarkan orang ramai yang berkemampuan untuk menjadi pemegang saham bagi syarikat-syarikat yang tersenarai. 

- t a m a t -
Rujukan Lai Mooi Chang, Teks Pra-U Ekonomi (Ekonomi Malaysia), PEARSON

[notakaki] Alhamdulillah, selesai jugak nota tak sebeghaape untuk subtopik institusi kewangan di Malaysia. In shaa Allah, aku plan lepas ne nak buat nota untuk institusi pemberi kredit pulak. hohohh, kalau rajin lah :-)
Sebarang flaw, silalah tegur ye. Sebarang kekurangan, boleh tambah laa pape yang patut kat ruangan komen. sharing's caring yawww. 

gedmoninkk!! Assalamualaikum wbt.




Wednesday, October 9, 2013

Sebab sekarang budak-budak asrma pung tak balek lagi
and takde sape yang ade intention nak usya blog aku buad masa ini.
Let me please.. muntahkan apa yang menganggu aku skang.
it is not that soooo burdensome. Tapi rasa macam, insisted nak meluah feelings jugak.

I feel quite dumbfounded this afternoon.
ya knoww.. that awkward moment when ur friend is talking about your not-anymore-crush
in front of others and you have no idea how to give response in return. lol. It is even vague what I felt on that time. I keep can't make it to look normal and well-being in front of my friends. I am so ashamed of maself mayyynn...
They can tell what I am thinking and read my feeling sometimes bcs I have no idea how to not being obvious. I keep denying what they're saying even I know that's what I am obviously showing. Even that's true.

I thought I am quite cool this week. I though I look calmed and better in showing expression.
I even think I am doing much better for myself instead of crying all day long the way I've once did before because of my imbalance emotion and imbalance biology condition

I halt what inside.
I am so strong, ain't me?

ouch. that's hurt to accumulate those pain you need to hold back
okay. I have no more to say in this while.
gotta go.

Allah..........

Tuesday, October 8, 2013

Epic



"aku menampakkan keramahan, kesopanan dan rasa persahabatanku kepada orang yang kubenci 
seperti aku menampakkan hal itu kepada orang yang kucintai"
-Imam syafie




















... and our friendship begin .
if Allah willing, it will last longer .
# ssfamily

Saturday, October 5, 2013

Peranan Malaysia dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)


  • 17 September 1957 (menjadi ahli PBB
  • Menjadi ahli UNESCO, WHO, FAO dan ILO
  • Menjadi tentera pengaman dunia di Kango, Namibia, Iran, Iraq, Somalia dan Bosnia.
  • Terlibat dengan misi pemerhati PBB di Liberia, Sierra Leone, Timor Leste
  • Malaysia dilantik menjadi anggota Majlis Keselamatan PBB; 1999-2000  
  • Malaysia dilantik sebagai utusan khas oleh PBB dan menjadi pengarah pejabat Hal Ehwal Angkasa Lepas ke Myanmar.
  • Menjadi angoota Suruhanjaya Hak Asasi Manusia PBB; 2001 - 2003
  • Malaysia telah membeli bon yang dikeluarkan oleh PBB sebanyak US$600 dlm usaha membantu WHO mengawal penyakit malaria, cirit-birit dan demam denggi
  • Pada tahun 1967 telah diadakan perjanjian di Kuala Lumpur bertujuan meningkatkan pengeluaran makanan bantuan oleh FAO.
  • Bantuan UNESCO untuk bantu meningkatkan pelajaran - membina  Maktab Teknik di Ipoh dan Penang
  • Bank Dunia pernah memberikan bantuan kpd Malaysia dlm tempoh lima tahun.
  • Malaysia memberi bantuan kpd mangsa-mangsa tsunami di Acheh.
# thanks angah yang rajin catat all these things dekat papan putih so that all of us gain some new information about this PBB thingy. 

gnaidd fellass. 
kipidap any of ur gud effort and neve givap k.
In shaa Allah I'll update more. Right now, Imma so sleepy.
Pray for my trial this Monday and Tuesday. May Allah ease
Assalamualaikum wbt.  


Wednesday, October 2, 2013

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu & Malaysia

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB)

  • Ditubuh selepas Perang Dunia ke-2 pada 24 Oktober 1945 di Amerika Syarikat.
  • Nama sebelum tertubuhnya PBB : Liga bangsa-Bangsa
  • Terdapat 193 buah negara anggota dan Malaysia merupakan negara ke-92 yang menyertai PBB.
  • PBB beribu pejabat di New York, AS
MATLAMAT PENUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB)
  1. Menjamin keamanan & keselamatan antarabangsa (peperangan mungkin dilancarkan untuk tujuan ini). PBB berperanan sebagai orang tengah
  2. Mewujudkan hubungan baik antara negara-negara merdeka dengan cara menyelesaikan pertelingkahan sekiranya berlaku dan bertindak sebagai meja rundingan bg satu-satu masalah.
  3. Menyatukan penduduk dunia melalui pelbagai badan-badan dan unit yang berada di bawah PBB.
  4. Menggalakkan pertumbuhan ekon, sosial, kebudayaan serta melindungi hak asasi manusia.
6 BAHAGIAN UTAMA DALAM PBB
  1. Majlis Perhimpunan Agong
  2. Jabatan Urusetia (Sekreteriat)
  3. Mahkamah Pengadilan Antarabangsa
  4. Majlis Ekonomi dan Sosial
  5. Majlis Amanah
  6. Majlis Keselamatan

  • MAJLIS KESELAMATAN
    • Mainkan peranan paling besar/ paling berkuasa dalam PBB
    • 15 negara yang menjadi anggota majlis ini.
      • 10 anggota tidak akan diundi oleh negara anggota PBB / melobi negara
      • Terdapat juga beberapa negara yang memohon sebagai anggota tetap.
        • India
        • Brazil
        • Jepun
        • German
      • Terdapat 5 anggota tetap yang diberi kebenaran memiliki senjata nuklear dengan jumlah yang dibenarkan. Negara-negara anggota ini merupakan negara yang mempunyai kuasa veto dalam majlis.
        • Amerika Syarikat
        • Rusia
        • Britain
        • Perancis
        • China
    • Objektif Majlis Keselamatan PBB adalah, mendengar, membincang dan menyelesaikan m=isu pertelingkahan antara negara-negara anggota.
    • Keputusan Majlis Keselamatan dinamakan "Ketetapan Majlis Keselamatan PBB"
    • Malaysia pernah menjadi ahli majlis pada tahun 1965 (dengan Somalia) , 1989 dan 1999.
    • Badan-badan Pengaman PBB :-
      • UNOMOZ - United Nation of Mozambique
      • UNOSOM - United Nation of Somalia
      • UNAVEM - United Nation of Angola Verification Mission
      • UNPROFOR - United Nation of Protection Force
    • Penglibatan Malaysia dalam pasukan pengaman PBB :-
      • Pasukan Pengaman Timor Leste
      • Pasukan Pengaman di Somalia bawah misi UNOSOM
      • Pasukan Pengaman di Bosnia Hezegovina bawah UNPROFOR
    • Ahli-ahli majlis bergilir-gilir memegang jawatan pengerusi pada setiap bulan.

  • MAJLIS EKONOMI DAN SOSIAL
    • Objeltif penubuhan majlis :- Memberi khidmat taraf hidup penduduk dan negara-negara dunia.
    • Pertubuhan-pertubuhan di bawah majlis ini :
      • UNESCO
        • ditibuhkan pada 1945
        • Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan PBB
        • Beribupejabat di Paris, Perancis
        • Tujuan UNESCO :- 
          • bantu negara-negara anggota membina keupayaan manusia dan institusinya dalam pelbagai bidang.
          • menggalakkan kerjasama antarabangsa dlm kalangan negara anggota dalam bidang pendidikan, sains, sosial, kebudayaan dan komunikasi
          • berfungsi sebagai pusat menyebarkan dan berkongsi maklumat serta ilmu pengetahuan. 
      • WHO 
        • Pertubuhan Kesihatan Sedunia
        • Beribu pejabat di Geneva, Switzerland
        • Matlamatnya, untuk meningkatkan taraf kesihatan manusia sejagat
      • FAO 
        • Pertubuhan Makanan dan Pertanian
        • Beribu pejabat di Rom, Itali
        • Matlamat untuk :-
          • meningkatkan pengeluaran makanan
          • baiki sistem agihan makanan
          • atasi kebuluran
      • ILO
        • Pertubuhan Buruh Antarabangsa
        • Ditubuhkan pada 1910 ketika penubuhan Liga Bangsa dan masih dikekalkan.
        • Menegakkan keadilan sosial khususnya untuk golongan pekerja
        • Gubal standard hak-hak asasi minimum bagi buruh seperti :-
          • Kebebasan berpersatuan
          • Hak untuk mengendalikan persatuan
          • Perjanjian kolektif
          • Pemansuhan buruh paksa
          • kesamaan peluang dan layanan
          • Menggalakkan pembangunan organisasi majikan dan pekerja
      • IMF
        • Tabung Kewangan Antarabangsa 
        • Organisasi yang terdiri daripada 184 buah negara anggota
        • Tujuan penubuhan :-
          • menggalakkan kerjasama kewangan antarabangsa melalui institusi tetap yang sediakan jentera perundingan bagi masalah kewangan antarabangsa.
          • Menggalakan kestabilan tukaran wang asing
          • memelihara aturan tukaran wang asing yang tersusun dalam kalangan negara anggota
          • Memberi bantuan kewangan sementara kepada negara-negara yang mengalami krisis kewangan.
      • UNHCR
        • Pesuruhjaya Tinggi Tentang orang Pelarian PBB
        • Ditubuhkan pada tahun 1950
        • Bertanggung jawab menyelaraskan tindakan antarabangsa bagi perlindungan orang pelarian dan selesaikan masalah mereka 
        • Tujuan UNHCR :-
          • melindungi hak dan kebajikan pelarian
          • berusaha untuk pastikan setiap org pelarian berhak dpt suaka/perlindungan dan tmpt perlindungan yg selamat di negara lain
          • bantu pelarian kembali ke negara asal atau menetap di negara lain
      • UNCTAD
        • Persidangan Perdagangan dan Pembangunan
        • Ditubuhkan pada 1964
        • Tujuan :-
          • mengintegrasikan negara-negara membangun ke dlm ekonomi dunia
          • mengurus isu perdagangan dan pembangunan scr bersepadu
          • forum bagi perbincangan antara kerajaan yg disokong oleh perbincangan dgn pakar ekon serta pertukaran pengalaman utk mencapai persetujuan sebulat suara.
      • UNICEF
        • Tabung Kanak-Kanak PBB
        • Badan dunia yang mempertingkatkan kehidupan setiap kanak-kanak
        • Tujuan penubuhan :-
          • bekerjasama dgn pihak-pihak lain untuk mengatasi kemiskinan, keganasan, penyakit dan diskriminasi yang dihadapi oleh kanak-kanak
          • menganjurkan langkah-langkah utk beri kanak-kanak penjagaan yg terbaik dlm kehidupan
          • menggalakkan pendidikan utk kanak-kanak perempuan - memastikan mereka mendapat pendidikan pringkat sekolah rendah sekurang-kurangnya.

  • JABATAN URUSETIA
    • sekreteriat
    • Diketuai setiausaha agung PBB dan dibantu oleh sekumpulan kaki tgn awam dari seluruh dunia.
    • Kaki tgn awam telah dipih oleh setiausaha agung PBB shj
    • Tugas-tugas setiausaha agung PBB :-
      • Bantu selesaikan pertikaian antarabangsa
      • Tadbir operasi keamanan
      • Mengatur persidangan antarabangsa
      • Mengumpul maklumat tentang pelaksanaan majlis keselamatan dan berunding dgn negara anggota yang terlibat.

  • MAHKAMAH
    • Mahkamah Pengadilan Antarabangsa
      • ICJ
      • International Court Justice
      • Pemilihan ketua hakim pada setiap 3 tahun
      • 15 orang hakim untuk 9 penggal
      • ketua hakim dan hakim telah dipilih oleh Majlis Keselamatan PBB
      • Menyelesaikan ...
        • tuntutan-tuntutan pertindihan
        • pertikaian antara negara
        • perrmasalahan antara negara melibatkan undang-undang 
    • Mahkamah Jenayah Antarabangsa
      • ICC
      • International Crime Court
      • 18 orang hakim
      • dakwaan-dakwaan di mahkamah ini melibatkan ...
        • peperangan / serangan antara negara
        • provokasi antarabangsa melibatkan negara
        • penindasan etnik

  • MAJLIS AMANAH
    • bantu pastilkan 'wilayah bukan perintah diri' ditadbir melalui
      • penjagaan kepentingan penduduk
      • keselamatan dan keamanan antarabangsa
    • 'wilayah bukan perintah diri' -
      • kerajaan khas
      • diberi kuasa untuk melakukan pemerintahan sendiri
      • contoh : Filipina dan Aceh
    • Selepas selesainya setiap misi, majlis ini akan menggantung operasinya

  • MAJLIS PERHIMPUNAN AGUNG
    • terdiri daripada semua ahli majlis 
    • bertemu setiap tahun
    • di bawah seorang presiden yang dipilih dari wakil-wakil negara anggota
    • menggunakan bahasa :
      • Inggeris
      • Perancis
      • Sepanyol
      • Cina
      • German 
    • Bertindak sebagai forum untuk ahli-ahli berbincang tentang,
      • persoalan undang-undang antarabangsa
      • membuat keputusan tentang pengendalian pertubuhan ini
    • wakil dari setiap negara anggota diberi peluang untuk berucap dlm majlis ini
# Alhamdulillah. Finally done. sejak petang tadi mengusahakan nota lengkap (full version) untuk tajuk PBB neh. *feeling relieved* Maaf kalau ada flaw. In shaa Allah uols boleh tegur kalau ada salah silap mana-mana yang maybe aku ter-tak perasan. do leave some comment klw ta keberatan lahh. Semoga bermanfaat. Ada kurang dan lacked mana-mana tentang nota, silalah menambah input yang korang tahu and boleh share dlm ruangan komen. k vavaiii. penat dan lapar. Adios amigo. See yaaa!

Assalamualaikum wbt. 
Selamat malam.
wit laaavvv,

Tuesday, October 1, 2013

Mikroekonomi bab 2 : Permintaan #1 (Bhgn Pengenalan)

PASARAN BARANG & HARGA {40 WAKTU}

PERMINTAAN

Definisi :-

Kesanggupan dan kemampuan pengguna untuk membeli barang dan perkhidmatan pada tingkat harga tertentu dalam jangka masa/ tempoh tertentu. 


Hukum permintaan, DD :-

Semakin bertambah/meningkat/menaik harga sesuatu barang atau perkhidmatan,
semakin berkurang/menurun kuantiti diminta sesuatu barang atau perkhidmatan.

Hubungan antara harga dengan kuantiti diminta sesuatu barang adalah songsang

Keluk permintaan, DD bercerun negatif 

Harga (RM seunit)
Kuantiti diminta (seunit)
10
2
8
4
6
6
4
8
2
10

*keluk tak accurate. lukis biase je just nak nmpk kan bhw keluk bercerun negatif & hubungan antara x - y adlh songsang*


PERSAMAAN/FUNGSI PERMINTAAN :-

Qd  = a - bP
  • Qd - Kuantiti diminta sesuatu barang/ brg x {Paksi x}
  • a - pintasan harga {y-intercept}
  • b - gradient/kecerunan keluk (bernilai negatif)
  • P - harga suatu barang/barang x {paksi y}
*CARA NAK DAPAT KN GRADINENT / KECERUNAN {b}*
  • perubahan kuantiti diminta (perubahan x) dibahagi perubahan harga (perubahan y)

- T A M A T  # 1 -


# In shaa Allah, aku akan terus update tentang beberapa subtopik dalam mikroekonomi dgn merujuk kepada guide line yang diberi oleh penceramah seminar pagi tadi. siked-siked kite buad, lama-lama dah dapat cover subtopik yang diberi penekanan dalam setiap chapter *senyummm* lepas ne akan bersambung pula dengan nota SEBAB KELUK PERMINTAAN BERCERUN NEGATIF (-ve) dan FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERMINTAAN serta contoh bentuk soalan bagi bhgn kuantitif utk subtopik permintaan ini. Smg dipermudahkan segala urusan ai olsss dan uolss. May Allah bless us. See yaaa.




A Journal of Today


Assalamualaikum wbt.

Kugagahi jua diri ini untuk menghapdet belog walaupun sebenarnya tengah dalam keadaan tersangat pening kepala. Dah jarang pening kepala berbanding sebelum ini. Tapi skang sekali dia pening, makk aihhhh kemain lagi sakitnyeh. Ikut suke je bile nak pening-pening ne. Hmmm..
Umi pun kurang sihat. Pening kepala jugak katanya. Tambah dgn batuknye lagi. Rasanya umi penat sgt kott sbb dalam due tige harini sibuk nauuu dgn kerja-kerja di sekolah and sibuk meniagee jugak. Risau. Aku dah suh umi pi tidoq, tapi umi insist nak menanda kertas periksa jugak. kalau bertangguh umi kata, lagi naya nak tanggung beban kerja-kerja terkumpul. Aku fikir, betul lahh tu. Sebbaek segala house chores dah kusiap settle kan sebelum pukul 9 malam tadi. Jadi takdelahh umi pun susah hati nak fikir hal rumah. Basuh kain done, masak nasi, siapkan makan malam pung done. Cuci pinggan mangkuk, kemas dapur semua selesai. Alhamdulillah sbb aku pun terajin dan gagah malam ne.

Harini okay. Seminar Makro Ekonomi dan Ekonomi Malaysia telah berjalan dengan jayanya pagi tadi. Terima kasih sangat Cikgu Norafza yang menjemput penceramah osemm untuk kami. An honor of gratitude, opkoss to the penceramah seminar tersebut, En Mustaza Mansor. In shaa Allah, kita jumpa di UKM tahun depan. even UKM dah naikkan syarat min pointer tahap melangit -,-" *sabauuu jela* Banyak input yang telah diberi. Harap aku kuatttt semangat  untuk follow guide line yang dah diberi even malassss tu memang menebal dlm jiwa. :-)

Alhamdulillah, kelas Pengajian Am harini tidak menyesakkan jiwa dan kepala otak dengan tekanan dari guru tersayang. Buat latihan alih bentuk komunikasi scr tiba-tiba and kena hantar sebelum balik, bukanlahh perkara yang mengejutkan. Kalau tak buad camtuh, bukan Cikgu Shaharuddin Abu Kassim namanye. Ngeh. Seronok pulakkk rasanye kelas pengajian Am harini bile pembentangan tu dimulakan awal sebelum cikgu masuk kelas. Satu, sebab cikgu takde chance nak menegur dek bagi ruang pd pembentangan, satu lagi sbb rasa macam hari ni fokusss nauu. Tak tdoq langsung. Memang input tu, in shaa Allah mengalir masuk ajee. *happy* Harap sangat keadaan ne berkekalann. Aku memang kalah dgn pressure daripada cikgu, so aku takmahu mnde tu. heheh. 

np Hijab I'm in Love - Oki Setiana & Shindy

Ingatkan malam ne macam longlai ajee aku nak mengapdet. 
Dah tige hari aku daftar dengan cikk nuffnang. Ingatkan nak try menabung siked and ade saving by the end of the year before start menulis and cari kerja. Tapi, dalam tige hari ne, sesen pung tak masuk lagi sebab aku tak ditauliah jadi member lagi. Baru tige hari kannnn. *menggelabah*
Tadi usya stats nuffnang, I am already a glitterati. Yeayy!! walaupun xde sesen lagi tuh masih tak berubah, tapi dah ade semangat nak mengapdet and teruskan perjuangan berkongsi nota. Okay, jumpa lagi dlm next entry sayangs. Ngeh.. 

np OST Dari Sujud ke Sujud

wassalam. barakallahufikum,