Wednesday, December 18, 2013

Dulu yang Dirindu

Haikal menoleh , memandang Nurhanim di sebelahnya .
"Kau kenapa kak ?" Wajah kembarnya yang tidak beriak dipandang lama menunggu jawapan .
Nurhanim masih diam . Lambat-lamba dia melepaskan keluhan kecil . 
"Aku rasa macam . . ." Nurhanim masih berkira - kira ayat seterusnya . Pandangannya bertemu dengan pandangan Haikal saat dia menoleh .
"Lifeless ." Ayatnya dinoktahkan dengan sepatah perkataan . 

"Apa doe ?" Haikal angkat kening , gayanya seperti tidak bersetuju dengan jawapan saudara kembarnya itu .
"Apa yang apanya ?" 
"Lifeless . Tak hidup . Apa yang tak hidupnya kak ? Aku tengok kau okay je ."
"Ish , memanglah aku okay and hidup elok je . Kalau tak , aku tak bercakap dengan kau sekarang ni ." Automatik tangannya menumbuk perlahan bahu Haikal . 
"Slow lah kau . " Omel Nurhanim . 
"Dah tu ? Cuba explain panjang - panjang dekat aku sampai aku paham . Aku rasa istilah lifeless tu macam melampau sangat . "
"Aku rasa macam kosong . Macam ada yang tak kena sepanjang cuti semester ni . Setiap hari aku seronok habiskan masa aku marathon drama dan movie , happy lepak dengan member hari tu and enjoy je percutian family kita sebelum ni . Aku takde pulak bosan atau sedih ke hape . Tapi still somewhere aku rasa aku lifeless jugak ." Panjang lebar Nurhanim meluahkan kepada Haikal yang masih mendengar .

"Kau rasa , kenapa kau macam tu ?" Suara Haikal mendatar . Dia turut berfikir sesuatu .
"Manalah aku tahu ." 
"Cehh , jawapan macam orang hilang arah tuju . Fikirlah sikit kak ."
"Nak fikir apa lagi ? Tak ada apa pun yang kurang . Semuanya biasa . Aku bangun , makan , jalani hari - hari aku dengan gembira , solat bila masuk waktu dan tidur balik . "

"Aku rasa kak , kau sebenarnya feel lifeless tu dalam ibadah je sebenarnya . 

Haikal bangkit dari duduk dan menapak ke arah rak - rak buku pada satu sudut biliknya . 
Buku Penenang Jiwa , Pengubatan dan Rawatan terjemahan Mukasyafah al - Qulub terjemahan oleh Imam al - Ghazali dicapai dan dibelek-belek sekejap sebelum diletakkan semula pada tempatnya . 
Letak kaca mata pada batang hidungnya diperbetulkan .

"Kau rasa apa time solat atau mengaji , kak ?"
"Rasa . . . Rasa biasa je lah ." Laju Nurhanim merespon . Dia sebenarnya masih kabur dengan telahan Haikal .
"Sebelum ni kau tak macam ni . Sebelum ni kalau kau mengaji bukan takat lepas maghrib je . Asal ada waktu lapang kau ngaji . Kau bila tang berdoa lepas solat , doa kau panjang sekali . Bukan aku tak tahu kau menangis time - time macam tu . Kau rajin kejut aku bangun qiam sebelum ni . Sekarang , bukan takat kau tak kejutkan aku . Bila aku kejut kau pun , kau tak bangun  . Kau tidur lambat sebab sibuk dengan drama kau tu lah agaknya . "


Awalnya dia seperti ingin marah mendengar baris terakhir diucapkan Haikal . Terasa tersindir sekalipun kembarnya menuturkan seperti kebiasaannya . Nurhanim menunduk saat Haikal sudah kembali melabuhkan punggung di sebelahnya . Apa yang barusan diberitahu kembarnya itu seolah - olah tidak disedarinya sebelum ini . 

"Kau banyak sangat enjoy agaknya cuti ni . Kau bukan tak tahu , hiburan dunia mengurangkan kelazatan dalam beribadah . " Mata Haikal mengecil , segaris senyum tertampal pada wajahnya . 

Nurhanim diam . Sebuah kisah yang pernah dikhabarkan kepadanya kembali menerpa dalam kepala mengenai seorang pemuda . Pemuda tersebut bertanya kepada imam Syafii, "Wahai Imam, apa siksa dan azab Allah di dunia bagi orang yang melalu kan maksiat walau ia terlihat solat dan melakukan ibadah lainnya ?" Al-Imam Syafii menjawab "Hurrimat munaajatuh wa halaawatuh lillah…… Allah cabut kelazatan solat dan Allah haramkan manisnya munajat"

Keluhan berat ditahan dalam diam . Akur . Nurhanim sedar .

"Hilang kelazatan beribadah tu bentuk azab Allah dekat dunia . Kau perli aku eh ?" Nurhanim buat - buat mencebik . Sejujurnya dia terpukul dengan kata - kata Haikal . 'Dasar bekas ketua BADAR betul lah kau ni K .' Hati kecilnya mengomel .
"Mana ada aku perli kau . Tu pendapat aku based on 'lifeless' yang kau cakap tadi ."
"Kak , kalau kau rasa apa yang aku cakap tu betul kau mesti lebih tahu apa yang kau patut buat ."
"Hmm . . " Nurhanim mengangguk perlahan .

"Kak , kau rindu tak diri kau yang sebelum ni macam yang aku cakap tu ?" Haikal menyambung , ingin tahu .
"Gila kau tak rindu . Mestilah rindu . " Nurhanim mengangkat muka . 
"Thanks K . " Segaris senyuman manis ditampal pada wajahnya , dihadiahkan buat saudara kembarnya . 

Ada sesuatu yang perlu dibuat . Dia bukan perlu berubah . Dia cuma perlu kembali kepada diriya dulu , dirinya yang lebih baik . Nurhanim memasang tekad . 

- T A M A T -


[notakaki] Ada orang yang dulunya dia lebih baik dari sekarang , maka kembalilah pada waktu itu . Kita lebih tahu apa yang dirasa . Tepuk dada , tanya iman . err FYI , cerpen tak sebeghape ini sebenarnye refleksi untuk diri sendiri aje . maka sbb tu jalan cerite macam hape jeh kan . . . 

oh yeahh uols juga boleh singgah SINI kalau agak - agak terindu diri korang yang dulu :)
Assalamualaikum . Ilalliqa'



Friday, December 13, 2013

Throwback : Di Sebalik Tabir Kembali ke Maahad

23 Mei 2012 

Tengah harini dari Hospital Serdang ,abah hantar aku ke SMKA Maahad Hamidiah . Aku ingat nak talk dengan Cikgu Shaharuddin Bin Abu Kassim ; cikgu Bahasa Melayu aku time form 3 dan form 4 . Kott laa beliau boleh tolong permudahkan niat murni aku untuk sambung belajar kat mahad . Pengajian form 6 , atau bahasa santeknyeh , pengajian di pra-universiti gituww . Tak kisah lah kann even keba pakai baju sekolah and ambil STPM bagai sebab aku rasa mende ni taklah teruk sangat kalau nak dibandingkan dengan tak sambung belajar langsung lepas form 5 . Kalau tak sambung belajar lajar langsung , mana nak sorok muka daripada member - member ? Hohoh . Buad malu jeh , result 7 A punn tak ke mana .

Tipu lah kalau tak dapat tawaran langsung . Dapat memang dapat . Matrikulasi Perlis , jurusan akaun . Adehhh . . . Memang tak dapat lahh aku nak terima . Jauh . Jurusan tuh ponn macam asing sangat untuk aku memandangkan aku ambil aliran Sains time SPM . Lagi pulak , Syahida adik perempuan aku tengah sakit . No way aku akan duduk jauh dari family dlm keadaan mereka semua perlukan aku .

Dah dua bulan Syahida sakit . Tak lama lepas aku keluar PLKN , awal bulan 4 tuh kitorang satu family dapat tahu dia ada masalah buah pinggang . as time flies dalam sebulan neh  and after she went thru banyak check out . . . doktor inform yang ekceli simptom sakit dia menunjukkan yang dia menghidap SLE . Rare . Aku rasa aku kenal penyakit neh pun macam sekali due kali je time belajar subjek Biology dulu . Setakat yang aku paham , penyakit ne penyakit makan tuan . antibody takleh nak defend badan n even harm it , kacaw sana sini part of body . sort of macam tu lah . Syahida dr Hospital KPJ Damansara n 16 Mei lepas admitted to Hospital Serdang pulak . Since dia dekat hosp . Serdang neh aku memang da stop keje tadika . Setiap pagi aku akn ikut abah ke hospital ziarah Syahida sementara adik - adik di sekolah . Umi memang cuti tak bergaji since Syahida masuk hospital early in April . Umi tidur hospital hampir setiap hari dan aku uruskan rumah . Abah pulak akan ulang - alik dari hopital serdang , putrajaya dan kajang , menguruskan semuanya sebagai ketua keluarga .

 Ok drop pengenalan panjang lebar . Aku sampai dekat Dataran Pengetua SMKA Maahad Hamidiah time awal tengah hari . Ramai bebudak time tu , time balek lah kott . Hari Rabu . Malu je smpai situh . Al maklumlah dress code sesuka hati dengan pashmina segala . Selama ne dlm lima tahun sekolah , mana penah dress code camtuh . Balek - balek tudung labuh baju kurung . Tapi memikirkan aku ne dahh acah - acah alumni so aku buad tak tahu je lahh dgn pandangn bebudak . Ada ke yang kenal aku ? lol .


Straight ke office Cikgu Shaharuddin . Direct je aku cakap tujuan kedatangan aku . Alhamdulillah . Maybe dek mengenangkan nasib ank murid dia yang tak ke mana neh , cikgu berkesudian masukkan aku ke fom 6 mahad . Aku boleh start form 6  lepas cuti penggal pertama pada 11 Jun 2012 .  Kemasukan pelajar form 6 sebenarnya pada 8 Mei lepas , lama dah . Hmmm . . .  Selain apply UPU , aku jugak apply utk amek form 6 di sekolah agama bawah kelolaan JAIS . Aku target nak masuk sama ada SMAP Labu atau KISAS . Amar dapat tawaran SMAP Labu . Dia member yang aku kenal di PLKN . Aku dgn dia apply pd waktu yang sama . Bila tahu dia dah dpt surat tawaran kemasukan , pahamlah aku yang permohonan aku tak berjaya .

Aku kira aku dah diterima masuk form 6 di Maahad Hamidiah . selain umi dan abah yang tahu hal ini , Aqem pun tahu jugak . Aqem pun member PLKN aku , kebetulan kami sekelas dan sekumpulan . Dia dah terlebih dulu masuk form 6 dekat sekolah lama aku tu . So , aku contact dia utk dapatkan maklumat sebagai persediaan aku nk masuk form 6 .


27 Mei 2012


Baru hari ketiga cuti sekolah penggal pertama . Hari Ahad . Hari jadi aku . Pagi tu abah bawa aku dan adik - adik ke Alamanda sebelum melawat Syahida di hospital . Dalam pukul 9 lebih camtu kami sampai di Hospital Serdang . Syahida tak beberapa sihat harituh asyik batuk je . Batuk dia berdarah . Doktor bertugas kata jadi camtuh sebab luka pd tekak dia sbb kerap batuk . Sekali tu dia batuk gaya tercekik camtuh , doktor bertugas datang , nurse datang gak dgn segala jenis peralatan yang aku tak tahu mende . Tutup curtain sekeliling katil tu . Lama aku tunggu . Aku dgn adik - adik lain dah mula menangis . Risau .

Last sekali aku dapat tahu dia dah koma tak sedarkan diri . Syahida dipindahkan ke HDW - High Dependent ward di ting . 4 . Org kata HDW tuu bawah siked ahh taraf dy dari ICU , tp same jeh sbnrnye .
Hari jadi aku . Hari adik aku tak sedarkan diri . Allahu . . .


Doktor kata dalam tiga hari in syaa Allah dia sepatutnya sedar . Tiga hari tu kami sekeluarga tunggu dengan sepenuh pengharapan dan doa pd DIA . Sementara menunggu tiga harituh , setiap kali aku ziarah dia di wad aku belajar biasakan diri berkomunikasi dengan adik sendiri yang koma . Selalu tengok dalam drama and rasa macam kekok je nak buad in real life . Tapi di tmpt aku , aku takde pilihan . Bergilir - gilir baca surah dlm al - Quran dan berbual dgn dia . yang merespon aku cuma mesin bacaan tekanan darah yang ada dkt tepi katil . Bila tekanan darah dia yang tak stabil pelan - pelan stabil time aku ckp dgn dia , cukup utk aku rasa dia seolah -olah dgr apa yg aku tgh ckpkan . Lama - kelamaan aku jadi biasa macam tuh .


29 Mei 2012

Harini hari jadi abah . Kitorang pegi hospital mcm biasa . melawat Syahida yang koma mcm dua hari sebelumnya . Doktor kata sepatutnya dia sedar harinih . Doktor kata dia patut sedar dlm masa tiga hari . Well said , itu kata doktor . Ketentuan Allah takde yang tahu . Anyway harituh aku dgn Huda memang sembang kencang dengan dia . kitorang sebut macam - macam termasuklah tentang hari jadi abah dan betapa dia patut bangun meraikannya . Blood pressure dia naik mendadak . Aku rasa macam dia force diri utk bangun sebenarnye . Huhuhhh . . . teruk betul . sebab naik blood pressure dia tuh kitorang kena marah dgn juru rawat yg bertugas . Kitorg terlalu memaksa adik kitorang yang tak mampu nak terjaga neh , katanye . Seharian , harapan nk tgk dia terjaga pd hari jadi abah tu berlalu mcm tu je . Kitorang terima kenyataan . Syahida koma . panjang umur , terjagalah dia . Sejak harituh aku punn taubat lah nak sembang tahap eksaited yang amat dgn dia . Taknak dia paksa diri . Cukup dengan respon biasa dari mesin bacaan tekanan darah dia , tu pun dah memadai .

         Ada satu hari tuh aku baru perasan yang aku dapat surat tawaran kemasukan ke form 6 KISAS . in - take ke berapa entah lah tapitarikh kemasukannya time bukak sekolah lepas cuti penggal . Aku bawa surat tuh ke hospital malam tu . Ekceli aku happy gila dapat surat tawaran KISAS . well , sbb mmg itu pon yang aku apply sebelum ne . Time dkt lobby umi dgn abah jumpa aku . Takde ckp tahniah ke hape , sebaliknya dorang mintak sangat aku tolak tawaran tuh . Maahad Hamidiah pun dah terima aku jadi tak ada lagi istilah toleh belakang gituw . Keadaan Syahida yang koma lg mendesak berbanding sebelumya . Aku kena duduk rumah tengok adik - adik cuti neh . Bagi mereka sokongan moral sepanjang ketidaan umi dan abah ke hospital dn jarang balik rumah . Tambah pulak adik bawah aku ambil PMR tahun neh . Abah harap aku dapat bagi tunjuk ajar pada dia . Hampa . tapi aku terima saranan umi abah . Akur .

 Sebabkan tawaran KISAS yg aku terpaksa tolak tuhh . . . sikedlah hati aku terusik .
Aku jadi berbelah bahagi jugak dgn maahad . sbb umi dgn abah tak perasan kegembiraan aku dgn tawaran tuh aku jadi sedih dn takde semangat kejap . anyway , Aqem encourage aku betapa aku patut berbangga dpt sambung belajar di sekolah lama aku . well said , takde rezeki di KISAS , tentu ada natijahnya .
Maahad , aku datang .



Thursday, December 12, 2013

Usul Fiqh : Dalil Disepakati ; Al - Sunnah ( Hadis) {Part 2}

HADIS DARI SUDUT KESAHIHANNYA

  • Terbahagi kepada TIGA KATEGORI hadis :
    • Hadis Sahih
    • Hadis Hasan
    • Hadis Dhoif

  • HADIS SAHIH
    • Pengertian :-
      • Bahasa ( as - sahih ) - Ertinya sihat . Hadis yang sihat dan benar , tidak terdapat penyakit dan cacatnya . Lawannya sakit ( as - saqim ) .
      • Istilah - Hadis yang muttasil atau bersambung rantaian sanadnya , diriwayatkn oleh perawi - perawi yang adil , dhobit ( tepat dan kuat ingatan ) , tiada sebarang kejanggalan dan tidak ada kecacatan atau 'illah padanya .
    • Ciri - ciri Hadis Sahih :- 
    1. Sanad bersambung - Rangkaian perawi dlm sanad hndaklah bersambung hngga smpai kpd Rasulullah saw . Ulama' hadis menetapkan syarat berikut utk mengetahui sama ada bersambung atau tidak sesuatu sanad :-
      • Mencatat semua periwayat yg diteliti
      • mempelajari riwayat hidup semua periwayat
    2. Perawi bersifat adil - Para perawi hadis hendaklah terdiri dari orang - orang yang siqah dlm erti adil dan dhobit . Mestilah seorang muslim , mukalaf , bukan fasik dan tidak pula buru akhlaknya . 
        • Sifat adil termasuk , seseorang perawi itu tidak difitnah atau dituduh dgn lima perkara , iaitu :-
      • Berdusta , fasiq , jahil dan bid'ah
      • Bergaul dgn orang tidak bermaruah 
      • Keterlaluan dlm bergurau senda
      • Membuang air kecil di jalanan
      • Makan di jalanan
        • Pokonya sifat adil ialah seorang yang soleh , bertaqwa serta mempunyai ciri - ciri berikut :-
      • Mengerjakan suruhan dn taat pada Allah
      • Tidak melakukan dosa - dosa besar
      • Menjauhi perkara yg menggugurka iman
      • Tidak mengikut mana - mana hadis yang bercanggah dgn syarak
      • Menjaga maruah , baik pada sudut syarak mahupun adat
    3. Perawi bersifat dhobit - Mempunyai daya ingatan yang sempurna terhadap hadis yang diriwayatkannya . Dalam erti kata lain perawi itu kuat daya ingatan , cerdik dan faham hadis yang diriwayatkn dlm bentuk hafazan mahupun tulisan serta dpt menjaga tulisannya dr penambahan , pengurangan atau perubahan disebabkan terlupa lalai atau cuai . 
        • Sifat kedhobitan perawi hadis menurut ulama' dapat diketahui melalui :-
      • Kesaksian ulama hadis
      • perbandingan apa yang diriwayatkannya dengan riwayat orang lain yang telah diyakini kdhobitannya . Tidak hadis syaz iaitu hadis diriwayatkn oleh perawi siqah tapi menyalahi riwayat ramai / berlaku kejanggalan . 
    4. Tiada syaz - Tidak terdapat kejanggalan / perbezaan riwayatnya dengan riwayat siqah perawi lain .
    5. Tiada 'illah  - Tidak berlaku kecacatan pd hadis . Sanad dn matan hadis bebas dr kecacatan pd pelbagai segi . Contohnya sanad bersambung tetapi tertinggal seorang perawi , perawi dlm rangkaian sanad seorang fasiq dn sebagainya . 
    • WAJIB diamalkan sebagai hujah atau dalil syarak 
    • Martabat hadis bergantung kpd tinggi dn rendah kedhobitan dan keadilan para perawinya . Tingkat sanad terbahagi kepada TIGA :-
      • Asahah al - Asanid 
      • Ahsan al - Asanid
      • Adh'af al - Asanid
    • Jenis Hadis Sahih :-
      • Hadis Sahih Li Zatih - lengkap dari segi 5 aspek yang diperlukan bagi sesebuah hadis sahih
      • Hadis Sahih Li Ghairih - Menjadi sahih ekoran dibantu oleh keterangan lain ataupun , belum sampai pd taraf sahih namun kemudian terdapat dalil lain yg menguatkannya . 

















- T O  B E  C O N T I N U E D -

[notakaki] Nampaknya dlm tempoh dua jam , banyak ini shj yang dapat disiapkan . *muke keciwee* In shaa Allah akn disambung lg bab Hadis neh dr semasa ke semasa . Nota ne cuma nota ringkas jeh . Maaf atas kekurangan . Klw content salah , boleh komen lah ye . peace yaww :)

Kalau tak keberatan , mohon korang KLIK ads (iklan nuffnang) dkt bahagian kiri blog ni :) TQ .


Wednesday, December 11, 2013

Usul Fiqh : Dalil Disepakati ; Al - Sunnah ( Hadis) {Part1 }

PENGERTIAN AL - SUNNAH

 BAHASA :
- al'tariqah al mu'tadah .
Ertinya cara atau peraturan sesuatu amalan yang dilakukan berulang kali .
- Turut dikenali sebagai al - sirah . 

ISTILAH :
- perkara yang lahir daripada Nabi Muhammad saw selain drpd al - quran ) ( sama ada dlm bentuk ucapan , perbuatan , sifat , pengakuan dan taqrir ) ( baik sebelum dibangkitkan menjadi rasul atau selepas baginda dibangkitkan menjadi rasul . )

Hadis terbahagi pada DUA .
1 ) Dari aspek kesahihan
2 ) Aspek bil . perawi

Hadis dari sudut bilangan perawi 

  • Jumhur ulama ' membahagikan sudut bilangan perawi kepada dua bahagian  iaitu hadis mutawatir dan hadis ahad . Hadis masyhur pula termasuk pd pembahagian hadis ahad . 
  • HADIS MUTAWATIR
  • Ciri - ciri hadis mutawatir :
    1. Diriwayatkan oleh sejumlah perawi - ertinya hadis yang diriwayatkan dalam setiap rangkaian sanad dan pada setiap tabaqah (peringkat) adlh ramai / banyak . 
    2. Diterima ramai orang - ertinya , jumlah periwayat yang ramai dalam setiap sanad adalah dengan jumlah yang seimbang . Jika jumlah tersebut hanya pada sebahagian sanad shj maka tidak dinamakan mutawatir .
    3. Mustahil sepakat berbohong - ertinya mustahil bagi akal (tak logik) periwayat mampu sepakat melakukan pemalsuan sedangkan hadis tersebut diriwayat secara beramai - ramai dalam setiap sanad pada setiap tabaqat . 
    4. Sandaran berita pada pancaindera - ertinya periwayat menggunakan lafaz yang memberi keyakinan kepada sesiapa yang mendengarnya . Dlm erti kata lain penyampaian hadis bersandarkan pancaindera adlh seperti periwayat mengguna lafaz سَمِعْنَا atau رَأَيْنَا pada permulaan sesebuah hadis .
  • Contoh hadis mutawatir :
    • مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنْ النَّار - Hadis ini diriwayatkan oleh 70 org sahabat . *rujuk SINI*
    • لَقِّنوا مَوْتَاكُمْ لآ اله الآ الله - Hadis ini diriwayatkan lebih 20 orang sahabat *rujuk SINI*
    • المَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ - Hadis ini telah diriwayatkan oleh 13 orang sahabat . *rujuk SINI*
  • Kategori hadis muatawatir :
    • Mutawatir Lafzi - mutawatir periwayatannya dalam satu lafaz . Makna dan hadis , kedua-keduanya memang mutawatir (sama dr sudut lafaz dan makna dalam setiap periwayatan) 
      •  مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنْ النَّار
- Hadis riwayat Anas Bin Malik RA , maksudnya : Sesiapa yang melakukan pendustaan terhadapku , maka tempatnya di neraka . (Ahmad, Al - 'Asyarah: 11723)
    • Mutawatir Maknawi - Hanya maknanya yang mutawatir tetapi lafaznya tidak mutawatir . (Sama hadis dalam periwayatan pada setiap tabaqat adlh pada sudut sama maknanya)
      • كان رسول الله صلّى الله عليه وسلم يرفع يديه في الدعاء حتَّ يُرَى بياضا إبطيه 
- Anas Bin Malik menyatakan , maksudnya : Rasulullah saw mengangkat kedua tangannya ketika berdoa sehingga terlihat kedua ketiaknya yang putih . ( Ahmad , Al - 'asyarah : 13006)
      • كان رسول الله صلّى الله عليه وسلم إذا رفع يديه في الدعاء لم يحطَّهما حتَّ يمسح بهما وجهه  
- Umar bin Al - Khattab RA mengatakan . maksudnya : Apabila Rasulullah mengangkat kedua tangannya ketika berdoa , Baginda tidak akan menurunkan tangannya sehingga baginda menyapukan kedua tangannya ke mukanya . (Al - Tirmizi , Al - Da'awat : 3334)
    • Kedua - dua hadis mutawatir maknawi di atas berbeza lafaz dan perincian maknanya namun mengandungi pengertian umum yang sama iaitu , mengangkat tangan ketika berdoa . Persamaan inilah yang merujuk mutawatir pd makna tidak pd lafaz .
  • Jumhur ulama sepakat bahawa hadis Mutawatir menduduki tempat kedua selepas Al-Quran . Ulama' sepakat hadis mutawatir memberikan pengetahuan yakin dan qat'i . Sesiapa yang menolak hadis mutawatir dikira kafir.
  • HADIS AHAD 
  • Ciri - ciri hadis ahad : 
    • Mempunyai jalan - jalan riwayat yang berbagai hingga sampai kpd Rasulullah saw . 
    • Sanadnya diriwayatkan melalui pelbagai peringkat rawi 
    • Jumlah rawi tidak mencapai jumlah rawi hadis mutawatir . Ada yang kata tidak melebihi 10 orang rawi dlm satu tabaqah . 
    • Jika sesetengah tabaqah sampai ke bilangan mutawatir dan sesetengahnya tidak , ia juga dipanggil hadis ahad . 
  • Kategori hadis ahad :
    • Terbahagi pd tiga : Masyhur , 'Aziz , dan Gharib
    • Hadis Masyhur - Diriwayatkan oleh TIGA orang perawi dan ke atas dlm setiap tabaqah , tetapi tidak mencapai jumlah hadis mutawatir ( kurang 10 orang dalam setiap tabaqah) 
      • contoh hadis masyshur dlm kalangan ahli hadis : المسلم أخو المسلم 
      • contoh hadis masyhur dlm kalangan ulama fiqh : لا ضرر و لا ضرار
    • Hadis 'Aziz - Diriwayatkan oleh DUA orang perawi sama ada dlm satu tabaqah ataw beberapa tabaqah sanad . 
    • Hadis Gharib - hadis yang diriwayatkan oleh SEORANG PERAWI pada mana-mana tabaqah 
      • contoh hadis : إنما الأعمال بالنيات و إنما لكل امرئ ما نوى
  • Hukum yang diambil dr hadis ahad adlh bersifat zanni tetapi wajib beramal dgnnya jika cukup syarat sebagai hujah syarak .

- T O  B E  C O N T I N U E D  -

[notakaki] sorry tak dpt habeskan the whole topic about al - Sunnah . Nampaknya aku amek masa yg lebih lama drpd yang aku jangkakan . In shaa Allah aku akan sambung nota ini secepat mungkin sooner . BTW , setakat apa yang dapat disudahkan pd siang harini , semoga bermanfaat hendaknya . Assalamualaikum gaiss .

# Kalau tak keberatan , mohon korang KLIK ads (iklan nuffnang) dkt bahagian kiri blog ni :) 



Saturday, November 23, 2013

T H R O W B A C K D E C E M B E R 2 0 1 2

Assalamualaikum wbt
Salam Sejahtera
Salam 1 Malaysia

Bismillahirrahmanirrahim

[SOAL HATI]

*I am not that transparent, my feeling towards you are obvious that everyone could see*

Apa yang aku fikirkan?
Masih suka, atau sudah tak punya perasaan untuk dia?
Aku sendiri membiarkan persoalan ne berlegar dalam kepala.

Sekiranya aku benar-benar suka,
Aku yakin dia tak akan suka aku balik,
Aku pasti segala layanan yang diberikan tidak memaksudkan bahawa aku ne istimewa,
Aku andaikan, aku akan terus bergelumang dgn pengharapan yang melangit,
Yang mana akhirnya akan menghancurkan diri aku sendiri kerana hanyut dengan perasaan, lalai dengan merindukan, dan alpa dalam mendamba kasih Tuhan.

Sekiranya aku tak punya perasaan untuk dia,
Atas dasar apakah aku tidak menyukai?
Mungkinkah krn sikapnya? Kecewakah aku dgn sikapnya yang begitu?
Siapa aku untuk mengaharap yang paling sempurna? Layakkah aku?
Mungkin juga kerana bimbang dipermainkan? Apakah aku dipermainkan?
Atau demi tidak mengkhianati sebuah jalinan persahabatan?

Wallahu’alam

Aku kira… keadaan yang melanda aku sekarang mungkin juga satu bentuk ujian sebenarnya; ujian daripada NYA. Sebelum ini, kalau aku jatuh suka pada seseorang, orang tersebut kebiasaannya bukan kawan aku. Kami tak rapat dan bahkan tak perah berbual antara satu sama lain pon. Aku tak pernah dapat respon daripada sesiapa pun yang aku sukai sebelum ini.

Tapi kali ini berbeza, dia kawan aku. Kami rapat dan dia merespon atas setiap tindakan aku. Buat seketika, aku akui… aku termakan dengan perhatian yang diberikan dan terus tertewas dengan ujian ini. Aku terlupa barangkali, perhatian sebenar yang aku perlukan bukanlah perhatian dia tetapi perhatian DIA.



Buat masa ini, keputusan yang aku ambil adalah untuk ketepikan dia. Selagi hati masih tak stabil. Biarlah keadaan kekal begini. Aku putuskan untuk bersahabat dari terus berteka-teki  tntg perasaanya terhadap aku. In shaa Allah, muktamad.  Aku juga ambil keputusan ini kerana tak mahu khianati persahabatan ini. Dan keputusan aku juga dibuat setelah aku minta pandangan beberapa orang yang dipercayai, baik dalam kalangan sahabat mahupun keluargaku sediri.
IGNORANCE IS  A BLISS
At least for now, before I make up things way to normal

*Aku tidak menolak seseorang disebabkan kekurangannya,
Kerana aku juga tidak sempurna mana,
Aku menolaknya, barangkali kerana bimbang akan kecewa,
Aku keliru apakah layanannya jujur atau pura-pura*


[SAAT TERUJI, JANJI TINGGAL JANJI]

Adik ketiga aku meninggal pada pertengahan bulan Jun 2012.
Kehilangan adalah sesuatu yang tak perlu dipersoalkan krn nyawanya diambil atas kehendak Tuhan, seperti dijanjikan.
Pemergian jangan diratapi, sbgi manusia biasa sedih itu pasti.
Sungguh, perasaan yang menyerkup aku ketika itu sangat sukar digambarkan. Ia merupakan rasa hiba, pasrah dan redha yang bercampur-campur.
Pada saat itu, aku jadi tekad untuk berubah, untuk membuat anjakkan, mempersiapkan diri untuk Tuhan berbanding keduniaan yang melekakan. Pemergiannya meyakinkan aku, ajal itu tidak datang apabila kita bersedia. Ajal boleh datang bila-bila masa. Entah bila pula ajal akn dtg menjemputku, aku kena persiapkan diri. Tahap kebergantunganku kpdNYA begitu tinggi Tekad aku dipasak kuat dalam sanubari. Aku seolah-olah membuat janji.

THE MAN WHO DECIDED TO CHANGE ON THE 12TH HOUR DIES ON THE 11TH

Nah, secara tunai Allah uji tekad aku itu. Tak perlu tunggu lama. Secara langsung, Allah meuntut janjiku.
Malang sungguh, hamba yang hina dan dhaif macam aku ini culas dengan janji sendiri.

Siapa yang sangka pertemuan aku dengan dia sekadar untuk menuntut janjiku padaNYA?
Siapa yang menyangka saat aku bergelak-ketawa bersama dia, itulah ujian yang Allah timpakan atas keyakinanku?
Siapa yang menyangka saat mulut lain banyak mengataku atas apa yang aku lakukan dengannya, barangkali Allah sedang memperingatkan aku atas tekadku?
Siapa yang menyangka saat aku benar jatuh hati padanya, barangkali Allah meyoal aku – damba kasih manusia atau damba kasihKU; Tuhanmu?

Memang aku tak sangka apapun. Sebab tu aci redah je aku menikmati saat-saat bahagia aku tanpa menitikberatkan soal dosa pahala. Eh? Belum lagi la. Aku tak sampai langgar batas ikhtilat tahap hardcore pegang segala bagai tuh. Tapi aku dah hampir ke situ. Haih ~

Dhaifnya aku kerana tak menyangka apa-apa.
Hinanya aku kerana menjadi manusia yang lupa pada janji sendiri.
Longgar terus tekad yang kupasakkan suatu masa sebelumnya –
saat sedih menyelubung hati, saat keinsafan melanda diri.
Bongkak sungguh aku.  menyangka Tuhan akan menjadikan aku seorang yang lebih baik tanpa mengujiku, tanpa ditingkatkan darjat keimanan hambaNYA ini.
Alpa. Aku terlupa, ujian juga boleh didatangkan dalam bentuk kenikmatan yang membahagiakan. Silapku. Khilafku yang tak mengerti saat gembira aku bersamanya
Merupakan saat aku diujiNYA

Astaghfirullahal’azim

[SAAT DINDING ITU KUCORAKKAN, TERCORAK JUA KEHIDUPANKU]

*Kusangka akan menyendiri tak berkesudahan,
Rupanya aku silap membuat percaturan,
Bukanlah selamanya sendirian tak berteman,
Masa adalah keperluan,
Untuk aku sesuaikan diri dengan persekitaran.

Seni dan lukisan adalah hidupku, jiwaku,
Muncul seni maka aku tak sepi,
Dengan seni aku tak mati,
Lukisan jadikan aku ketagihan,
Biar mrk tahu, aku dan seni tak dapat dipisahkan.

Saat aku ambil keputusan,
Dinding kosong itu kucorakkan,
Maka tercorak jualah sebuah kehidupan,
Dengan kisah yang tak dijangkakan.*

Aku malas lah nak berselindung. Aku yakin korang boleh agak yang aku nak story pasal mural sebenarnya. Mural dekat blok lower 6 sebelah dewan tuh. Ingat ke?

Buat mural tu memang best. Serius cakap lah sebab mural tu sejenis art and aku memang suka bab-bab art nih. Kalau tak kerana mural, mesti aku ambil masa yang lebih-lebih lagilah lamanya untuk sesuaikan diri dan fit-in dalam bacth baru aku. Sebab mural, baru orang kenal aku and aku kenal orang. Sebab mural, Banzai yang dah berzaman satu sekolah dengan aku, yang tak pernah-pernah nak berborak dgn aku layan aku seperti sepatutnya – schoolmate for years. Krn mural ni gak lah aku dapat member habes kamceng seia sekata sehati sejiwa. Ecewahhh. Ayat hyperbola.

Tapi semua tu mukaddimah je. memang aku suka dengan mural bagai. Memang niat aku sebab nk settlekan projek yang cikgu Shahar mintak.

Aku agak, mural ne lah medium ujian aku. Yang macam aku sebut sebelum ini, lps adik aku meninggal… mmg aku target nak ubah 360 degree, kononnya. Kan?
Ketika bermural ni lah saat yang sepatutnya aku tunaikan janji yang aku dah qasadkan. Tapi, sbb dok have fun sgt bermural agaknya (tak lah fun sgt. Berpanas terik jugaklah), tu yang segala niat murni aku tercicir dkt blkg.





- Catatan 13 Disember 2012 –

 - 1 : 27 pm -

Sunday, November 10, 2013

Leaving The Lights On

Hi assalamualaikum wbt .
good night dearest fellas and readers

Hey peeps , I've found that this song is so similar to my story .
I am quite into it . yeah . .
and I've found the song is great too .
The lyricist is a 16 y/o boy ain't him ? The lyric is also as great as the melody .
Thanks to my younger sister as she's the one introduced this song to me earlier .

I don't really think like the title of this song is understandable . I thought so for the first time I heard and knew about it .
But then , tonight it happened vice versa when I listened to it again
perhaps it's because I've been through into some difficulties in a relationship this couple of days and becoming heart broken . sort of , perhaps , that's why it becomes suddenly easy for me to get the meaning right away after listening to it . lol . Does that make sense ?
Like I've said before , I am into it . Not that quite but actually I am too into it .


Broken windows and the sound of slamming doors
I keep fighting but I don't know what i'm fighting for

When you call my name and try to explain
I just hide behind the lines of the barricades 
It's like I'm never gonna win this war.

Do you realize I don't want you to apologize
and i'm done with your lies
now its time for us to say goodbye
coz at night i don't sleep and you try to break me but I stay strong
so i'm closing my eyes
leaving the lights on.

I kept on falling but I never got to hit that pain
I just got caught up in this moment and inside this game

When you can my name and try to explain
I just hide behind the lines of the barricades 
It's like I'm never gonna win this war.

Do you realise I don't want you to apologise
and i'm done with your lies
now its time for us to say goodbye
coz at night i don't sleep and you try to break me but I stay strong
so i'm closing my eyes
leaving the lights on.

and I just can't go on
and I can't go on
but ill try and be strong
and i'll try and be strong
and I just can't go on
and I can't go on
but ill try and be strong
leaving the lights on.


This is just my point of view . I'm going to talk about the story line of the song . Like it's meaning . Why is that I'm saying it's similar to my story . Why is that I am too into it like understand it  and yada yada yada . lol . I'm not even the lyricist and I am may not even be correct for what I'm going to type next . It ts just my point of view . 

I think that this song travel what inside me and how I wish I could just talk to him through this song . How I wish he'll get the meaning and understand . Will he or will he not ? I am also done with his lies . Hew . . 

To me , leaving the lights on is like a must to get separated even the feeling is not getting over yet . Like there's things inside which is not settled yet . In my case , It is obviously me myself whom thought so that thing's between us is not settle yet . I am not over him .  
Are we done ? Did we make an appropriate settlement ? I mean like , was it true that it's settled between me and him right after we've met on last June 15th and had that so called deeper conversation ? How can he said so ; that we're over ? Yet he still call me late at night saying he missed me . What was that ?  

I am even ask him about his feeling towards me . I need to move on . I need a vivid answer . Enough that I've wasted litters of tear and crying over this mess . * ahh . . even it sounds weak when I'm typing and re-read that word 'litters of tear' .* 

He said that he likes me as a friend . 

He hurts my heart like thousand times .

How can he answered so ? Calmly begin his answer with that such positive word 'like' . *sigh* Was he trying to look good or maintaining nice gentlemen image like he's not the one to blame for what's happening ?
I wish he'll outspokenly said he dislike me or he's over me or he doesn't have any feelings towards me anymore . He needs to be that harsh so I am clear that he's a rubbish from my past , then I could throw it far away from my life . so that he'll just some pieces of memories that I once had and it means nothing important to me .  

I even replied back . I said that I'm quite frustrated that he keeps manipulating his answer with such polite and harmless words . How that's not okay for me . I told him , he's supposed to be frank . just said it out loud that he doesn't have any feelings towards me anymore . That way , it is much easier for me to move on and it'll easier him than being such manipulative with his own words . 

Now I felt dumbfounded . I got the meaning already that ' he likes me ONLY as friend and won't get any further than that ' He did stated that he doesn't like me . I felt that way because I feel like I'm forcing him to say what he's already meant . I just want to heard that unpleasant word of 'dislike' or 'not liking' because I do really want to get rid off him out of my everything . I need that word so that any hope inside me won't arise again the way it was before , after the June 15th conversation .

It's almost 2 in the morning . I'm talking crap . I better stop . 

Again , I like this song . This is what I've felt . what's happening right now is forcing me to stop hoping and liking . he doesn't like me . I fought my day and night before try to forget him without knowing he already got someone else with him . absolutely a foolish . I kept memorized good moments we've been through and experienced together without realizing he's creating his latest moments with someone else . I hid my feeling . I thought it is worth . lol . I hate him for not saying that word 'dislike' . I would labelled him try to take care of his reputation and act like a gentlemen whom not hurting feelings of any girl . soo dramatic .

anyway . don't get misunderstood , my last message had been sent and yeahh . . I've accept every fact about what's happening . I am also accepting words that came out from him . I don't hate him . I am leaving the lights on but no way he'll get a place inside my heart anymore . he's being blacklisted by me and this is truly an over and as we've settled .

this entry is getting longer . I just have fun typing in english . sorry for any mistake . don't get offense .
I accept that things happened for thousand good reasons . I am a muslim girl . knowing that to get involve in this relationship that is a super mistake . I am the one crossed the limit set in Islam to be descent and not getting over board between men and women .  I am regretting it I won't repeat it . I won't crave human's care and love anymore exceptional for family and girlfriends . but not to regret meeting him and not to hate my self for my mistake and dumb ass because this is learning . love is part of learning to let go . quranic verse [ 25 : 20 ]

ahh . . talk crap again .
i'm getting sleepy

bye . assalamualaikum

Monday, November 4, 2013

Salam Ma'al Hijrah


Aku juga merindukan Eizah yang dulu . Yang susah nak menangis ,
anak sulung kebanggaan umi dan abah . 

Aku tahu ,

Innallaha ma'assobiriin .

La takhof wa laa tahzan , Innallaha ma'ana .


Tak pernah tunjuk tak kuat depan umi . gilaa baq hang kalau aku menangis depan umi cemana aku menangis selalu dekat sekolah tu .

Tapi tadi time umi jmput ak dr sekolah , dlm kereta umi tanya aku . . 
' akak okay ke ? ' aku angguk je laa . muke konpiden habes yang ak mmg okey .
pahtuu umi tak tanya dahh . kitorang borak psl memende laen - pasal nk dok asrama time STPM nanti dan yada yada yada ~~~
Bila dah masuk simpang taman perumahan aku tu . . . Tiba - tiba umi bertanya lagi ,
' akak dgn achik cemana ? ' gulp . Aduhhh . . pakat keluaq dah nama achik tu dari mulut umi buat ayaq mata aku pin berkolam jaa kt kelopak mata . Sebak sat . Tapi aku kasi kaver laaa .
Aku tak sempat jawab baq hangg umi teruih sambung , 
' akak tak perlu fikir sangat pasal benda tu . Sekarang akak kena fokus , buat yang terbaik sebab ini penamatnya untuk akak setelah dua tahun ni . Akak buat yang terbaik untuk org-org yang tersayang , yang terdekat dgn akak . Untuk umi .. untuk abah dan untuk adik - adik . Toksah difikirkan sikap achik tu . Umi tahu akak terasa . Tapi umi yakin akak kuat . Umi tahu akak tabah sebab akak , anak umi dengan abah . '  

Allahu Rabbi . Dalam pada aku dok tagih orang anggap aku kuat walaupun aku tak beghape nak kuat sebenaqnye .. umi dah terlebih dulu yakin dgn aku tanpa aku mintak dan tanpa aku beritahu mengadu padanya . Aku malu dgn umi . Tapi aku juga rasa naluri seorang umi yang mengerti anaknya ini . 

Aku nak jadi FARHATUL EIZAH - yg bersikap dgn maksud KEGEMBIRAAN , KEBAHAGIAAN , KETINGGIAN dan KEMULIAN . 

aku nak tutup buku lama . episod terduka dlm tujuh tahun ditarbiyah di Bumi Maahad . Hari ini hari terakhir 1434 H . Aku nak buka buku baru . Hijrah hati . smg Allah kurniakan ak hati yg baru - yang kecintaan dan kerinduan ini hanya utk DIA dn rasulNYA , Muhammad sallallahu 'alaihi wasallam . 



SALAM 1435 Hijriah . 

*Doakan aku dan kawan - kawan tingkatan enamku , kesemuanya sukses bi iznillah.*


Sunday, October 20, 2013

Ekonomi Malaysia Bab 5 - Institusi Pemberi Kredit

Sebahagian daripada institusi kewangan berfungsi sebagai institusi pemberi kredit atau pemberi pinjaman. Kegiatan ini membolehkannya mencari keuntungan  melalui faedah yang dikenakan atas peminjam.

Agensi Pemberi Kredit di Malaysia
{ada enam. Dua daripadanya adalah institusi kewangan}

  1. Bank Perdagangan (termasuk Bank Islam)
  2. Syarikat Insurans (termasuk Syarikat Takaful)
  3. Koperasi
  4. Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)
  5. Pajak Gadai (termasuk ar-Rahnu)
  6. Pemberi pinjaman berlesen

  • Bank Perdagangan (termasuk Bank Islam)
    • Pemberian kredit merupakan teras dlm bank perdagangan dan paling menguntungkan.
    • Bank perdagangan memberi kredit kepada peminjam (pihak yang memerlukan dana) dgn menyalurkan deposit (wang) yang disimpan oleh pendeposit (penyimpan)
    • Enam jenis kredit yang disediakan oleh pihak bank :
      • Pinjaman sewa beli - beli barang pengguna esp. kenderaan/kereta dan bayar secara ansuran untuk satu tempoh yg panjang. kadar bunga tetap akan dikenakan. Hak milik barang akn berpindah dr pihak bank kpd pembeli apabila pembeli dah selesaikan keseluruhan pinjaman termasuk bayaran kadar bunga. - Meningkat perbelanjaan penggunaan swasta dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi bg industri hartanah dan pembuatan kereta.
      • Pinjaman bercagar - pinjaman yang diberi kepada pembeli yang mengemukakan aset tetap sebagai cagaran untuk beli harta tetap. Nilai aset yang dicagarkan mestilah lebih tinggi berbanding harga harta tetap. Sekiranya pembeli gagal buat bayaran balik termasuk bayar kadar bunga, bank akn merampas atau menjual cagaran (geran rmh, geran tanah, barang kemas dll) tersebut untuk dapatkan tunai sbgi bayaran balik pinjaman. - Meningkatkan perbelanjaan penggunaan swasta dan menggalakkan pertumbuhan ekonomi sektor perumahan.
      • Pinjaman tidak bercagar - Pinjaman yang diberi tanpa perlu peminjam membuat cagaran. Namun peminjam perlu kemukakan penyata gaji, menyenaraikan nama penjamin, menyatakan tujuan membuat pinjaman serta dptkan kepercayaan pihak bank tntg keupayaannya membuat bayaran balik pinjaman. Bayaran balik boleh dibayar scr ansuran ataupun sekaligus, namun jika peminjam gagal bayar balik pinjaman akn ditanggung oleh penjamin.
      • Kad kredit - Kad kredit membolehkan seseorang membeli sesuatu barang tanpa kemukakan tunai atau boleh mengeluarkan tunai dari mesin juruwang automatik (ATM). Bank akn buat bayaran kpd penjual bg pihak pemegang kad kredit. pemegang kredit pula akn membayar balik pinjaman tersebut (bayaran kpd pihak bank) scr sekali gus atau ansuran mengikut keupayaan pemegang kad kredit tersebut. 
      • Kemudahan overdraf -pendahuluan yang diberi pada pemegang akau semasa bank tersebut dan pemegang akaun itu boleh mengeluarkan sejumlah wang melebihi baki dalam akaun semasa. Jumlah overdraf maksimum ditetapkan oleh pihak bank dan kadar bunga hanya dikenakan untuk jumlah overdraf (jumlah wang yg melebihi simpanan akaun semasa) shj. - Menggalakkan urusniaga dlm kalangan firma.
      • Mendiskaunkan bil pertukaran - Bank juga akan beri pinjaman dgn memberi diskaun bil-bil pertukaran pelanggannya (membeli bil dgn nilai yang kurang dr muka bil tersebut). Bank perdagangan kemudiannya akn beri sejumlah wang kepada pelanggan dan dpt komisen dari bil-bil pertukaran yang didiskaunkan) Bank perdagangan akn tuntut bayaran dari pihak yg mengeluarkan bil apabila sampai tarikh matang bil. {bil pertukaran adalah surat jaminan yg dikeluarkn penghutang kpd pemberi hutang. dlm bil itu, penghutang berjanji akn membayar sejumlah wang kepada pemberi hutang atau pemegang bil pada masa akn dtg}
  • Syarikat Insurans (termasuk Syarikat Takaful)
    • Terdapat dua jenis pinjaman oleh syarikat insurans kepada pemegang polisi insurans hayat :
      • Pinjaman polisi - faedah an dikenakan pd pinjaman ini. Bayaran balik pinjaman dan faedah boleh dibuat oleh pemegang polisi (org yang ambil insurans; yg buat pinjaman polisi) sama ada scr sekaligus ataupun ansuran. Jika faedah dan pinjaman tidak dibayar, maka faedah akn ditambah ke ats pinjaman. Jika jumlah faedah dan pinjaman jd lebih besar dr nilai tunai, makan polisi insurans tersebut mungkin akn luput tnpa nilai. Namun sekiranya berlaku kemalangan atau kematian ke atas pemegang polisi, pinjaman yg tak dibayar berserta faedah akan ditolak dari jumlah pampasan.
      • Pinjaman premium automatik
  • Koperasi
    • Dua jenis kemudahan kredit yang diberi koperasi :
      • Pinjaman bercagar
      • Pinjaman tidak bercagar
    • Kadar faedah kebiasaannya tidak membebankan peminjam selaras dgn matlamat utk menjaga kebajikan ahlinya.
    • Pendekatan dlm pemberian kredit :
      • Menggunakan sumber dalaman
      • Menggunakan sumber pinjaman bank yang disalur terus kpd koperasi utk jalankan aktiviti kredit.
    • Tempoh bayaran balik koperasi :
      • Tak melebihi lima belas tahun bagi pinjaman tak bercagar
      • boleh melebihi lima belas tahun bagi pinjaman bercagar
      • mengikut tempoh yg diluluskan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia
  • Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)
    • Lima jenis kredit yang ditawarkan :
      • Ikhtiar Rezeki
        • I-Mesra - pembiayaan pertama dgn jumlah max rm20k untuk biaya projek ekonomi yang diyakini dpt beri pulangan yang baik kpd Sahabat AIM
        • I-Srikandi - Diperkenalkan kpd Sahabat AIM sekiranya mempunyai projek-projek yg berjaya dan berdaya maju + beri kemudahan kredit kpd shbt lama agr tak perlu cari modal dr agensi kewangan lain.
        • I-Wibawa - pinjaman mudah kpd Sahabat AIM yg tgh ambil I-Mesra atau I-Srikandi tapi memerlukan modal tambahan utk jalankan projek secara bermusim.
        • I-Wawasan - Skim utk menggalakkan Sahabat AIM agar terlibat dalam perusahaan kecil dan sederhana (PKS)
      • Ikhtiar Penyayang - skim untuk bantu Sahabat AIM yang menghadapi kegagalan dlm projek ekonomi sprt benacana alam dsb
      • Ikhtiar Bestari - skim utk bantu Sahabat AIM utk biayai kos pendidikan serta kemahiran yg ingin dipelajari.
      • Ikhtiar Sejahtera - skim yg bertanggungjawab utk membiayai keperluan-keperluan semasasprt pembelian rmh, jentera pertanian dan tanah
      • Program Kewangan Mikro Bandar - Skim utk jana potensi bekerja sendiri bagi golongan yang berpendapatan rendah.
    • Kelebihan skim pemberian kredit AIM :
      • Tak perlukan cagaran atau penjamin
      • Disokong oleh kerajaan
      • Tidak dikenakan tindakan undang-undang menuntut hutang
      • Dilindungi khairat hutang, baki hutang dihalalkan jika meninggal dunia
    • Pemohon yang layak adlh mrk yang miliki harta tetap tidak melebihi rm50k serta pendapatan kurang rm2k sebulan.
  • Pajak Gadai dan ar-Rahnu
    • Pajak gadai ialah tempat meminjam wang dgn menyerahkan sesuatu sebagai barang gadai ataupun cagaran.
    • Pajak gadai konvensional dan ar-Rahnu merupakan sistem gadaian untuk mendapatkan wang. 
    • Fungsi kedai-kedai pajak adalah untuk memberi pinjaman wang tunai ke atas brg gadaian bagi tempoh enam bulan dgn faedah 2% sebulan.
    • Pinjaman yang boleh diperoleh daripada pajak gadai tidak melebihi rm10k {Akta Pemegang Pajak Gadai 1972}
    • Sekiranya tak dapat tebus barang gadaian sebelum tamat tempoh (6 bulan maksimum) boleh lanjutkan tempoh masa tidak kurang tiga bulan
    • Sekiranya pemajak gadai gagal tebus barang gadaian :
      • pinjaman yang kurang dari rm200, barang yg digadai akn menjadi pemilik pemegang pajak gadai
      • pinjaman melebihi rm200, pajakan boleh dilupuskan melalui lelongan awam oleh pelelong berlesen.
    • Kelemahan pajak gadai ;
      • Kadar faedah sgt tinggi
      • barang emas yang digadai biasanya tdak ditimbang ataupun diukur
      • pemajak gadai tidak diberi notis tentang barang gadaian yang telah dilelong dan terdapat wang lebihan
      • Jika berlaku rompakan, kebakaran kedai pajak gadai dll, pemegang pajak gadai hanya perlu membayar jumlah cagaran yang ditambah 25% kepada pemajak gadai sebagai pampasan.
    • Ar-Rahnu dari sudut syarak merujuk kpd suatu barang yang berharga yang dijadikan sandaran serta terikat dengan hutang bercagar dan boleh dibayar dengannya sekiranya hutang tersebut tak dapat dijelaskan.
    • Kelebihan pajak gadai Ar-Rahnu berbading dgn pajak gadai konvensional ;
      • Tidak mengenakan kadar faedah (tiada unsur riba) - mengenakan caj perkhidamatan yang rendah shj
      • Nilai cagaran tidak merosot - tiada penyelewengan dalam sistem ar-Rahnu
      • Wang lebihan dari gadaian dikembalikan.
  • Pemberi Pinjam Wang Berlesen
    • Dua bentuk pinjaman yang dibenarkan :
      • pinjaman bercagar 
      • pinjaman tidak bercagar
    • Kadar faedah yang boleh dikenakan terhadap peminjam :
      • 18% setahun bagi pinjaman tanpa cagaran
      • 12% setahun bagi pinjaman bercagar
      • Sekiranya peminjam lewat menjelaskan ansuran hutang, maka pemberi pinjam wang berhak mengenakan kadar faedah 8% setahun dari jumlah pokok dan faedah yang tertunggak dikira dari hari ke hari sehingga jumlah tersebut dijelaskan sepenuhnya.
- t a m a t -
Rujukan Lai Mooi Chang, Teks Pra-U Ekonomi (Ekonomi Malaysia), PEARSON




Wednesday, October 16, 2013

Weeks on Counting for STPM Final Semester

Assalamualaikum dan hai ols.

Suddenly rasa nak mengapdet di tengah malam yang aman damai ini.
Takde cerita yang menarik pun.
Nota STPM pun bukan. Buad masa ne mungkin hold dulu buad nota sebab semangat da terbang.
Nak kena gather mood study semula baru boleh buad nota and revise dengan jayanya, In shaa Allah.

*np takbir raya *masih dalam hari tasyrik kan :-)

Huuhhh.. berdebar rasanya. STPM Sem 3 tinggal lagi 3 minggu aje oiii. Aku dengan buku still pangkat bau-bau bacang lagi. Adehhhh...

Anyway, cepat sungguh masa berlalu. Macam semalam baru menjejakkan kaki semula ke Maahad; mintak tlg dengan Cikgu Shaharuddin untuk serap aku masuk STPM, even surat tawaran KISAS dah smpai ke rumah :' Macam baru semalam rasa kekok yang teramat sangat berhadapan dengan manusia-manusia baru tingkatan enam. Masa tu cuma kenal and rasa rapat nan Aqem je. Pilih nak amek econs pon sebab ikut dia on that time. Lol. Macam baru semalam je pertemuan pertama kat bilim PIBG mahad tuh terjadi. ahakss. Kemainkann, sume nyee ak nak feeling macam fes time *poyoss*

Tinggal lagi tiga minggu nak ngadap muke member-member form 6 yang yang tersayang.
Member-member fom 6 kalini memang luar alam tahap tak hengatt. Kejap-kejap matured, gile-gile selalu je, bajet taiko pon ye jugak, skema tayah cite ler. kau hadee? All in one doe. ahahahah :-) Aku selesa je dengan kesemua mereka even kadang-kadang geram, saket hati, sayang, rindu tu bercampur-campur and amek turn all over again. Standard lah, turun naik dlm persahabatan dan perkenalan itu lumrah. manusia yang tak sempurna, tentulah akan mencipta kenangan dan peristiwa-peristiwa yang tak sempurna juge.

Aku rasa macam penjajah yang berjaya dapatkn pengaruh pembesar-pembesar melayu, rasa best dapat berkawan dan kenal dengan semua orang beb. In shaa Allah, tak ada dah sikap puak-puak zaman batu dulu. *yakinyakin* Aku bersyukur sgt sebenarnya krn dipertemukan dengan mrk-mrk. *alhamdulillah* *grateful* Tak kesah laa kan, putera atau puteri.. bagi aku masing-masing take part dalam melengkapkan dan memberi impak yang baek untuk diri ini, in shaa Allah.

lavyuuugaiss *ehh..terkonpess pule*
ok dah. inaff. Aku taktahu nak cakap hape and aku tahu, dah cukup panjang dahh entry aku neh.

[notakaki] semangatt gile aku nak design baju batch tok fom 6. err... tapi taktahu lah respon dorg terhadap design tu macam mana. Aku akan tekad redha tabah aje kalau reaksi they ols suam-suam kuku atau sejuk beku ke hape. Lagipun aku assume dorg sekarang mesti tgh sibuk study dan focus on STPM ahead, takde mase sgt nak spend on t-shirt thingy. Kalau dorg tak berminat, ak boleh alter and re-design untuk others yang berminat. Their disagree isn't the end of everything. hohoh.

By the way, as for my self aku sangat puas hati. ini first time ak design t-shirt not by sketching and drawing but using my own lappy. tak kesah lah even merangkak-rangkak dan tersangat manual nak men-design nye , yang penting siap. It took my whole day and night kott. tak pasal-pasal, secara tak sengaja aku dah jumpa minat baru. In shaa Allah kalau minat on designing t-shirt ne tak fade away, aku nak try open small business on designing printed t-shirt  after stpm tahun ini. *smiling wink wink* I plan, Allah plan and HE's the best planner.


Style # 1
BG Color : White
Sleeve Color : Option
Type of T-shirt : Raglan Sleeve t-shirt












Style # 2
BG Color : Dark Purple
Sleeve Color : Dark purple (1 color/ piece)
type of T-shirt : Standard plain T












Assalamualaikum
Ok fellas.
Gnaidd

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar
Laa ilaha illallahu Allahu Akbar
Allahu Akbar wa lillaahil hamd