Saturday, July 9, 2011

adab-adab berdoa


Doa adalah senjata bagi orang mukmin. Dalam kita berdoa, ada 6 anggota yang bekerja sewaktu kita berdoa.


Anggota yang pertama ialah tangan. Selama ini bila berdoa, kita berdoa dengan tangan yang lemah longlai. Seolah-olah kita tidak bersungguh-sungguh berdoa. Oleh itu sewaktu berdoa, kita hendaklah mengangkat tangan kita dengan bersungguh-sungguh.


Anggota kedua yang terlibat sewaktu kita berdoa ialah mata kita. Cari satu titik fokus di atas tapak tangan kita sewaktu berdoa supaya kita akan fokus sewaktu berdoa.


Anggota ketiga yang bekerja sewaktu kita berdoa adalah mulut kita. Sewaktu kita berdoa, kita hendaklah melafazkan doa kita. Tidak perlu terlalu kuat tpi ukuplah sekadar telinga kita boleh mendengar.


Oleh yang demikian, anggota keempat yang terlibat ialah telinga kita.Sewaktu mulut berkata-kata telinga kita mendengar apa yang disebutkan.


Anggota kelima yang terlibat ialah otak kita. Sewaktu berdoa, otak kita perlu bekerja. Seandainya kita berdoa, "Ya Allah, Kau ampunilah dosa-dosaku..." maka kita hendaklah membayangkan dosa-dosa kita.


Anggota keenam ialah hati kita. Semasa berdoa, hati kita hendaklah ikhlas dan yakin bahawa Allah yang berkuasa ke atas tiap sesuatu dan Dia jugalah yang menetapkan setiap dari perjalanan hidup kita.

[di-kopi O di sini]
Link

sambungan 9 July 2011

di kopi O dari blog brader solihin

Aku lawak btoi tengok status-status kat facebook yang dok maki-maki perhimpunan BERSIH 2.0 yang akan diadakan besok. Kononnya menyusahkan orang ramai nak masuk KL. Traffic jam la konon. Tapi kalau konsert malam merdeka dengan sambutan tahun baru tu, lautan api sanggup kau renangi. Parking kereta sebatu, jalan kaki 3km pun tak kisah. Tak ada pun kau nak merungut maki-maki.

Perhimpunan tu haram? Haram sebab polis degil taknak bagi permit. Ikut telunjuk siapa? Yang Di-Pertuan Agong dah perkenan BERSIH 2.0 tu, tapi media propaganda kerajaan terus melabelkan BERSIH 2.0 sebagai perhimpunan haram. Siapa yang derhaka Sultan sebenarnya? SUHAKAM pun dah cakap perhimpunan tu harus dilindungi. Yang buat provokasi nak huru-harakan perhimpunan aman tu siapa? Kalau bukan Perkasa, Patriot, Geng Silat Lincah dan yang seangkatan dengannya. Yang haramkan baju kuning tu apa kes plak?

[akumenaip]

apesal aku nak menyambung lagi entri tadi.. Wallahu'alam. Allah jua yang lebih jelas, sbb aku pon xsure sangat. aku ni salu dpt informasi lambat. sbb tu lah terjadi entri bersambung-sambung.

pendapat aku yg baru 17 tahun:

keji btul.. propa jeh kata org yg gi demonstarasi tuu attack polis dgn batu, pisau n etc.

dah3!! nk sambung lagi meng-kopi O daripada blog brader solihin.

Pandangan ulamak tentang perhimpunan aman atau demonstrasi.

1. Kebanyakan ulamak muktabar seperti Dr. Yusof Al-Qadhowi, Dr. Ali Jumaah, Syeikh Abdul Rahman Abdul Khaliq dalam kitabnya ( فصول من السياسة الشرعية ), Syeikh Salman Fahd Audah dan Dr. Sa'aduddin Mus'ad Hilali serta kebanyakan ulamak masa kini berpendapat HARUS mengadakan demostrasi aman lebih-lebih lagi ia dibenarkan oleh perlembagaan sebagai cara untuk rakyat menuntut keadilan dan menyuarakan hak serta pendirian mereka.

Malah gabungan suara rakyat yang ramai lebih didengari dari menyuarakannya bersendirian. Ini berdasarkan Firman Allah bermaksud : "Dan tolong-menolonglah dalam mengerjakan perkara kebaikan dan taqwa, jangan tolong menolong dalam perkara dosa dan permusuhan" (al-Maidah : 2).

Dalam kaedah fiqh juga ada menyatakan : "Asal sesuatu perkara itu harus selagi tidak ada dalil qat'ie dan sorih yang mengharamkannya.

2. Diriwayat dari ibnu Abbas bahawa Sayyidina Umar al-Khattab ketika menjawab soalan ibnu Abbas tentang kenapa dia digelar Al-Faruq oleh Rasulullah S.A.W . Ini kerana disebabkan keberaniannya bersama dengan Sayyidina Hamzah memimpin dua saff muslimin yang turut disertai oleh Nabi S.A.W berjalan beramai-ramai menuju ke Masjidil Haram untuk menzahirkan Islam dan kekuatan muslimin di Mekah. (تاريخ دمشق /حلية الأولياء)

3. Demonstrasi walaupun dilihat berasal dari Barat tetapi intipatinya tidak bercanggah dengan dasar Islam dan erti kemanusiaan. Malah himpunan umum menjadi salah satu syi'ar islam dalam menzahirkan' izzah, kekuatan dan kesatuan umat Islam seperti himpunan ketika solat berjemaah, hari raya dan ketika ibadat haji.

4. Diriwayatkan dari ibnu Abbas, Hadis yang dikeluarkan oleh Syaikhan (Bukhari dan Muslim) bahawa Nabi S.A.W suka menyamai Ahli Kitab pada perkara yang tidak ada perintah tertentu berkenaannya. Malah Rasulullah S.A.W ketika membina parit dalam perang Khandak,membuat cop dan asal kaedah jual beli salam juga mengambil contoh dari orang bukan islam. Sistem Kharaj juga diambil oleh sahabat dari negara Parsi.

5. Demonstrasi bukan bermaksud menentang atau mengangkat senjata menghadapi pemerintah. Ia adalah sebagai salah satu cara untuk menasihati pemerintah dan menegahnya dari terus melakukan mungkar serta ketidakadilan terhadap rakyat.

Ini berdasarkan dua Hadis Rasulullah S.A.W : "Agama itu nasihat". Adapun Hadis yang kedua : "Sesiapa yang melihat kemungkaran hendaklah menegahnya dengan tangan, sekiranya tidak mampu, tegurlah menggunakan lidah dan jika tidak mampu juga, maka dengan hati dan ia selemah-lemah iman".

6. Kaedah المصلحة المرسلة " dan " للوسائل حكم المقاصد " juga menjadi hujjah selagi tujuan iaitu maslahah yang mahu dicapai diakui oleh Islam serta mendatangkan manfaat kepada rakyat. Antara maslahah yang diperakui mendatangkan padanya manfaat seperti nasihat kepada pemerintah, meneguhkan pendirian umat Islam pada perkara hak dan memperkukuhkan suara rakyat menentang ketidakadilan pemerintah.

Maka cara ini dikira harus seperti hukum tujuannya juga. Dengan cara ini juga, ia dapat menolak kerosakan (مفسدة) dalam sesebuah masyarakat seperti rakyat akan selamanya dilihat lemah dan boleh ditindas sesuka hati oleh pemerintah dan rakyat akan terus diperintah oleh pemerintah yang zalim.

7. Di Malaysia contohnya,terdapat peruntukan undang-undang yang memberikan kebebasan bercakap,berhimpun dan berpesatuan kepada rakyat seperti yang termaktub di dalam Perlembagan Perseketuan Malaysia pada perenggan (a),(b) dan (c) di dalam fasa 1,perkara 10,bahagian 2. Peruntukan ini jelas membenarkan himpunan aman diadakan selagi tidak melanggar syarat yang telah ditetapkan oleh Perlembagaan. [KLIK SINI]

8. Terdapat sesetengah ulamak yang berpendapat HARAM mengadakan demonstrasi dengan beberapa hujjah seperti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh para sahabat dan ia dikira perkara bida'ah yang ditolak.

Cara ini juga diambil dari Barat dan melakukannya seolah-olah mnyerupai orang bukan islam sebagaimana sabda Nabi S.A.W yang bermaksud : "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia dari kalangan mereka". Ayat Al-Quran yang mewajibkan taat kepada pemerintah dan kaedah "" سد الزريعة juga menjadi hujjah pendapat ini.

9. Hujjah pendapat ini dijawab oleh ulamak seperti Dr. Sa'aduddin Mus'ad Hilali di dalam kitabnya( الجديد في الفقه السيا سي المعا صر ) bahawa demonstrasi tidak termasuk perkara bida'ah yang ditolak kerana pernah dilakukan dan dipimpin oleh Saidina Umar dan Saidina Hamzah ketika zaman Rasulullah S.A.W. Cara ini juga walaupun dilihat menyerupai perbuatan bukan Islam tidaklah menjadikan ia haram kerana Islam hanya mengharamkan menyerupai bukan Islam pada perkara yang bertentangan dengan sesuatu Nas daripada syara' seperti cara ibadah mereka.

Demonstrasi juga tidak menafikan suruhan mentaati pemerintah disebabkan ia dibenarkan oleh perlembagaan. Maka himpunan tersebut boleh dilakukan selagi mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Diriwayat dari Imam Bukhari sesungguhnya Nabi S.A.W bersabda : " المسلمون عند شروطهم".Kewajipan mentaati pemerintah juga hanyalah kepada perkara taat dan bukan maksiat seperti sabda Nabi S.A.W yang bermaksud : "Tidak ada ketaatan pada makhluk pada perbuatan maksiat kepada pencipta".

10. Adapun hujjah "menutup ruang" yang boleh mendatangkan kerosakan seperti kerosakan harta awam, perbalahan dan kerugian peniaga-peniaga dijawab oleh Dr. Yusof al-Qardhawi bahawa kaedah ini tidak harus digunakan sehingga menjadi wasilah untuk melarang usaha mencapai maslahah yang lebih utama dan diakui oleh Islam.

Ini kerana kerosakan yang dijangka berlaku boleh diatasi dengan kawalan pihak keselamatan dan janji dari penganjur untuk tidak melakukan kerosakan dan perbalahan sepanjang himpunan aman. Malah beberapa siri himpunan yang telah lalu membuktikan peniaga-peniaga tidak mengalami kerugian bahkan mendapat keuntungan berlipat kali ganda dari hari-hari biasa.

Wallahu 'alam...

[sumber asal]

9 July 2011


Youtube tentang 'BERSIH 2.0'


aku bukannye nak nyemak2 memperkatakan tentang hal politik
di negara tercinta ini sebab aku pun tak punya banyak pengetahuan dan ilmu
yang cukup. tapi, sebagai salah seorang rakyat Malaysia, aku tak dapat lari dari menjadi pemerhati apa yang terjadi sekarang ni; isu Bersih 2.0.

dah macam2 laporan bergambar dan bertulis aku usya dalam surat khabar.
ngeri jugak tengok.. Entahlah. Tapi yang pasti aku tak suka.

Berkenaan dengan link di atas... aku rasa macam
"maluuu gile. Malaysia masuk berita luar tapi bukan berkenaan sesuatu yang
membanggakan malahan tentang protes dan kekejaman polis."
aigooo~

berpeganglah pada Al-Quran dan Sunnah..
kita semua pasti akan aman.
bila dah jadi gini,
bukankah ianya satu petanda bahawa
sistem muamalat Islam seperti yang ditunjukkan oleh Rasulullah saw. tidak diamalkan sebaiknya di Malaysia?
Wallahu'alam. Allah jua yang lebih tahu.

entri ini diolah setelah mengintai blog brader solihin.

Tempat di Hati


di tengah2 taman rekreasi yang sunyi, kelihatan dua merpati sejoli sedang duduk bersama-sama dan berbual.

tidak jauh dari lokasi tersebut, sebenarnya terdapat beberapa lagi makhluk yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar manusia. Mereka juga sedang berbual-bual.

Ikhlas : Lihatlah mereka berdua tu, tak lama lagi pasti aku yang mendapat tempat di dalam
hati mereka berdua. Sememangnya hati mereka itu merupakan tempatku.
Kasih : Eh, kau rasa begitu? Pada pendapat aku, aku dan saudara2ku adalah lebih layak
mendapat tempat di hati mereka. Kau tidak akan kekal lama wahai Ikhlas.
Ikhlas : Kenapa pula begitu?
Kasih : Kerana keikhlasan itu akan melahirkan perasaan kasih sayang sesama mereka.
engkau tidak penting.
Cinta : Kasih, kau bercakap besar. Engkau juga sebenarnya tidak akan lama di dalam hati
kedua mereka. Aku, Cinta. Aku lah yang akan mengambil alih tempat itu setelah
kamu berdua. Aku tidak akan hilang dan akan terus bersemi.
#### : HAHAHAAHA *ketawa!
Tiada siapa yang lebih hebat daripada aku. Aku jarang sekali tewas dalam menakluki
tempat tertinggi dalam hati manusia. Aku pasti, aku akan mendapat tempat di hati
mereka.
Semua : Siapa engkau. Engkau kedengangaran begitu yakin dengan apa yang diperkatakan.
#### : aku adalah NAFSU.

p.s. Semoga kita semua mendapat iktibar di sebalik dialog ringkas ini. :) Aku sekadar berkongsi.
Untuk ak, kau dan kita semua.. faham2 kan dan sebarkan lah pengajarannya.
Nafsu itu tidak punya apa2 selain keburukan dan menyesatkan.

bnyk error doe nk buat entri neh.. mmaf lah, saya mmg xberminat nk edit sbb leceh. layan diri ye.

Hunt & Race (KPS)

Ehem2.. Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt. kpd yg sdg TERbaca entri ini :)
moga2 kita semua sentiasa di bawah naungan rahmatNYA; InsyaAllah :)

di pagi yg sgt sejuk ini, aku nk berkongsi tentang HUNT & RACE
yang dianjurkan KELAB PENGGUNA HULU LANGAT dan
JABATAN PELAJARAN HULU LANGAT
untuk kami2 yang merupakan ahli Kelab Pengguna Sekolah (KPS)

Hari: Semalam (Sabtu)
Tarikh: Semalam (9/7/2011)
Masa: 7.00 pg - 3.00 ptg
Tempat: Taman Wetland, Putrajaya

ahli KPS SMKA Maahad Hamidiah :
team MaHISS 1 & team MaHISS 2 (budak putre :)
Ditemani oleh Cikgu Pazilah n Cikgu Mazita serta camera girl
bertanggungjawab, Ain Natasya. "Time kaseh ye, amek kan pic ne."

pose aku mmg slack lahhh :|
Look Out Tower yang mmg tinggi gile.
konon la mreka2 ni naek nk amek info or any klu..
HAMPEH~ takde apa puunn.

dari kiri : Wawa (pengerusi bebeh), & Izzah (Bendahari)
depan: Hanan Adzha (yg berpaling dr klb rekacipta)fuhhh... sesungguhnya, teramatlah memenatkan penerokaan
di Wetland ini...

carik!!carik tempat BBQ cepat!SMK Taman Jasmine di depan. KEJAR!!!!
huh~ time ni hanya Hanan dan Wawa yang bersemangat kental je
yang mengetuai team MaHISS 1 yang masing2 berada dalam jarak
1-2 meter antara satu sama lain..
akhirnya tiba juge di tempat 'berbeku' setelah melalui macam2 halangan. (poyo)
dah macam amzing race peringkat daerah beb. :D
Dari kiri: Wawa, Izzah Fauzi dan aku (Eizah)

kitorang yang kedua sampai tau tak!!!

p.s. Izzah! happy becoming BIRTHDATE utk SELASA (12/7/2011) nanti. aku takot
ak tak sempat on; berbeloging. hehehe..