6thSem Stories - Program Pertama

Tuesday, March 28, 2017



Bismillahirrahmanirrahim.
Asalamualaikum if there's any fellow reader.

Thanks for coming, lol. Since I haven't frequently update the blog, so kalau ada yang tersinggah - terbaca tu memang ajaiblah. I have a lot of things going, running and jumping over places inside my head actually. Tambah pulak semester keenam sesi pertama tahun 2017 ini tinggal berbaki separuh sahaja, forsure all of the stories memang banyak. It keeps adding on as days are passing by. 

First story first, I wanted to share here about my first program I get officially involved to, this semester. Program Ultimate Tuition adalah program anjuran DUTA UUM which I even barely known this "DUTA" thingy before. A friend of mine is one of them, being selected by the KPT as an ambassador of our university. Hebat rupanya kawan yang seorang ini. I never really give a damn about it. Sebab semester-semester sebelumni I just focus on my kolej je.

So he invited me, and sebab I thought the program pun macam chill je that I just come to aid the organizer and facilitate student - bukan I yang organize pening kepala the way I did so many times long before untuk kolej; yang mana I get tired of it.Then I agreed.

Buat program dekat Napoh je. almost like my kem kecemerlangan zaman-zaman sekolah dulu. Anyway, at first I had no idea wht kind of facilitators I might meet on this program.Do I know them or do I not? Berapa orang yang get involved pun I tak tahu. Bluntly following this one friend, (I think) simply bcs I trust him and that's that. 

Malam before gerak ke Napoh untuk check in penginapan tu, I got this very hard core bad feeling. Wallahi, sedih bukan main lagi nak tinggal geng-geng blok pasal apa tah. Budak-budak ni chill je.
Tak dinafikan, it happened that way sebab I nervous (plus takut - tapi taknak mengaku takut) barangkali. I am that "over thinking" type of person, kann. Pergi semberono je, malam tu baru sampai rasa cuaknya. There are things I feared of. I tak pernah berperogram without my kolej member; budak-budak eon, plg kurang.. sorang yang I familiar with, mesti ada in any program or event I ever did termasuk masa I dgn PBS. Since my first semester, they are my one and only circle kott. 
Thus, you can say that I rasa mcm sehelai sepinggang sebatang kara gitu.

I even cried that night. trolololll. Sebab I sayu sangat ke apetah. those childish feelings and over thingking hit me like truck. I joined this Ultimate Tuition Program following my friend, kann. But the fact is, selama kita berkawan I tak pernah involved dengan dia bila dia berkerja. (organizing program or event is working, right). I tahu apa yang dia buat. But whenever we met, we went for hangout ke apa, bukan dalam formal/official working mode. Kita keluar atau bersembang untuk fun and unofficial matters. I takut, I can't adapt towards his way of working (and leading the team) sebab selama ni kan boss I dalam kalangan orang lain. Dekat kolej, Sometimes even I the one yang had high authority leading the event. I afraid yang cara kita tak sama then I might get uncomfortable towards him. 

Nahhh... dah cakap dah, my thinking can get way too overboard. Acah-acah sungguhlah. (My bad!)
 







Surprisingly, as soon as I meet everyone - dalam empat orang lagi ahli jawatankuasa program, it took no time for us to bond and fit in together. I mean, kita boleh makan semeja, bergelak gurau sekali; within no time agak impressive, kan. Pelik bak kata Ash, cepat sangat kitaorang ngam. Padehal I barely known any of them sebelumni. Well, semuapun setudent dari kolej laluan lain. So that's why. Surely I am so much grateful sebab kita tak ramai, and I boleh sesuaikan diri dengan strangers yang asing sekali dalam kehidupan sehari-hari I sebelumni. I am thankful too sebab, gelabah je lebih pasal takleh adapt-lah apa yet it turned out my one friend is leading the whole team just fine. I learnt a lot dari new ppl I met here. They are all great student. Mantan-mantan majlis tertinggi belaka dan sangat berpengaruh. Different ppl lead to different characters which that is an interesting experience.

The program was so short. 2 days one night packed left me quite and impact with affection to most of them. Rasa macam tak puas dan berharap untuk bekerjasama lagipun ada. It gives me excitement whenever I meet them by chance afterwards  kampus. that kind of impact, lah.  Alhamdulillah 



Bebananggung Hutang

Thursday, February 09, 2017


Tajuk entri kalini actually adalah singkatan kepada 'bebanan menanggung hutang'. Teruk  singkatannya, kan. Dah macam bangang pun ada jugak bunyinya.

Bangang tak bangang, hakikatnya memang tersangatlah membebankan.

"Macam mana nak selesaikan hutang yang kurang lebih 20k kesemuanya padehal kau masih belajar, tak amik PTPTN dan duit poket yang mak ayah bagi sekadar cukup-cukup untuk buat belanja sepanjang dekat u saja; setiap bulan? Dan untuk menambahkan drama lagi, macam mana nak diselesaikan hutang-hutang ini semuanya dalam tempoh satu semester?" Ada yang boleh tolong aku? Eh silap ayat. Ada yang boleh bagi buah fikiran, macam mana aku nak tolong diri sendiri hadapi mendeni?

Dalam keadaan jadual kuliah (akan) sangat packed naik semester ni sebab banyak kertas nak diulang, part time mungkin membantu. Tapi mungkin lambat sangat. Nak buat sikit-sikit bolehlah, tapi nanti bila tekanan datang, boleh jadi terduduk juga. Pemiutangnya bukan seorang. Bila ramai, bimbang bermacam ragam kerenah lagi nak dihadam. Orang tidak tahu apa kita lalu. Yang penting ada ouput; itu yang orang mahu tahu. Dalam keadaan jadual kuliah yang disusun maksimum macam ni pada semester-semester penghabisan ni, obvious kan, tentang betapa aku terdesak untuk cuba graduate sekali dengan kawan-kawan seangkatan yang lain 'on time'.ahahah. Jadinya, (akan) sibuk bekerja, part time dan cari duit sampingan untuk langsaikan hutang-hutang ni jugak merisaukan aku akan terkorbankan status kuliah aku yang jugak sudah nyawa-nyawa ikan.

Soalnya, datang mana hutang banyak-banyak? Dibuat berjimba? Kalau tengok pada jumlah yang menelan puluhan ribu, macam nak diguna beli kereta sebijik pun ada. Ahahahah. Tak adalah. Bukan diguna duit-duit yang banyak tu untuk mengenyangkan perut sendiri. Ada sejumlahnya, hutang kerana teraniaya bila berperogram sebelum ni. Manakala yang selebihnya kerana program yang lain pula; yang boleh dikatakan tak cekap pengiraan dan pengurusannya menjadikan kos pelaksanaannya jauh lebih tinggi dari dana yang mampu diberi pihak universiti. Masa berprogram, kerana programnya bagus, boleh tak boleh hendak dilaksanakan jugak. hutangpun terciptakan.

Siapalah yang boleh mengagak, hutang-hutang ini terwujud sebab keculasan orang lain yang akhirnya meletakkan aku dalam keadaan tersepit sendiri. serabut? of course. Macam manapun gelak ketawa yang aku mampu tunjuk, dalam kepala dah mula bersepah dengan bermacam-macam cara yang nak di-stand by guna untuk survive semester yang mendatang ni.

Iya, hutang ini hutang bersama. Tapi kalau setakat hutang ribu riban kerat tiga empat orang, ke manalah sangat. Nak disebut, tersekat dek serba salah di tengah kerongkong sebab beban hutang memang akan kedengaran menyusahkan. Mereka yang terlibatpun macam aku jugak, struggle dgn kuliah masing-masing yang Tuhan saja tahu rahsia keputusan peperiksaan lepas macam mana tekanannya ats tiap-tiap orang serta dalam masa yang sama tahu sangat sedang tersepit dengan apa. Nak berdiam tak boleh; hutang emas perlu dibayar, hutang budi dibawa ke mati. Setakat empat kerat yang ada, alhamdulillah tahu belaka.

Dua ke tiga hari jugak lepas dapat semak result, aku tertekan sediri sebab rasa berat dan terbeban. Soal hutang ini yang sangat menganggu sebenarnya. Menambah MSG pada keputusan peperiksaan yang tak kemana ditambah terdesaknya aku nak mengejar menghabiskan jam kredit yang masih banyak.

Apapun untuk aku dan kawan-kawan yang tiga empat kerat ni aku sangat bersyukur setakat sekarang mereka masih ada. Harap sangat akan kekal ada dan terpaksa mendoakan agar dapat sama-sama kuat suapaya tidaklah tertinggal aku seorang terkapai-kapai nak melangsaikannya. Aku ada 1k yang perlu dilangsai sendiri. Yang ini bahagiannya kerana teraniaya dengan AJK program aku sendiri, dulu.

Aku akan naik ke Sintok dalam dalam dua hari lagi. Cukup takut jika tak boleh bawa diri, dan taknak jugak terabaikan mana-manapun aspek yang berkaitan baik pelajaran mahupun hutang-hutang yang perlu dilangsaikan. tengoklah, aku akan guna diri sendiri pada tahap yang paling mampu. Cuma harap-harap, dapat menggunakan dengan sebaiknya.

p.s. Lebih baik berhutang dan bermati-matian nak membayarnya dari senyap-senyap makan duit orang dan bersenang lenang atasnya.

Wallahu'alam.
Doakanlah jugak.

Harap kawan-kawan yang menguatkan kekal ada untuk memberi kekuatan.
Terima kasih aku mungkin akan kedengaran murah, tapi kehadiran engkorang ketika aku sebenarnya rasa macam dah takde tinggal apa-apa ni terlalu berharga.

Aammin. Kita cuba Zah.
Ya, aku pun teringin nak membuktikan aku boleh tempuh.
dan akhirnya mampu menghela nafas lega dan tersenyum beryukur.

yang mendoakan agar azam dan tekad sendiri cukup kuat nak menempuh segalanya,



The Biggest Fear

Monday, February 06, 2017


Tadi check result. Bukan main merudum jatuh menjunam pointer aku. Tak adalah hairan sangat sebab rasanya result dengan usaha sepanjang sem lepas memang matching; tak semenggah manapun. Tapi nak kata tak sedih tu, entahlah. Separuh nyawa rasa berputus asa gak nih. hmm..

Dua paper mintak diulang untuk sem akan datang ni. Aku dah lah ada dua sem je lagi berbaki, risau kalau tak mampu perabis subjek. The biggest fear, is tak dapat graduate sekali dgn kawan-kawan satu batch yang lain. Risau kalau akan sorang-sorang lunyai dan lembik.

Apa yang jadi sem lepas ya, sampai macamni punya teruk keputusannya?

Semua orang duk ingat, aku ada banyak masa nak fokus belajar lepas settle program last dengan Franky itu hari and lepas aku tarik diiri dari program dia yang satu lagi. Padehal waktu itu, lepas program pun, aku cukup tersepit nak selesaikan beberapa urusan berbaki seorang diri. Ada konflik kejap, yang kemudiannya beransur reda. Tapi beban program sejujurnya masih ada.

Tak. Down teruk result ni bukan pasal program. Pasal diri sendiri sebenarnya. Diri sendiri yang tak bijak nak buat keputusan bila melibatkan pilihan. Banyak memilih perkara yang akhirnya merugikan diri sendiri sudahnya. Orang lain dijaga, diri sendiri jadi korban pun iya jugak. Yang waktu itu, dah tersepit macam itupun still tak reti-reti nak balik dan bergantung pada Allah. Culas hubungan dengan Tuhan, aku rasa itulah kesilapan yang paling membinasakan sekali. Nak bayar hutang keliling pinggang, bukan main aku buat part time sampai 3 pagi hari-hari. Penatnya ma shaa Allah. Kalau balik tu terus tertidur, bayangkan sajalah Subuh tu macam mana. Kalau bertahan sampai ke Subuh, bayangkanlah pulak tenaga yang diguna seharian berikutnya tu cuma tinggal berapa. Hidup memang tunggang langgang. Jauh dengan Quran. Tahajud yang dulunya selalu, memang tinggal bayang-bayang.

Kalau sem empat dulu, semakin rapat dengan kawan-kawan, menjadikan tak terjaga batasan... paling tidak bila balik bilik bukan main sedar lagi. Pernah terjadi, nangis teruk dengan doa panjang lagi sebab tahu diri tu dah berdosa. punya risau. tapi semni, yang dosa silapnya tak nampak jelas pada mata, mulalah culas saja. sempit dah rasa hari-hari.. tapi lepatu banyak counter balik nak sedap hati dengan hal-hal yang makin melalaikan saja.

Mampu ke ni, untuk berhadapan dengan sem akan datang? Nak merasa penat sebelum memerah keringat; mencuba, looser benar gayanya. Ego sendiri tercalar. Tapi, rasa mcm dh terlambat pun ada. Banyak mana je yg dan nak cover ni?

Betulkan diri dlu Jah. Baiki mana yang patut baiki.
Kau settle dengan Tuhan, kau tengoklah nanti Allah bagi clear jalan kau macam mana.

Semoga.


to give it a try and improvise
or to give it up at all?

Mati tak mencuba 
Atau mati tak berjaya?





Pengajian Am

Isu-isu Terkini ASEAN, Semester 3 [nota ringkas]

Wednesday, November 02, 2016

ISU-ISU TERKINI ASEAN 

klik gambar untuk zoom nota :)


  1. ASEAN + 3
    • Pakatan negara anggota ASEAN + 3 neg Asia Timur Laut (Jepun, Korea & Cina)
    • Asalnya merupakan EAEC ( Bhs Msia dia : Majlis Rundingan Ekonomi Asia Timur). Lepastu bertukar kepada ASEAN + 3 atas cadangan T.Mahathir Mohamad.
    • Pada 1997 di Malaysia
    • Meningkatkan kerjasama antara neg Asia Timur :
      • Ekonomi : Pembentukan Kawasan Pembangunan Ekonomi Asia Timur
      • Kewangan : Memerhati aliran modal kawasan.
      • Pembangunan sosial dan sumber manusia
      • Pembangunan saintifik, teknikal, budaya dan informasi
      • Pembangunan infrastruktur
    • Jepun dan Korea adalah neg maju manakala Cina adalah neg ekonomi yang mempengaruhi ekonomi dunia. Pakatan ni akan membawa juga kepada :
      • Pemindahan teknologi 
      • pembangunan sosial dan budaya - melalui pendidikan di neg-neg ini
      • kewangan - berlaku penyaluran modal
  2. Piagam ASEAN
    • Mengekalkan dan meningkatkan keamanan + keselamatan ASEAN sebagai rantau bebas senjata nuklear.
    • Hormati kemerdekaan, kedulatan dan integrasi anggota (tidak ada sebarang unsur campur tangan  dan pencerobohan)
  3. Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC)
    • Untuk meningkatkan taraf hidup negara serantau
    • Bagi menarik minat pelabur luar ASEAN
    • Membentuk pasaran da tapak pengeluaran tunggal dan kompetitif
Kerjasama Lain

  • Perjanjian Bali 2
    • Mewujudkan masyarakat keselamatan ASEAN
  • Penubuhan Tabung Kebudayaan ASEAN
    • Mewujudkan masyarakat sosiobudaya ASEAN
HALANGAN
  1. Fahaman politik yang berbeza
  2. kuasa beli pasaran tidak sama - taraf kehidupan masyarakat di neg anggota ASEAN berbeza mengikut setiap negara.
  3. Persaingan sesama neg pengeluar akan berlaku - krn menghasilkan dan pasarkan barang yang sama. 

Permulaan Semester 5, September 2016

Wednesday, September 14, 2016

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.
Selamat malam pembaca blog gue (kalau ad yg abaca lah kan)

Rajin pulak tiba-tiba nak menaip, entah kenapa. Ahahahah. Ni sebenarnya tengah dalam kereta ni; otw ke Johor Bahru. Tadi baru lepas RnR Tangkak. Currently playing lagu Terakhir by Sufian Suhaimi.

Dalam keadaan suasana kereta dan waktu malam yang kelam, kelam malap ni… layan lagu ni pulak tuh, boleh tahan sentimental jugak. Heh. Adalah, teringat dekat seseorang bila lagu ni terngiang-ngiang dalam telinga.

Anyway, apa tujuan menaip entry? Padehal tengah menaip sambil tak tengok skrin ni. Sebab skrin laptop ditundukkan beberapa darjah supaya tersuluh keypad dia, maka kita yang menaip ni taknampak apa yang kita taip dekat skrin. Free-soul writing ah gitu. Menaip saja apa yang tergerak dan terlintas di jiwaraga. Rasanya nanti kalua tengok balik mesti ada banyak kesalahan ejaan yang nak dibetulkan. (kalua rajin, betulkan lah~)

Semester baru yang baru jugak bermula ni, tak dinafikan memang membawa sesuatu yang sangat berbeza berbanding semester2 lepas. Nak cerita secara terperinci pun tak reti. Takkan nak cerita perkembangan aku dengan crush yang tak kesampaian pulak satu-satu. Sedikit membosankan, bukan? Walaupun sebenarnya isu dengan crush tak kesampaianlah antara factor terbesar yang menjadikan semester ni jauh tersangat lain berbanding semester yang sebelum2ni. Abaikanlah. Biar jadi rahsia dalam ingatan sendiri walaupun taktahu akan bertahan ingatannya sampai bila.

Semester ni, buat pertama kalinya merasa pengalaman menjadi AJKS untuk intake September. Menerima adik-adik baru yang perempuan semuanya (melainkan seorang lelaki) memang seronok. Memang seronok sebab seingat aku pada MSK kalini, boleh tahan gila2 jugak perangai yang aku bawak keluar tunjuk dekat orang.

Alhamdulillah sebab adik-adik yang masuk kalini pun rasanya perangai molek2 belaka. Perkenalan dengan diorang pun fun je. Semni diberi amanat dan tanggungjawab pegang biro Kebajikan dan PTPTN. Boleh tahan mencabar jugak, sebab melibatkan kerja2 yang berterusan sekalipun selepas tamat MSK. Aku pun masih belajar menyesuaikan diri untuk handle biro ni dengan baik memandangkan aku sendiri tak ada pengalaman ambil PTPTN sepanjang belajar di UUM. Urusan hal ptptn ni penting untuk diorang; berkait dengan duit pulak tuh jadi aku harap aku dapat buat yang terbaik sebagai ketua biro di samping bantuan ajk2 lain.

Setakat ini, buat masa sekarang.. Aku dapat rasa tahap motivasi dan keazaman aku masih begitu tinggi. Rasa semangat nak belajar, nak gi kelas, nak faham subjek, nak tak tidur dalam kelas walaupun mengantuk gila babs – haaa gituh semangatnya aku setakat ini. Harap2 istiqamahlah.

Aku masih aktif lagi dengan program dan inasis (nama panggilan baru menggantikan DPP). Tapi setakat ni jugak, alhamdulillah sgt sebab rasa berkorbar-korbar je nak selesaikan atau penuhi tanggungjawab yang diberi dalam satu2 biro program tu.  Padehal, bukan tak penat. And kadang2 boleh tahan pressure gila. Rasa macam, banyaknya kerja nak buat dalam satu masa. Tapi rasa best jugak bila bersungguh-sungguh nak buat kerja ni. Harap istiqamah untuk semni. Mana tahu, boleh cemerlang akademik jugak walaupun aktif berprogram. Kalau bdapat cemerlang, means au dah Berjaya seimbangkan dan urus masa dgn baikkan. At least itupencapaian yang baru berbanding tahun lepas. Tahun lepas aktif gila, tapi jiwa raga pun stress jugak. Mendapat satu subjek mengulang lagi tuh. Hahah. Nasiblah. Kegagalan semalam sebagai pengajaran, kan. In shaa Allah.


Out dlu.

p.s. Betul2 lepas aku off laptop usai menaip dalam kereta tadi, aku on data internet. masuk whatsapp yang aku tak sangka langsung akhirnya mejadikan aku di-block whatsapp kali ketiga. Tipulah aku tak rasa apa-apa. Aku menangis sepanjang dalam kereta tadi. Mujur duduk di tempat duduk belakang sekali jadi umi dan abah tak perasan perubahan pada riak muka. Hikmah mintak tukar tempat duduk dengan Aiman tiba2, rupanya inilah dia. Hm


Like us on Facebook

Flickr Images