Bebananggung Hutang

Thursday, February 09, 2017


Tajuk entri kalini actually adalah singkatan kepada 'bebanan menanggung hutang'. Teruk  singkatannya, kan. Dah macam bangang pun ada jugak bunyinya.

Bangang tak bangang, hakikatnya memang tersangatlah membebankan.

"Macam mana nak selesaikan hutang yang kurang lebih 20k kesemuanya padehal kau masih belajar, tak amik PTPTN dan duit poket yang mak ayah bagi sekadar cukup-cukup untuk buat belanja sepanjang dekat u saja; setiap bulan? Dan untuk menambahkan drama lagi, macam mana nak diselesaikan hutang-hutang ini semuanya dalam tempoh satu semester?" Ada yang boleh tolong aku? Eh silap ayat. Ada yang boleh bagi buah fikiran, macam mana aku nak tolong diri sendiri hadapi mendeni?

Dalam keadaan jadual kuliah (akan) sangat packed naik semester ni sebab banyak kertas nak diulang, part time mungkin membantu. Tapi mungkin lambat sangat. Nak buat sikit-sikit bolehlah, tapi nanti bila tekanan datang, boleh jadi terduduk juga. Pemiutangnya bukan seorang. Bila ramai, bimbang bermacam ragam kerenah lagi nak dihadam. Orang tidak tahu apa kita lalu. Yang penting ada ouput; itu yang orang mahu tahu. Dalam keadaan jadual kuliah yang disusun maksimum macam ni pada semester-semester penghabisan ni, obvious kan, tentang betapa aku terdesak untuk cuba graduate sekali dengan kawan-kawan seangkatan yang lain 'on time'.ahahah. Jadinya, (akan) sibuk bekerja, part time dan cari duit sampingan untuk langsaikan hutang-hutang ni jugak merisaukan aku akan terkorbankan status kuliah aku yang jugak sudah nyawa-nyawa ikan.

Soalnya, datang mana hutang banyak-banyak? Dibuat berjimba? Kalau tengok pada jumlah yang menelan puluhan ribu, macam nak diguna beli kereta sebijik pun ada. Ahahahah. Tak adalah. Bukan diguna duit-duit yang banyak tu untuk mengenyangkan perut sendiri. Ada sejumlahnya, hutang kerana teraniaya bila berperogram sebelum ni. Manakala yang selebihnya kerana program yang lain pula; yang boleh dikatakan tak cekap pengiraan dan pengurusannya menjadikan kos pelaksanaannya jauh lebih tinggi dari dana yang mampu diberi pihak universiti. Masa berprogram, kerana programnya bagus, boleh tak boleh hendak dilaksanakan jugak. hutangpun terciptakan.

Siapalah yang boleh mengagak, hutang-hutang ini terwujud sebab keculasan orang lain yang akhirnya meletakkan aku dalam keadaan tersepit sendiri. serabut? of course. Macam manapun gelak ketawa yang aku mampu tunjuk, dalam kepala dah mula bersepah dengan bermacam-macam cara yang nak di-stand by guna untuk survive semester yang mendatang ni.

Iya, hutang ini hutang bersama. Tapi kalau setakat hutang ribu riban kerat tiga empat orang, ke manalah sangat. Nak disebut, tersekat dek serba salah di tengah kerongkong sebab beban hutang memang akan kedengaran menyusahkan. Mereka yang terlibatpun macam aku jugak, struggle dgn kuliah masing-masing yang Tuhan saja tahu rahsia keputusan peperiksaan lepas macam mana tekanannya ats tiap-tiap orang serta dalam masa yang sama tahu sangat sedang tersepit dengan apa. Nak berdiam tak boleh; hutang emas perlu dibayar, hutang budi dibawa ke mati. Setakat empat kerat yang ada, alhamdulillah tahu belaka.

Dua ke tiga hari jugak lepas dapat semak result, aku tertekan sediri sebab rasa berat dan terbeban. Soal hutang ini yang sangat menganggu sebenarnya. Menambah MSG pada keputusan peperiksaan yang tak kemana ditambah terdesaknya aku nak mengejar menghabiskan jam kredit yang masih banyak.

Apapun untuk aku dan kawan-kawan yang tiga empat kerat ni aku sangat bersyukur setakat sekarang mereka masih ada. Harap sangat akan kekal ada dan terpaksa mendoakan agar dapat sama-sama kuat suapaya tidaklah tertinggal aku seorang terkapai-kapai nak melangsaikannya. Aku ada 1k yang perlu dilangsai sendiri. Yang ini bahagiannya kerana teraniaya dengan AJK program aku sendiri, dulu.

Aku akan naik ke Sintok dalam dalam dua hari lagi. Cukup takut jika tak boleh bawa diri, dan taknak jugak terabaikan mana-manapun aspek yang berkaitan baik pelajaran mahupun hutang-hutang yang perlu dilangsaikan. tengoklah, aku akan guna diri sendiri pada tahap yang paling mampu. Cuma harap-harap, dapat menggunakan dengan sebaiknya.

p.s. Lebih baik berhutang dan bermati-matian nak membayarnya dari senyap-senyap makan duit orang dan bersenang lenang atasnya.

Wallahu'alam.
Doakanlah jugak.

Harap kawan-kawan yang menguatkan kekal ada untuk memberi kekuatan.
Terima kasih aku mungkin akan kedengaran murah, tapi kehadiran engkorang ketika aku sebenarnya rasa macam dah takde tinggal apa-apa ni terlalu berharga.

Aammin. Kita cuba Zah.
Ya, aku pun teringin nak membuktikan aku boleh tempuh.
dan akhirnya mampu menghela nafas lega dan tersenyum beryukur.

yang mendoakan agar azam dan tekad sendiri cukup kuat nak menempuh segalanya,



The Biggest Fear

Monday, February 06, 2017


Tadi check result. Bukan main merudum jatuh menjunam pointer aku. Tak adalah hairan sangat sebab rasanya result dengan usaha sepanjang sem lepas memang matching; tak semenggah manapun. Tapi nak kata tak sedih tu, entahlah. Separuh nyawa rasa berputus asa gak nih. hmm..

Dua paper mintak diulang untuk sem akan datang ni. Aku dah lah ada dua sem je lagi berbaki, risau kalau tak mampu perabis subjek. The biggest fear, is tak dapat graduate sekali dgn kawan-kawan satu batch yang lain. Risau kalau akan sorang-sorang lunyai dan lembik.

Apa yang jadi sem lepas ya, sampai macamni punya teruk keputusannya?

Semua orang duk ingat, aku ada banyak masa nak fokus belajar lepas settle program last dengan Franky itu hari and lepas aku tarik diiri dari program dia yang satu lagi. Padehal waktu itu, lepas program pun, aku cukup tersepit nak selesaikan beberapa urusan berbaki seorang diri. Ada konflik kejap, yang kemudiannya beransur reda. Tapi beban program sejujurnya masih ada.

Tak. Down teruk result ni bukan pasal program. Pasal diri sendiri sebenarnya. Diri sendiri yang tak bijak nak buat keputusan bila melibatkan pilihan. Banyak memilih perkara yang akhirnya merugikan diri sendiri sudahnya. Orang lain dijaga, diri sendiri jadi korban pun iya jugak. Yang waktu itu, dah tersepit macam itupun still tak reti-reti nak balik dan bergantung pada Allah. Culas hubungan dengan Tuhan, aku rasa itulah kesilapan yang paling membinasakan sekali. Nak bayar hutang keliling pinggang, bukan main aku buat part time sampai 3 pagi hari-hari. Penatnya ma shaa Allah. Kalau balik tu terus tertidur, bayangkan sajalah Subuh tu macam mana. Kalau bertahan sampai ke Subuh, bayangkanlah pulak tenaga yang diguna seharian berikutnya tu cuma tinggal berapa. Hidup memang tunggang langgang. Jauh dengan Quran. Tahajud yang dulunya selalu, memang tinggal bayang-bayang.

Kalau sem empat dulu, semakin rapat dengan kawan-kawan, menjadikan tak terjaga batasan... paling tidak bila balik bilik bukan main sedar lagi. Pernah terjadi, nangis teruk dengan doa panjang lagi sebab tahu diri tu dah berdosa. punya risau. tapi semni, yang dosa silapnya tak nampak jelas pada mata, mulalah culas saja. sempit dah rasa hari-hari.. tapi lepatu banyak counter balik nak sedap hati dengan hal-hal yang makin melalaikan saja.

Mampu ke ni, untuk berhadapan dengan sem akan datang? Nak merasa penat sebelum memerah keringat; mencuba, looser benar gayanya. Ego sendiri tercalar. Tapi, rasa mcm dh terlambat pun ada. Banyak mana je yg dan nak cover ni?

Betulkan diri dlu Jah. Baiki mana yang patut baiki.
Kau settle dengan Tuhan, kau tengoklah nanti Allah bagi clear jalan kau macam mana.

Semoga.


to give it a try and improvise
or to give it up at all?

Mati tak mencuba 
Atau mati tak berjaya?





Pengajian Am

Isu-isu Terkini ASEAN, Semester 3 [nota ringkas]

Wednesday, November 02, 2016

ISU-ISU TERKINI ASEAN 

klik gambar untuk zoom nota :)


  1. ASEAN + 3
    • Pakatan negara anggota ASEAN + 3 neg Asia Timur Laut (Jepun, Korea & Cina)
    • Asalnya merupakan EAEC ( Bhs Msia dia : Majlis Rundingan Ekonomi Asia Timur). Lepastu bertukar kepada ASEAN + 3 atas cadangan T.Mahathir Mohamad.
    • Pada 1997 di Malaysia
    • Meningkatkan kerjasama antara neg Asia Timur :
      • Ekonomi : Pembentukan Kawasan Pembangunan Ekonomi Asia Timur
      • Kewangan : Memerhati aliran modal kawasan.
      • Pembangunan sosial dan sumber manusia
      • Pembangunan saintifik, teknikal, budaya dan informasi
      • Pembangunan infrastruktur
    • Jepun dan Korea adalah neg maju manakala Cina adalah neg ekonomi yang mempengaruhi ekonomi dunia. Pakatan ni akan membawa juga kepada :
      • Pemindahan teknologi 
      • pembangunan sosial dan budaya - melalui pendidikan di neg-neg ini
      • kewangan - berlaku penyaluran modal
  2. Piagam ASEAN
    • Mengekalkan dan meningkatkan keamanan + keselamatan ASEAN sebagai rantau bebas senjata nuklear.
    • Hormati kemerdekaan, kedulatan dan integrasi anggota (tidak ada sebarang unsur campur tangan  dan pencerobohan)
  3. Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC)
    • Untuk meningkatkan taraf hidup negara serantau
    • Bagi menarik minat pelabur luar ASEAN
    • Membentuk pasaran da tapak pengeluaran tunggal dan kompetitif
Kerjasama Lain

  • Perjanjian Bali 2
    • Mewujudkan masyarakat keselamatan ASEAN
  • Penubuhan Tabung Kebudayaan ASEAN
    • Mewujudkan masyarakat sosiobudaya ASEAN
HALANGAN
  1. Fahaman politik yang berbeza
  2. kuasa beli pasaran tidak sama - taraf kehidupan masyarakat di neg anggota ASEAN berbeza mengikut setiap negara.
  3. Persaingan sesama neg pengeluar akan berlaku - krn menghasilkan dan pasarkan barang yang sama. 

Permulaan Semester 5, September 2016

Wednesday, September 14, 2016

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.
Selamat malam pembaca blog gue (kalau ad yg abaca lah kan)

Rajin pulak tiba-tiba nak menaip, entah kenapa. Ahahahah. Ni sebenarnya tengah dalam kereta ni; otw ke Johor Bahru. Tadi baru lepas RnR Tangkak. Currently playing lagu Terakhir by Sufian Suhaimi.

Dalam keadaan suasana kereta dan waktu malam yang kelam, kelam malap ni… layan lagu ni pulak tuh, boleh tahan sentimental jugak. Heh. Adalah, teringat dekat seseorang bila lagu ni terngiang-ngiang dalam telinga.

Anyway, apa tujuan menaip entry? Padehal tengah menaip sambil tak tengok skrin ni. Sebab skrin laptop ditundukkan beberapa darjah supaya tersuluh keypad dia, maka kita yang menaip ni taknampak apa yang kita taip dekat skrin. Free-soul writing ah gitu. Menaip saja apa yang tergerak dan terlintas di jiwaraga. Rasanya nanti kalua tengok balik mesti ada banyak kesalahan ejaan yang nak dibetulkan. (kalua rajin, betulkan lah~)

Semester baru yang baru jugak bermula ni, tak dinafikan memang membawa sesuatu yang sangat berbeza berbanding semester2 lepas. Nak cerita secara terperinci pun tak reti. Takkan nak cerita perkembangan aku dengan crush yang tak kesampaian pulak satu-satu. Sedikit membosankan, bukan? Walaupun sebenarnya isu dengan crush tak kesampaianlah antara factor terbesar yang menjadikan semester ni jauh tersangat lain berbanding semester yang sebelum2ni. Abaikanlah. Biar jadi rahsia dalam ingatan sendiri walaupun taktahu akan bertahan ingatannya sampai bila.

Semester ni, buat pertama kalinya merasa pengalaman menjadi AJKS untuk intake September. Menerima adik-adik baru yang perempuan semuanya (melainkan seorang lelaki) memang seronok. Memang seronok sebab seingat aku pada MSK kalini, boleh tahan gila2 jugak perangai yang aku bawak keluar tunjuk dekat orang.

Alhamdulillah sebab adik-adik yang masuk kalini pun rasanya perangai molek2 belaka. Perkenalan dengan diorang pun fun je. Semni diberi amanat dan tanggungjawab pegang biro Kebajikan dan PTPTN. Boleh tahan mencabar jugak, sebab melibatkan kerja2 yang berterusan sekalipun selepas tamat MSK. Aku pun masih belajar menyesuaikan diri untuk handle biro ni dengan baik memandangkan aku sendiri tak ada pengalaman ambil PTPTN sepanjang belajar di UUM. Urusan hal ptptn ni penting untuk diorang; berkait dengan duit pulak tuh jadi aku harap aku dapat buat yang terbaik sebagai ketua biro di samping bantuan ajk2 lain.

Setakat ini, buat masa sekarang.. Aku dapat rasa tahap motivasi dan keazaman aku masih begitu tinggi. Rasa semangat nak belajar, nak gi kelas, nak faham subjek, nak tak tidur dalam kelas walaupun mengantuk gila babs – haaa gituh semangatnya aku setakat ini. Harap2 istiqamahlah.

Aku masih aktif lagi dengan program dan inasis (nama panggilan baru menggantikan DPP). Tapi setakat ni jugak, alhamdulillah sgt sebab rasa berkorbar-korbar je nak selesaikan atau penuhi tanggungjawab yang diberi dalam satu2 biro program tu.  Padehal, bukan tak penat. And kadang2 boleh tahan pressure gila. Rasa macam, banyaknya kerja nak buat dalam satu masa. Tapi rasa best jugak bila bersungguh-sungguh nak buat kerja ni. Harap istiqamah untuk semni. Mana tahu, boleh cemerlang akademik jugak walaupun aktif berprogram. Kalau bdapat cemerlang, means au dah Berjaya seimbangkan dan urus masa dgn baikkan. At least itupencapaian yang baru berbanding tahun lepas. Tahun lepas aktif gila, tapi jiwa raga pun stress jugak. Mendapat satu subjek mengulang lagi tuh. Hahah. Nasiblah. Kegagalan semalam sebagai pengajaran, kan. In shaa Allah.


Out dlu.

p.s. Betul2 lepas aku off laptop usai menaip dalam kereta tadi, aku on data internet. masuk whatsapp yang aku tak sangka langsung akhirnya mejadikan aku di-block whatsapp kali ketiga. Tipulah aku tak rasa apa-apa. Aku menangis sepanjang dalam kereta tadi. Mujur duduk di tempat duduk belakang sekali jadi umi dan abah tak perasan perubahan pada riak muka. Hikmah mintak tukar tempat duduk dengan Aiman tiba2, rupanya inilah dia. Hm


A 'sorry' entry.

Monday, August 15, 2016

Some days before, aku ada menaip entri tentang uniutama. I thought earlier to complete the entry, Tapi bila dah sampai ke sini, hasrat tu macam termati, begitu.

Aku bukak facebook tadi. There's a status came up in my news feed. And I notice some comments there. and as soon as I've read the comments I chose to read, aku terus blank. Taktahu rasa apa. The feeling is unidentified. Rasa macam not happy nor sad. Not that jealous tho. Tapi, one thing for sure, I am doubting myself real bad whether I am fully healed or not. Aku sentiasa takut, jika aku masih belum recover. Aku masih takut lagi. Sebab this kind of sickness sangat tak menyenangkan dan membuat diri sendiri rasa awful serta tidak selesa.

*post title changed*

*some lines deleted*

It seems like I am uncertain on what more to type.

She's a friend of mine. I valued her so much. We're close. To me, we are. Even we oftentimes tease and mock over one another, but I can tell that we are in a good friendship term. She is someone whom were willing to come and accompany me when it's late at night. She's one of a kind, I can say.

I celebrated her birthday, and she did it for me the same way by preparing gift and such even she was not here at the moment. The one that can stand my BS-craziness and cheesecake-lovedovey all the way. But the feelings I had for her is currently at somewhere else; I don't know where. I might know the reasons why those 'feelings' went away. I'm trying to fix myself, I swear. But up until this moment  I can't find them back yet.

I feel uncomfortable if I have to pretend like things are going so well when I am with her. In contrast, I am also very uncomfortable to even feel this way. To not talking, to not having jokes and spending our times over foods and beverages happily the same way I did long before. Sangat tak menyenangkan. I don't feel ease, at all.

Whenever I think of her without being influenced by anyone else. I pitied her bcs I thought I might really put her in an awkward situation sometimes. Apart from that, aku kadang-kadang kasihan jugak sebab aku rasa... dia ada battle dia sendiri. Keadaan yang menimpa aku; padehal jelas-jelas menimpa dia jugak. Why am I being deadly selfish taking care of my own thoughts and own feelings only? She's must have been confuse and hurt sometimes somehow too.

Aku taktahu lah sama andaian ni cuma andaian semata-mata atau it real happenin'.

I feel so bad the way I am feeling towards her, the way I let myself treat her.
But to be good, while actually I am not yet good.... I feel bad too if I have to continue so.

*title changed, again*

I wanted things to get back to the way it was before.

But I am afraid. Aku takut, even aku dah move on. Even when I am okay regarding my overly-attached-feelings-issue, aku takut bila dengan dia... aku tak selesa.

I am so hurt back then I swear. I was hurt by her to be frank. It was damn hard, especially when we were together. And also when I had this instinct that he will be so much better by her companion than by mine. I am a little bit offended at first, I admitted. (I knew now, how immature all of the thoughts are) Plus, there was a time when he called her so early in the morning just to wake her up; in front of me. The way he did it, he nailed it! and it was kinda pain in the ass too. It was still so vivid. Only God knows how the phone call killed me by that time.

I even cried; almost along the journey when we're on our back home from Sintok - all the way long.
One of the reason why I am so determined to move on bcs I can see no good the feeling brings to me. It even ruin the friendship I had with you. I think so. I am fixing it, I say.

I am afraid that this hurt-felt is leaving their scars. I don't want it to be so.

I feel like, I don't have any other friends too if I don't have her. Everyone here already have their own clicks. If she's gonna be with him all the time while I can't get close to him bcs I am about to teach myself parting from him, stay like a miles away and having our conversation so limited up to work related only.. Then, I am afraid this will take me further apart from herself too. I wish when I chose to let him go. I can be friend to only her. But that sounded so selfish. That might hurt her as well plus I have no rights to decide whose my companion is to be friend with.

I am very sorry over everything.
for being too coward and afraid over so many uncertain things. sorry that I am uncomfortable, still.
Sorry if I hurt you. and at most, sorry for unable to handle the so called one thousand word-essay to let it slip just like that. I'm sorry that I make things obviously awkward.

Aku takdeklah macam overly attached sangat sekarang.
Mungkin usaha sejak 29hb membuahkan hasil.

Most of the time sekarang ni.. I am living my life without thinking of him, without any lingering feelings even without getting jealous over anybody involved pun. since, actually... anything if to happen, it's an expected situation je sbnrnya.  Why do I have to make fuss over it, kann?

tapi perangai yang masih seperti tehi ini.
yang segala cuak kadang-kadang dtg jugak ni.
quite emabarassing. I am sorry, again.

Mungkin entri ini, kalau di-convert ke dlm perbualan whatsapp...
maybe it's the suitable "karangan balas balik".

I hope things will get better.
Apart of losing the one I've crush over is hurt...
To lose a friend whose mean so much is hurting too.

I need to sleep.
Assalamualaikum.

p.s. Don't take this too hard. Aku bukanlah seperti yang aku taip dalam entri ini doplohpat jam. Entri ini random dan apa yang aku rasa saat ni boleh saja berubah esok lusa. Kadang-kadang dia datang, dan aku rasa nak menaip. Maka, begini lah. Aku sentiasa mendoakan utk diri sendiri supaya usaha aku berjaya. I wish things will get better, of course. I don't want to mess up with ppl. I wish I am not anymore.

Like us on Facebook

Flickr Images