Monday, August 15, 2016

A 'sorry' entry.

Some days before, aku ada menaip entri tentang uniutama. I thought earlier to complete the entry, Tapi bila dah sampai ke sini, hasrat tu macam termati, begitu.

Aku bukak facebook tadi. There's a status came up in my news feed. And I notice some comments there. and as soon as I've read the comments I chose to read, aku terus blank. Taktahu rasa apa. The feeling is unidentified. Rasa macam not happy nor sad. Not that jealous tho. Tapi, one thing for sure, I am doubting myself real bad whether I am fully healed or not. Aku sentiasa takut, jika aku masih belum recover. Aku masih takut lagi. Sebab this kind of sickness sangat tak menyenangkan dan membuat diri sendiri rasa awful serta tidak selesa.

*post title changed*

*some lines deleted*

It seems like I am uncertain on what more to type.

She's a friend of mine. I valued her so much. We're close. To me, we are. Even we oftentimes tease and mock over one another, but I can tell that we are in a good friendship term. She is someone whom were willing to come and accompany me when it's late at night. She's one of a kind, I can say.

I celebrated her birthday, and she did it for me the same way by preparing gift and such even she was not here at the moment. The one that can stand my BS-craziness and cheesecake-lovedovey all the way. But the feelings I had for her is currently at somewhere else; I don't know where. I might know the reasons why those 'feelings' went away. I'm trying to fix myself, I swear. But up until this moment  I can't find them back yet.

I feel uncomfortable if I have to pretend like things are going so well when I am with her. In contrast, I am also very uncomfortable to even feel this way. To not talking, to not having jokes and spending our times over foods and beverages happily the same way I did long before. Sangat tak menyenangkan. I don't feel ease, at all.

Whenever I think of her without being influenced by anyone else. I pitied her bcs I thought I might really put her in an awkward situation sometimes. Apart from that, aku kadang-kadang kasihan jugak sebab aku rasa... dia ada battle dia sendiri. Keadaan yang menimpa aku; padehal jelas-jelas menimpa dia jugak. Why am I being deadly selfish taking care of my own thoughts and own feelings only? She's must have been confuse and hurt sometimes somehow too.

Aku taktahu lah sama andaian ni cuma andaian semata-mata atau it real happenin'.

I feel so bad the way I am feeling towards her, the way I let myself treat her.
But to be good, while actually I am not yet good.... I feel bad too if I have to continue so.

*title changed, again*

I wanted things to get back to the way it was before.

But I am afraid. Aku takut, even aku dah move on. Even when I am okay regarding my overly-attached-feelings-issue, aku takut bila dengan dia... aku tak selesa.

I am so hurt back then I swear. I was hurt by her to be frank. It was damn hard, especially when we were together. And also when I had this instinct that he will be so much better by her companion than by mine. I am a little bit offended at first, I admitted. (I knew now, how immature all of the thoughts are) Plus, there was a time when he called her so early in the morning just to wake her up; in front of me. The way he did it, he nailed it! and it was kinda pain in the ass too. It was still so vivid. Only God knows how the phone call killed me by that time.

I even cried; almost along the journey when we're on our back home from Sintok - all the way long.
One of the reason why I am so determined to move on bcs I can see no good the feeling brings to me. It even ruin the friendship I had with you. I think so. I am fixing it, I say.

I am afraid that this hurt-felt is leaving their scars. I don't want it to be so.

I feel like, I don't have any other friends too if I don't have her. Everyone here already have their own clicks. If she's gonna be with him all the time while I can't get close to him bcs I am about to teach myself parting from him, stay like a miles away and having our conversation so limited up to work related only.. Then, I am afraid this will take me further apart from herself too. I wish when I chose to let him go. I can be friend to only her. But that sounded so selfish. That might hurt her as well plus I have no rights to decide whose my companion is to be friend with.

I am very sorry over everything.
for being too coward and afraid over so many uncertain things. sorry that I am uncomfortable, still.
Sorry if I hurt you. and at most, sorry for unable to handle the so called one thousand word-essay to let it slip just like that. I'm sorry that I make things obviously awkward.

Aku takdeklah macam overly attached sangat sekarang.
Mungkin usaha sejak 29hb membuahkan hasil.

Most of the time sekarang ni.. I am living my life without thinking of him, without any lingering feelings even without getting jealous over anybody involved pun. since, actually... anything if to happen, it's an expected situation je sbnrnya.  Why do I have to make fuss over it, kann?

tapi perangai yang masih seperti tehi ini.
yang segala cuak kadang-kadang dtg jugak ni.
quite emabarassing. I am sorry, again.

Mungkin entri ini, kalau di-convert ke dlm perbualan whatsapp...
maybe it's the suitable "karangan balas balik".

I hope things will get better.
Apart of losing the one I've crush over is hurt...
To lose a friend whose mean so much is hurting too.

I need to sleep.
Assalamualaikum.

p.s. Don't take this too hard. Aku bukanlah seperti yang aku taip dalam entri ini doplohpat jam. Entri ini random dan apa yang aku rasa saat ni boleh saja berubah esok lusa. Kadang-kadang dia datang, dan aku rasa nak menaip. Maka, begini lah. Aku sentiasa mendoakan utk diri sendiri supaya usaha aku berjaya. I wish things will get better, of course. I don't want to mess up with ppl. I wish I am not anymore.

Sunday, August 7, 2016

Yang Pertamanya

Ingat dah nak pukul 11 malam tadi.
Makanya bersiaplah seorang Jah untuk tidur awal.
Rupanya baru lepas 25 minit je pukul 10.

Alhamdulillah.
Ber-laptop baru kita harini.
Walaupun tadi masa ongoing urusan jual-beli sempat jugak kena bebel dengan abah pasal laptop rosak sebelumni, tapi ending dia... abah proceed jugak pembeliannya.

Bila fikir dua tiga kali. Barulah tersedar. This is my first time I owned a laptop which. I mean, it's mine. First time merasa ada laptop sendiri. Sebelumni pakai laptop abah yang diberi pakcik Man. Sebelum tu lagi, sebarang penggunaan laptop adalah menggunakan laptop umi sepenuhnya.

So betul lah tu. This is my first laptop. officially.

dah duapuluhdua tahun baru merasa ada laptop cemana. Odd, kan? tapi mcm okay je. Ada sense good vibe jugak in this odness. Terer what. dah duapuluhdua baru merasa.. kira, antibody tinggi ah gituh. Ahahahah. Like "I can live without having my own laptop, when others are dying for owning one." Ok lol. Menggelabah je berangan.

Harap-harap, panjanglah umur laptop ni dan boleh berbakti lama, lama, laaaaamaaa pada aku.
Lebih berharap lagi, supaya aku boleh jaga harta milikan ni sebaiknya. Of course, abah is doubting me based on my previous record - internal hard disk rosak, mata charger patah and etc.

Ampun bah.
Thanks, both umi and abah.

yeah. Alhamdulillah lagi sekali.
makanya, terasmilah laptop yang pertamanya milik Jah ni.

p.s. I whatsapp him back regardless that he don't reply me. Ini bukan soal siapa yang whatsapp dulu, atau siapa still whatsapp walaupun kena ignore adalah yang tak jaga  pride. I just feel to explain, guess so. In shaa Allah. Jah akan terus kuat untuk keep move on dan tolak sebarang perasaan aneh yang cuba datang balik (sekiranya datang lah). Rasanya hal whatsapp ni, takde hape lah hendaknya. aamiin. Goodnight. Assalamualaikum wbt.

p.s.s. Dah ada laptop ni, rasa chill je nak menaip dan berblogging. Harap lepasni makin rajin lah hapdet blog. Maybe segala perasaan atau cerita boleh share kt sini; nak ikut jejak Pong yang simpan semua yang dirasa dalam lukisan dia. Aku pun, nak simpan cerita aku... dalam penulisan aku.


Thursday, August 4, 2016

Siri Sintok : Semester Empat 2016

Bismillah.
Assalamualaikum wbt.

Lama dah bercita-cita nak menaip entri dan berkongsi itu ini (sikit) tentang pengalaman di Universiti Utara Malaysia sepanjang semester kedua sesi A152 . Akhirnya, berjaya jugak nak memulakannya.

Banyak. Banyak gila yang terjadi dan sebenarnya banyak yang nak dicerita.
Kita tengoklah macam mana. harap "siri sintok" dapat disempurnakan kepada beberapa entri.

Np Remix Alan Walker & Sia - Faded; Cheap Thrills

Sekarang tengah cuti sem, kann.
Bila recall balik sem lepas yang dah berlalu, mulalah rasa macam "eh, tak sangka sem tu dah berlalu."
Sebabnya, masa nak mengharung sem lepastu... bukan main lagi dia punya onak ranjau dia. Turun naik kehidupan masatu rasa macam dramatik dan drastik sangat. kalau happy, happy sungguh. Bila tengah retak dan rabak tu, bukan main lagi. Sampai membawa kepada nak acacah bunuh diri kateorang. A kind of thug life, yiu can say so.

Sem lepas dimulakan dengan cerita MSK intake febuari dan diakhiri dengan kisah perjalanan balik dari Stesen Bas Changlun ke Terminal Bas Selatan. Di tengah-tengah tu, adalah cerita pasal MAET2016 dan macam-macam lagi yang dilalui tiap-tiap hari. Secara umumnya, personally bagi aku semua yang dilalui memang manis je kalau diingat balik. Almaklumlah dah berlalu dan jadi sebahagian pengalaman, maka mengundang senyum jugak kadang-kadang. Tapi ada jugak dugaan yang kesannya terasa lagi sampai saat ini pun. Semoga segalanya bertambah baiklah untuk semester akan datang.

Kenapa nak buat entri?
Entah. Aku saja nak luahkan - penghargaan, permohonan maaf, hal yang tak dapat diucap secara bersemuka, and ada lah lagi. Walaupun tahu, tak ada yang membaca pun blog aku ni. I just feel to post them here. This is my site; my talks and thoughts anyway. Aku nak cerita, pengalaman apa yang buat aku sakit sangat sepanjang dekat sana semester lepas, hamba Allah yang mana yang aku sayang sangat macam takboleh lepas and such. Mende cenggitulah. Dah lama teringin nak berceritanya. Qadha' balik segala yang aku rasa masa tiap peristiwa jadi, yang aku terpaksa simpan dan tak dapat nak lepaskan pada sesiapa.

end.
see you when I feel to see you.




Sunday, May 15, 2016

Harapan




Apa yang aku rasa?
Aku pun masih belajar nak melupakan.
Walaupun prestasi memberangsangkan.

tapi

Aku tak boleh tipu,
hati masih tercuit seikit-sikit dengan cemburu.
Tapi kerana tak layak bisingkan sesuatu yang bukan hak aku.
maka aku diamkan dan telan biar hilang dari ingatan dan perasaan.

siapalah aku?
macam yang kau selalu bisingkan.

dan hari ini pulak aku dapat tahu
teman rapat aku sedang lalu jalan serupa
terjatuh hati tanpa sengaja
pada kau - orang yang serupa

berita ini
buat aku taktahu aku rasa apa

bercampu-campur segala rasa

mungkin rasa hebat.
sebab mampu telan belaka
dan masih boleh semuka. 

aku tanya teman rapat aku.
selapas ni agak boleh buat rapat dan macam biasa.
gelengan kepala yang aku terima.

Aku pulak yang aneh dengan diri sendiri.
Bangang kah aku?


Wednesday, April 27, 2016

MAET'16



Semoga program akan datang, Malam Anugerah EON Terbaik 2016 berjalan dengan lancar. 

-
aamiin ya Rabb.