Friday, September 30, 2011

Because I'm Stupid - SS501







Actually, this purple stuff kat atas tu (purple card), aku saja2 je buat nak test berus lukisan, water colour and pastel yang baru dibeli. As preparation untuk trial exam PSV. I’ve thought once to give it (purple card tuu laa) to him. Sebenarnyalah.
But, GILA ke hapa aku nak buat kerja bodoh tuu? Aku taklah bodoh sangat cuma kurang cerdik jeh; sometimes.
Aku rasa lahkan..  Mungkin iman aku tengah MERUDUM turun time tuu sampaikan idea GILA tu boleh pop out dalam horizon minda aku. Anyway InsyaAllah leww pendirian aku masih SETEGUH tembok besa Cina. *merafakkandoa*

*lightedbulb*Aku nak bagi hand-made purple card ni bila dia dah jadi jodoh aku lah.
Heheh.. GELIkan? Aku tau. Aku tau. Saja je nak menggedik. No biggie, no worries.
Aku sedar siapalah aku ni. Being with him?  U WISH!

[dropthesubject]

Harinikan exam PSV. Bahhh, tak sangka rupa2nya exam start dengan kertas PSV 2 dulu. Menggelabah aku pagi2 tuu. Uknowwhat, seronoklah buat PSV kertas 2 tadi. Walaupun aku bertindak dengan AGAK SLOW, tetapi aku sangat enjoy! Aku rasa macam soul aku flow sekali dengan drawing aku. Sejuk hati. Ambil periksa seni buat aku tak sabar2 nak further stadi dalam jurusan FASHION yang aku impikan. Nak lakar sana n lakar sini… fufufuf~ masyuk bebeh :) anyway, it still just a dream. Jauh lagi perjalanan aku nak kena REDAH sebelum sampai ke situ sebab after SPM ni, kalau nak stadi kat U or kat mana2 jelah, aku akan ambil Pengajian Islam, spesifikasi Usuluddin kottt. *mohondipermudahkan* Lepas dah habis stadi bidang tu and rasa diri dah AGAK KENTAL nak berhadapan dengan dunia yang penuh rencam dan ragam ni, finally baru aku boleh PILIH dan STADI pulak dalam course yang aku INGINKAN. I LOVE FASHION WITH ALL MY HEART !


Aku conteng dress ni time TRIAL BAT. Aku terperasan macam ‘dia’ usya menda ni.
Tahlaaa betoi ke dak tapi aku happy  :)


Kenapa Pengajian Islam? Sebab My parents mahukan susana pembelajaran aku after SPM nanti masih dalam suasana RABBANI dan dalam lingkungan insan2 yang punya FIQRAH DINIYYAH. InsyaAllah ciri2 yang parents aku inginkan itu terdapat bila aku stadi dalam bidang Pengajian Islam ni. Aku sebagai anak yang solehah *InsyaAllah* menurut jelahhh kan. Kalau korang pun, mesti korang prefer choice parents korang instead of choice korang sendiri. Tak gitu? Ibu bapakan perlu diutamakan. Huhuhu…

Kenapa Usuluddin? Sebenarnya kalau Quran Sunnah ponn aku suka. Tak kisah antara dua ni. Mungkin sebab, aku cenderung ke arah dua jurusan Pengajian Islam ni agaknya. Well, aku pon tak sure lagi. Yang penting aku takmau ambil Law Syariah. [noted]

[dropthesubjectLAGI]

Cikgu2 Maahad Hamidiah yang hebat pastinya menanda dengan ketangkasan maksima. Dan hasilnya, aku telah memperoleh beberapa markah untuk beberapa subjek yang aku dah ambil dalam TRIAL SPM Selangor baru2 ini.

Alhamdulillah wa syukurillah… Modern Math aku dapat A kalini.Mod math korang lagi tinggi kan? Takyah cite ponnn aku da tau. Tak kesahlah korang. Yang penting, aku gembira dan akhirnya baru perasaan dan sikap ‘ingin bersaing secara sihat dalam pelajaran’ TIMBUL dalam diri aku (untuk mod math jelahh). Seriously, PERCAYALAH… aku memang kurang perasaan untuk bersaing walaupun persaingan tersebut sangat2 beneficial untuk aku. Hahaha :D sebab tu lewww, result aku usually TEROK je memanjang. Sebab kurang kesedaran dalam diri. Huhuhu~

Tapi yang sedihnya, BI aku. Aku baru dapat kertas dua and kehampaan aku menggunung saat terlihatkan markah tak seperti yang aku harapkan. Arhhhh T_T semua gara2 Section C dengan cerita KETUT tuuu. Aku banyak hilang markah dekat situ. WAAAAAA!!! T_T aku harap sangat BI aku tak drop kalini. Kalau BI aku drop, aku nak harapkan subjek apa je lagi untuk SCORE A- hingga A+? *BUNTU&DILEMA* aku bukan hebat macam korang… *sedardiri*

Korang… *suaragedik* doakanlah aku punya subjek SAINS dapat markah yang lawa sikit berbanding yang sebelum2 ni yerrr. Takkan korang nak markah cun sorang2? Aku pon nak join the group jugak! Kertas Physic 1 dan Bio 1, kedua-duanya bermarkah 33 dan 32 (standard aku ni dah kire SELAMAT dan BERPOTENSI mendapat marks lebih tinggi. Standard korang mestiii lagi HIGH CLASSS punyalahhhh.) . Aku memang bersyukur dan sekaligus semangat aku naik dua ke tiga tapak anak tangga; lebih tinggi dari sebelumnya. Tapi in the same time, aku RISAU SANGAT sebab takut marks kertas 2 dan 3 akan menconteng arang ke muka aku. Thus, I’m asking for your pray and wish. Mana tahu membantu :) and aku dahulukan penghargaan aku kat korang dengan TERIMAS (terima kasih so much!)

Oke. Entri panjang lebar aku akhirnya menemui jalan pulangnya. Till we meet again
(aku + blog +korang yang TERAJIN TERbaca), Assalamualaikum wbt.
Majulah kita semua demi Islam, addin tercinta; InsyaAllah *semangatSPM*

[notakaki] aku tak puas hati sangat dengan drawing aku sebab langit dia CACAT sikit. Last minute-action telah diambil dengan menepekkan poster colour sebanyak-banyaknya. Harap2 kecacatan tuuu berjaya ditutup. –aminn-

Wednesday, September 28, 2011

24 Sept 2011





Tak semua gambar aku dapat masukkan. InsyaAllah, bila berkesempatan aku upload lagi. Sorry :|

Maknae B2ST

gahhhhh! aku nak ambil muka Dongwoon yang innocent. Tapi, tak berkesempatan.

Assalamualaikum..
esok periksa Fizik dan aku masih sempat update blog.
Sebenarnya aku tengah search tentang pressure cooker. Alhamdulillah,
akhirnya aku dah dapat gambaran tentang pressure cooker. Yelah, aku mana ada benda tu dekat rumah.

anyway, lately aku asyik menonton B2ST Idol Maid. Bahhh... Semenjak aku tengok
beberapa episod yang awal2 ni, aku mula naik menyampah dengan Yang Yoseob dan makin
sukakan Dongwoon. *sebab tu aku letak pic dia* Dongwoon memanglah maknae yang baik! :)
tak sabar nak sambung menonton. aku harap aku tak menyampah sangat dengan vocal-leader; Yang Yoseob tu. Aku kan B2UTY. hehe. *over lah pulak*

[notakaki] my sis tengah bersedih sebab tu dia ambil keputusan untuk gantung blog dia for a week 
(seminggu je). gagagagag... dia buat aku tumpang sedih dengan dia. 

Saturday, September 24, 2011

Makcik oh makcik

antara hasil contengan aku yang sempat diconteng time2 exam percubaan.
puas hati betol dengan contengan kalini.


Assalamualaikum..
Nak hapdet belog tapi sebenarnyeh otak tengah blackout.

*mentolbercahaya*
Semalam aku g open house di rumah jiran, bertiga dengan my sis (s).
Aku pakai blouse baru tau. *eksaited* aku beli sendiri kottt. Dengan duit raya aku la ofkos. Adek aku yang first tu ponnn pakai blouse baru dia gak; yang mana kitorang beli di butik yang sama. Baru je lagi. Tu yang kiteorang terasa nak tayang kat orang.

Kitorang amek makanan dan duduk lah atas bench yang makcik tuan rumah dah sediakan. Maka, bergosiplah kami tiga orang. Sepanjang kitorang tengah makan, sambil bergosip PLUS sambil control sopan santun.. adek aku yang second ni perasan macam ada seorang tetamu merangkap makcik tengah pandang kitorang dengan EKOR MATA beliau. Kitorang cepat2 tutup majlis. Takut jugak kalau2 makcik tuu terdengar gosip2 kitorang; mesti dia ingat kitorang ini anak2 gadis zaman globalisasi yang kurang sopan.

Kitorang sambung makan. Aku makan soto, adek aku makan nasi goreng. Yang sorang lagi tuuu, keje die refill air jeh. Makan. Diam. Sopan. Itulah tiga perkataan pendek yang menggambarkan sikap kitorang.



Masa adik aku yang pakai blouse baru tuuu bangun n merayau-rayau cari juadah untuk disantap. Adik aku yang tak makan tuu SEKALI LAGI perasan yang makcik tuuu dok skodeng2 adik first aku. Aku sebagai kakak sulung yang bertanggungjawab, skodeng lah sekali. Mana taw kot makcik tu tengok sebab adek aku tengah beraksi dengan aksi kurang manis kerr, tengah ketawa nak rak kerrr..boleh lew aku tegur.
Anyway, aku tak dapat jawapannyeh.

Time kitorag tengah sambung menyantap. Tibe2 makcik tu bersama dua orang lagi makcik yang ada bersamanya tegur adek first aku. (mereka duduk sebelah bench kami)

Makcik yang asyik USYA2 tuu – m1,
kawan makcik tuu – m(a) dan m(b)
adek first aku- aduh
aku     

m(a)     : Cantik blouse.
Adek   : *sengih* (kene puji laa katakaannn.)
m(b)    : Beli kat mana?
Adek   : ahh.. dekat2 je. Sekitar2 sungai ramal.
aku      : Cik, baju ni beli dekat butik yang baru bukak ttuu. *mencelah* setentang je. dekat2 dengan 7 E
m1       : Yang dekat dengan restoran Yus tu kan?
aku dan adek aku mengangguk.
m1       : *sengih lebar* hahhh, betul lah kan. dan bla3... (bersembang dengan makck2 lain)

aku dengan adik aku terdiam sekejap. aku cakap dengan adik aku, entah2 makcik tuuu tauke butik tuuu.
Manalah tau yang kitorang lu cuma pekerja je... so adek aku pon pasang telinga kejap.
Dia dengar makcik tu tengak kembang2 dan syok cerita kat kawan2 beliau pasal butik tuuu.
Ahhhh. memang sahlah butik tu butik beliau.

Cessssss . Jatuh waterface aku. Menyesal tanya. Ingatkan makcik tuuu memuji dengan ikhlas dan tulus.
rupanya ada fishball di sebalik spagetti.

"Lain kali taknak beli lagilah baju kat situ" (aku pernah terdetik macamni. tapi aku tarik balik
apa yang aku fikir. Baju kat situ aku suka. Takkan aku taknak beli semata-mata sebab makcik tu?
no way mannnn.


sekian. Assalamualaikum wbt. sorry makcik!

PURPLE :)

stokin purple. antare peberet aku.
Assalamualaikum wbt.

harini ada sambutan Hari Raya peringkat sekolah.
and aku rasa....... TAKBEST.
kenapa tak best. entah lewww...
maybe sebab sahabat2 aku balik awal agaknyeh. then, tinggallah aku sendirian.
lagipon, tahun ni punye jamuan buat kat dewan. sesak bebeh.

hehe. SORI. terbanyak kompelin pulerrr.

aku pakai baju kurung english cotton harini. purple in colour.
and tanpa disangka-sangka.. dia pun sama juge purple nyeh.
*sukelasikettt*
aku tak sangka. sebab, selalu apa yang aku wish tak jadik kenyataan.
aku tak eksaited oke. Izzah Fauzi dengan Hanan laa yang notice mende tu dulu.

BTW, uols; my respected readers... jgn sala fhm k.
purple tuu kebetulan je. nothing happened and nothing will happen in the future.
aku saja nak share sebab aku nak. kalau aku tanak aku ta share ngan uols.

anyway, aku cuma nampak sekali dua je harini. mcm biskut. kejap ada kejap takdek.

[notakaki] I am not fanatic (tak kesah terhadap sesiapa atau apa2) because it'll make me look pathetic.

oke. tujelah aku nak cakap. aku pakai baju purple and die pon. (ORANG LAIN ponnn; ramai lagi kott)
anyway, pictures... InsyaAllah aku akn upload pada lain waktu.
sekarang takleh... sebab pc nproblematic right now.

 intihanya, I love my friends. 
Assalamualaikum. sorry for entry shok sendiri ni. *bukanselaluponn*

Friday, September 16, 2011

to Kakak Macho. From Kakak Kachak.


assalamualaikum dan selamat tengah malam.

pada mulanya aku tamau berbeloging lewat 2 pagi ne.
ingat nak usya2 sikit jeh.

tapi nampaknyeh aku SILAP BESAR lahh.
aku ingat aku mampu nak tolak kemahuan diri .

emh, aku nak jawab soklan KAKAK MACHO.
aku bukan rasa belog sahabat2 yang aku usya tuu terok.
Tapi sebenaryeh, aku rasa aku jauh lebih teruk bila aku ziarah belog mereka.

no worries Jiha, bukan belog kau.

Skrg student form 5 MaHISS tgh struggle untuk trial.
even ol the form 5 bloger ponn tak hapdet belog.
aku jeh yang semanggat lebeh. Nampok sgt lew KURANG struggle nyewww.
*bahasaEWWW*
I am totally ashamed. Harap dpt contohi mereka yang rajin
dan bersemangat waja tuh.

tu je. no big deal.

wassalam.




emh..
dot.dot.dot.
aku rasa macam teruk yang amatlah bila usya belog sahabat2 aku yang len
bahhhhh.
*jerk

Assalamualaikum wbt.

Thursday, September 15, 2011

Tohmahan yang Tak Tertahan



Assalamualaikum wbt.
Sekali LAGI aku membuat entry pada hari yang sama.
*biasalah,bukansaludapatberbeloging*








eh korang, jangan salah paham.
aku bukan nak story sal cintan2 right now and  not even about that so-called couple.
It is just about someone whom I know, Mr. R.

hey Mr. aku tatau nak cakap camner.
tapi, betoi ke kau dah seperti yang diperkatakan oleh adek2 aku dan sahabat2 nyeh.
Is it true that kau dah berubah?
aku tahu, menda yang kau tengah lakukan tuu normal dan satu kebiasaan dalam life remaja-remaja
sekarang. But you know what, tak semua yang menjadi kebiasaan dan normal itu sesuatu yang baik.
Tambah kita berada di akhir zaman. Aku bukan nak heboh sangat, aku cuma ralat lah sedikit. Sebab setahu aku kau tak sebegitu dulu.*Sedangkan pantai pon berubah inikan pula hati kau, Mr.*
Tapi menda yang kau buat tuu menjurus kepada sesuatu yang bertentangan dengan agama.
Bukankah begitu? Tepuk dada, tanya iman. Kau lebih tahu *pinjamayatcikguEzana*

Mr. R, adek2 aku asyik cakap pasal kau. Tohmahan2 yang dilontarkan
tak dapatlah aku nak tepis. Masa mula2 khabar angin pasal kau bertebaran dalam segenap gegendang
telinga aku, aku cam boleh bersangka baeekkk lagi. Mungken sebab time tuu, angin maseh
sepoi2 bahasa agaknya. But sekarang, telah terbukti khabar angin tu ada benarnyeh
pada sudut2 tertentu. Angin tu dah bertukar jadi ribut kott.

maaplah sebab cakap camni. pada waktu kemuncak ribut tentang kau tu,
terlintas dalam kepala aku, "ol of u are sooo fake." but finally,
atas sebab rasa kemanusiaan yang menebal.. aku padam pendapat aku tuu dari horizon minda aku.
sorry sekali lagi wahai Mr. R. aku bukan cakap kosong. Segalanya terbukti. kau pon tahu,
pokok takkan bergoyang kalau takde angin.

kau pernah jadi kawan terbaeekkkk aku. kau selalu menjadi punca kepada
kegembiraan aku. so, apa yang boleh aku buat.. aku doakan yang terbaekkk untuk kau.
emh, bukan tok akademik kau. sebab kau memang osem bab tu. tapi, aku mendoakan
agar kau sedar apa yang kau buat neh bukan sesuatu yang bertepatan dengan agama kau. aku nak
respek kau balek cam dulu.
sekarang ne, nak puji kau kat umah pon susah. adek2 aku akan membantah dengan pujian aku.
naseblahhh.

konklusinye Mr. R,


jangan ikut sangat member kau tuu. dibimbangi fitrah menjadi fitnah. 
anyway, aku harap dapat dengar cerita sebenar daripada kau sooner.
Mana tau cerita kau dapat membetulkan sebarang salah anggap aku dan orang sekeliling yang lain.



sekian dari aku yang tak seberape ne. sori yerrr.


[notakaki] duduk dekat skool mak aku ni buat aku teringat dekat Mr. R. haih.. ingatkan boleh TERserempak dengan kau. takde rezeki kottt.








Wednesday, September 14, 2011

HEART [iluvislam]



Dearest Heart,
You are closer to me than my own two sides, a Divinely apportioned piece of my very existence, sometimes dark and sometimes alight. You’re with me everywhere I go, a fixed companion, running so deep that sometimes I don’t know where you end and I begin. You can be a seat of spiritual happiness for the one who possesses you; brimming with a light no other vessel can contain, seeing beyond seeing.
And at other times – and in truth, that’s most of the time with me, dear Heart – you can be the very opposite. At those times, you are the hardest company for me to keep.
Bit by bit it started, all by my own doing: weaknesses and heedlessness, blind indulgence and conscious ignorance; brazenly sinning while turning a blind eye to the spiritual illnesses developing within. One sin after another I committed, until you became almost unrecognizable beneath the layers of darkness building up inside. And I kept committing sins even when the pleasure was gone, just because the habit was so deeply fixed. Even when the sweetness became bitter, and the initial charm of the deeds I was committing became stale and repugnant, I continued, seeking to dull the ever-growing pain inside without too much introspection. “A cup I drank to taste its pleasure, and then another to chase its pain.” 
I filled you with all manners of worldly things, but the aching and emptiness would not abate. Somehow, I deluded myself into thinking that the wounds would heal by these methods, and that the inner damage – self-inflicted – would somehow come to be repaired on its own. And I forced myself not to care. I lost something so precious when I lost you, dear Heart, beneath the darkness of sins and the choking hold of worldly attachments. I was a tightly closed shell whose pearl had somehow slipped away.
I found myself with pain running so deep, habits so ingrained, a path so steep before me… And heart-less, in the truest meaning of that word. It was hard for me to see a way to turn back. But it’s there: I’ve found it, and it’s time.
Dearest Heart,
I’ve come to realize my absolute need for Allah SWT, down to my very core, and to see where I’ve gone wrong. How foolish to think that a spiritual vessel like you would be satisfied with less than His remembrance. You have taught me the truth of my existence: that without connection to Him, without the happiness of knowing Him and being true to Him, one will feel a painful emptiness, a sorrow, that cannot be filled with anything else.
I’m ready to strip away empty promises and convoluted excuses. I want to walk on this path upright, penitent, aware of my faults but constantly seeking a way back to Him. I need you with me dear Heart, and I pray it’s not too late. I’ll try my best to heal your wounds, and scrub away to your polished core, by His permission, through worship, His remembrance, and His aid. The path ahead is not an easy one and I know I’ll make mistakes, but I hope you’ll keep my company as we travel this road, the road of repentance, together. I will do right by you, God-willing, and you in turn, I pray, will help me reach His nearness.
dipasta dari SINI

Nayzak [part 2] : Hadith

sebab harini TERlebih lapang sikit dari sebelumnya,
maka aku ambil kesempatan ini untuk menjenguk ke laman Nayzak di DEVIANT ART.

lama juga aku selongkar laman dia. memang seronok. emh, seronok sebab
dapat info daripada lukisan2 CHANTEK dia and seronok jugak sebab dapat menikmati hasil
seninya. SEJUK MATA MEMANDANG.

aku nak SHARE dengan uols. anyway, gamba je lahh bole share. interactive flash comic dia
takleh nak diupload sbb aku tak reti and sebab aku takdek flash player. (aku print screen muka depan jeh
untuk korang semua.)


kalau TAK CLEAR, klik image untuk gambaran yang lebih BESAR





gagagagg!! \('o')/  *excited* drawing dia lawa kan? kan? kan? Aku selalu bermimpi untuk menjadi se-berseni macam ni.semoga impianku dapat direalisasikan suatu masa nanti; InsyaAllah. Korang tolong doakan sekali yerr. (mana tau doa korang mudah diperkenankan... huhu)

wokeh. lets see apa yang aku dah print screen-kan untuk korang.

secara ringkasnya, cite ni menegaskan bahawa setiap sesuatu yang wujud itu, 
MESTIlah ada penciptanya. baik sesuatu yang kecil dan nampak remeh,
mahupun sesutu yang HUGE macam penciptaan alam semesta. 




cite ne pulakkk, mengajar bahawa deria yang ada pada kita ini
sepatutnya disyukuri kerana ia nikmat yang BESAR dan tak ternilai. (betoi.betoi.betoi!)




story ini mengisahkan tentang beberapa persoalan yang SELALUnyeh tak TERjawab oleh
ramai orang. tetapi sebenarnya, ISLAM ada jawapannya.  





slide ne yang paling banyak dan ambil masa AGAK sangat lama untuk aku teliti dari satu slide ke satu slide yang lain. slide ne  menghuraikan tentang beberapa potong ayat Quran yang selalu disalahgunakan 
insan2 yang ISLAMOPHOBIA sebagai senjata untuk mengelirukan umat Islam
yang kurang pengetahuan Islamnya.
[Wallahu'alam]

nak usya jugak karya2 Nayzak? meh SINI
anyway, pandai2 lah selongkar dan cari apa yang korang nak. 

Assalamualaikum wbt.

Program Kendiri MaHISS

ehem3. bismillahirrahmanirrahim.
tiga sahabat. yang paling kanan, DO diikuti RE dan MI :)


emh, minggu bila tah. aku tak ingat. program kendiri untuk muslimat MaHISS berlangsung sekali lagi.
hari itu, perkara yang diperkatakan adalah mengenai adab bersahabat dan adab .... *takingat*
aku nak share SIKIT je sebenarnyeh. InsyaAllah yang SEDIKIT itulah yang berguna.

TAHAP2 dalam SEBUAH PERSAHABATAN:
(adakah aku dan korang sahabat terhebat? let c)


tahap paling bawah - BERLAPANG DADA
tahap tengah-tengah -  *aku tak ingat lah. tiba2 je*
tahap yang paling tinggi - IKTITHAR ; melebihkan sahabat kita.

p.s. mintak maaf sesangat untuk perkongsian yang berkualiti rendah ni.

takpelah yerr.. nanti aku rujuk teman2 yang TAK CEPAT PELUPA pasal program kendiri
haritu. anyway, sebab aku TERtakingat benda yang aku nak share dekat korang... so, aku akan share menda laen dengan korang. sesuatu yang InsyaAllah, BERGUNA gak. (pasal sahabat gak)

dipasta dan diolah dari SINI


Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? 
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
* Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
* Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
* Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
* Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
* Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
* Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
* Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
* Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menayakan kesusahan kamu;
* Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
* Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
* Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
* Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
* Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat
* Dia mendorongmu mencapai kejayaan didunia dan akhirat.





Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:



Sahabat Yang Tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.

Sahabat Hipokrit:
 ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.


Sahabat Pengampu:
 Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu.


Sahabat Pemboros dan Suka Hiburan:
 ia menjadi kawanmu jika engkau suka pesta , suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan.
Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Apa pun berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-NYA.









ASSALAMUALAIKUM wbt

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum wbt. aku masih lagi dalam trial-season sebenarnyeh. paham2 lah korang bahawasanyeh aku sedang TAK ke sekolah; kalau tak, takkanlah aku boleh ber-blogging. aku nak mintak maaf atas kehilafan yang telah berlangsung dengan jayanya dekat belog bertuah ni. ada apa2 yang dirasakan kurang manis terjadi, and uols nak menegur.. aku amat mengalu-alukannya.

Friday, September 2, 2011

Pertunangan cucu sulung arwah Hj Ramli


hantaran hasil kolaberasi cik Non dan cik Ani memang class.
macam pro bebeh. tak lupe gak, dibantu ole mak long :)




Kamil dan abang Hanif bersama bonda2 mereka. mata 
semua tak pandang camera :(





aku dengan pose yang memburukkan keadaan. lap you abah!




cousin lelakiku yang...




Akmal yang GEMAR merosakkan gambar dalam camera aku.
kalau dalam camera orang len tuu, macho jeh.





The hottest twin eva! Kak Husna & abang Hanif :)




huda; my sis bersama kereta kesayangan abang Hakim.
pinjam jap yerr.




cube usya betol2. kereta the hottest twin tuh. huhu. jgn mare.





kaum kerabat abang Hakim bersama SEMBILAN dulang hantarannyeh.





sepupu sepapat yang BAHAGIA (kecuali aku sbb aku photographer)
bersama dengan abang Hakim dan Kak Ieza. 
so sweeeeeetttttt.



gamba yang paling ori dalam banyak2 pic abg Hakim n kak Ieza.
first sbb aku tak edit langsung pic ne (x mcm pic2 kat ats tuhh) second sbb pic ne pic CANDIT. 
dyorg tak sedar ponn aku snap.
lastly, sebab aku rasa senyuman kak Ieza dlm pic ne adelah senyuman paling ikhlas dan yang paling manis.

Terlebih vitamin M?



aku betolak ke Johor Baru dari KL on raya kedua. dan sekarang dah raya ke empat. serious cakap, progress stadi aku superb slow. *takmalugtawkorang* aku salu cam TERtension mengingatkan bahawa AKU TAK BELAJA lagi on banyak topik pada banyak subjek. but then, bila nak stadi jeh, banyak pulak dugaan yang mendatang sekaligus meosakkan semangat dan rancangan aku untu stadi. huhu. kadang2 tertidur. ada satu masa tuu plak, aku baru nak stadi tapi mak aku suuh tolong beliau ler pule. gagaagga. tak kuat an aku neh? ke... terlebih vitamin M?

 aku nak kata takda dorongan... aku memang sentiasa terdorong utk belajar sbb parents aku tak putus support aku. aku tau yang education is very important; SANGAT. aku tau Islam menuntut penganutnya menjadi seoang yang berilmu; inginkan dunia perlukan ilmu, inginkan akhirat pelukan ilmu and it goes the same if you want it both. *speakingsesedaprase*. tambah2 lak, semenjak dah besa ni, aku asyik terPERNAH minat guy yang cerdik pandai je. of course lah aku sngat terdorong untuk be great in my academic.

tanpa pelajaran dan kejayan yang cemerlang, aku takkan mampu capai impian aku untuk buka butik sebesar IKEA. aku TAHU tuuu.

doakan aku ye. aku pon akan berdoa gak; mcm yang kat atas tuu. TRIAL negeri Selangor : 3 DAYS on counting. I wish to be RAJIN. moga dikurniakan kefahaman dan kekuatan.



Thursday, September 1, 2011

Syawal 1432 H [partSATU]


pagi raya di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin. tersalah masuk lif,
memang sesuatu yang TAKLEH BLAA terjadi pada pagi barakah tu. 



On the way to MTMZA. memang happening dapat bersama-sama dengan
Nur Asilah Sahira yang sangat kurindu !






Aiman yang comel; aek lelaki ku yang TERbaekkk lah.





Huda dan Nina yang photogenic. I envy uol tau.





maseh pada 1 Syawal yang berbahagia :)





Aisyah Hani yang ceria. suke kacau orang ne.. naseb baek aku ni penyabar
dan sopan orangnye. *ahaks*




Bergambar di rumah atuk. I LIKE it so much.
1 Syawal yang sememangnya bermakna.






Arif dan Amzar. Ketahuilah korang memang adorable  





aku tau aku tak cun. tapi korang kena reda je lahh
menatapnye. itupun kalau tahap kesanggupan korang tinggi.
pic di-SNAP di rumah wan. aku suka gi rumah wan :)




[notakaki] selamat hari raya. semoga 1 Syawal korang terasa best
macam 1 Syawal aku.