Monday, November 12, 2012

TAKDIR + TAWAKAL

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia 
Selamat malam kalian (aku draft post ne waktu mlm)

Err.. This is my first time buat draft directly from h andphone u di-publish dlm blog. So I hope you guys pepaham je laa kalau ada bnyk typo atau entry kalini mcm messy siked.

Sekarang ne dkt Taman Ramal Suria dan sekitarnya tgh hujan. Standard lah kan, di penghujung tahun ne.. Kalau petang tak hujan, malam mesti hujan punya. InsyaAllah, hujan yang turun mencurah ke bumi itu adlh tnda rahmat Nya dan merupakan simbolik rezeki utk kita semua. Wallahu'alam. Time-time macam ne pong org kata antara waktu yg diperkenankn doa. Heee~ sama-sama lah kita berdoa yer. ^^ Soal diperkenankan atau tidak, itu hak Allah yang Maha Kuasa. *bismillahirrahmanirrahim*

 Aku bukan lah nk cerita banyak bab takdir bagai. Tapi terasa nk cakap beberapa perkara yang berkaitan dgn nya. Itu shj. So, if I am mistaken in whatever I'm going to say or share after this.... Sila lah tegur, toksah segan-segan.

My umi dah lama sakit kaki actually. It was right after my late sis - Syahida meninggal and there's a time it's getting worse sampaikan umi terpaksa bertongkat utk mengajar di sekolah. And now, it's getting so much better, alhamdulillah.

But however... As the test of blood, urine and blax3 came out yesterday, didapati bahawa sakit yang menimpa umi neh... Dtg bersamanya beberapa simptom penyakit Rheumatoid Arthritis (AR) frankly, I didn't acknowledge langsung whether that AR is a critical disease or what. But sooner as I went through reading informations about the disease on internet, I realize it is an autoimmune disease which is almost close to Lupus (SLE). But still, different la. And bila sebut SLE, entah knp but I am kinda phobia towards it. Well, mybe sbb disease tu ada kaitan dgn my late sister agknye. Hmph..  and sbb ia dlm group disease yg complex n berat gk sbnrnyeh.

Makanya... Tentulah after I acknowledge few things related to AR like I've said before, I am worried about my umi. She's not sick with such of disease. Yet it is just the symptoms. But still kinda burdensome to think of it out of my concerned. Abah's word keep on repeating it self in my head, "kuasa takdir mengatasi segala-galanya. Kita dah pernah diuji sekali masa syahida sakit dulu. Mungkin ini pun satu bntuk ujian yg memerlukn kita usaha dan tawakal srta lbey taqarrub dgn NYA."  

Be prepared for what will come in the future. 
The best thing I see we could ever do is ikhtiar and tawakal.

Even it is so, I won't deny somewhere inside me is damn so afraid that things will get to the worse and we'll have to face the problem the way we did before. I mean to lose someone you love and experienced it once again is kinda pain even to think of it  Aku tak maksudkan apa yg terjadi dkt syahida akn jd dkt umi. Haih~ Na'uzubillahimindzalik. Aku selalu doa yg terbaik. But it is just, I am scared to face it if it's going to be as unexpected as before.

Sebagai seorang yang tahu hakikat bhwa Allah maha Kuasa dan ada rahsia di sebalik setiap percaturannya, aku 100% setuju kata-kata abah , takdirNYA mengatasi segala-galanya. Najwa Huda pulak kate tawakal adlh kuasa yang besar. And AKU conclude-kan... Untuk menghadapi takdirNYA perlu tawakal. Penyerahan diri dan usaha itu perlu seiring, seia, sekata. 

Btol tak?? I'll keep it in my head anyway. Err... Guys, wanna ask u for a sec, Mesti korang pening kan dgn penyampaian entry kalini? Sbb ak pong pening. Haha. Mentang-mentang la dah lama tak berbloging, my typing skill  had turned upside down. *poyojeh*

Actually point yang aku nk kongsi dlm entry ne adlh tntg kebimbangan aku,  which aku sebenarnya masih agk coward to even think too far, to the worse what might happen. Agk takut kalau sekiranya sesuatu yg aku taknak, terjadi dua kali.. aku akn jatuh n takmampu bangkit. Eceh. Tu je sbnrnye - risau. 

Guys, this not-so-long-but-still-a-long entry will end here. Not sure korang paham ke tak entry yg cacamerba bhsanye neh. and yes, membosankan sbb takde gambar bagai. sori and BTW, aku mintak, korang pong doa-doa lah supaya tak ada apa yang serius sgt tntg sakit umi aku neh. (Sakit kaki je kann mula-mula tuhh.) Doa sme dgn aku okayh! ^^V

[notakaki] saat abah sebut sebaris firman Allah yang mafhumnya, "dalam al-Quran itu ada rahmat dan penawar"  hati aku berbisik, "yeahh lets stick to it (Quran)"

Assalamualaikum wbt :)

1 comment:

Fawwaz Shukor said...

hye2 eizah!hihi nie aq yanie..aq dh follow blog kau meh follow blog kwn aq nie plakk yee ;) hihi nk tlog mbee :D okay!btw,nice best!