Saturday, September 14, 2013

Sakit dan Sedih Diuji? Siapa yang Tidak?

Jom sama-sama kita renungkan.

1-KENAPA AKU DIUJI? 
Surat Al-Ankabut: 2-3“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka akan dibiarkan (saja) hanya dengan mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia pasti mengetahui orang- orang yang dusta.”

2-KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN? 
Surah Al-Baqarah ayat 216“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

3-KENAPA UJIAN SEBERAT INI? 
Surah Al-Baqarah ayat 286“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

4-BAGAIMANA MENGHILANGKAN RASA KEKECEWAAN?
Surah Al-Imran ayat 139“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.”

5-SUNGGUH, AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI…!!!!! 
Surah Yusuf ayat 87“Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan orang-orang yang kafir."

6-BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPI PERSOALAN HIDUP?
Surah Ali-Imran ayat 200 “Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah kamu beruntung.”

7-APA JAWAPANNYA?
Surah Al-Baqarah ayat 45-46”Dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat. Dan (shalat) itu sungguh berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk, (yaitu) mereka yang yakin, bahwa mereka akan menemui Tuhannya, dan bahwa mereka akan kembali kepada- Nya.”

8-SIAPA YANG MENOLONG DAN MELINDUNGIKU? 
Surah Ali-Imran: 173“Cukuplah Allah (menjadi penolong) bagi kami dan Dia sebaik-baik pelindung.”

9-KEPADA SIAPA AKU BERHARAP? 
Surah At-Taubah ayat 129“Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal,dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy (singgasana) yang agung.”

Renung2 kan setiap hari saat kita berasa hidup ini payah..

# tajuk entri cam hape je kann.. entri ne more to peringatan untuk diri sendiri, untuk kuatkan diri sendiri agar perkasa. well, korang pun sedia maklum dalam seminggu dua ne aku memang cengeng habisan. Kurang diberi peringatan agaknya. *Astaghfirullahal'azim* Kononnye pantang jauh dari sejadah, habis jiwaraga jadik lemah. Macam lah takleh nak zikir dan selawat bagi makanan kerohanian. syelepuih je kann. Cakap pandai. Hew *tembak diri sendiri* entri ini adalah repost dari page Prof Dr.Muhaya .

# hype. malam ne kenal dengan sorg member group stpm ne. admin group tak silap. Aku hargai sgt sbb dy duk post psl arwah Syahida. In shaa Allah, semoga ramai yang menghadiahkan al-fatihah buat arwah. dan semoga rohnya dicucuri rahmat dan kasih sayangNYA. Anyway, thankss sekali lagi kat mamat tuh ats keperihatinan beliau sebagai admin yg ambil berat hal mmber group. n.n" 

Genaidd. Assalamualaikum


No comments: