Thursday, August 22, 2013

Amalan Doa Nabi Daud AS

Assalamualaikum wbt
Selamat menunaikan fardhu isyak peeps :-)Kebetulan, adik aku bukak tab iluvislam.com and tak tutup balek tab tuu..
Nak dijadikan cerita maka aku ter-usya satu artikel berkaitan cinta dan perasaan yang mana
kemudian telah menemukan aku dengan doa yang menjadi amalan Nabi Daud AS.
Maka aku nak share doa itu di sini. Semoga, kita sama-sama dapat manfaat darinya, In shaa Allah.
Anyway, kalau nak baca artikel tu, silalah klik Nikmatnya Perpisahan Insan 'Bercouple' :-)

# "Teguran dari iman" Aku suka phrase tu; menenangkan hati aku yang kacau siked semenjak dua menjak neh. Allahu laa syariikalah.

Amalan Doa Nabi Daud

Marilah kita hayati dan amalkan doa ini. Semoga doa Nabi Daud A.s ini memberi kita semangat dan teguh dalam mencinta Allah SWT sepenuh hati kita melebihi cinta kepada makhlukNya.
“ Ya Allah, kurniakanlah daku perasaan cinta kepada-Mu, dan cinta kepada orang yang mengasihi-Mu, Dan apa sahaja yang membawa daku menghampiri cinta-Mu. Jadikanlah cinta-Mu itu lebih aku hargai daripada air sejuk bagi orang yang kehausan, Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cinta-Mu, Dan cinta orang yang mencintai-Mu serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cintaMu,
Ya Allah, apa sahaja yang Engkau anugerahkan kepadaku daripada apa yang aku cintai, Maka jadikanlah ia kekuatan untukku mencintai apa yang Engkau cintai. Dan apa sahaja yang Engkau singkirkan daripada apa yang aku cintai, Maka jadikanlah ia keredaan untukku dalam mencintai apa yang Engkau cintai, Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu sesuatu yang paling aku cintai daripada cintaku kepada keluargaku, hartaku dan air sejuk pada saat kehausan.
Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu, mencintai malaikat-Mu, Rasul-Mu dan hamba-Mu yang soleh, Ya Allah, hidupkanlah hatiku dengan cinta-Mu dan jadikanlah aku bagi-Mu seperti apa yang Engkau cintai, Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu dengan segenap cintaku dan seluruh usahaku demi keredhaan-Mu.”
(Hadis riwayat At-Tarmizi)
Rasulullah SAW bersabda, “Inilah doa yang biasa dipanjatkan oleh Nabi Daud a.s.”
# Sangat banyak tekanan buat aku putus harapan. Hati dan perasaan makin kacau pulak tiba-tiba. Kes dengan member, konfliknya tak selesai lagi dan disebabkan semakin hampir dengan tarikh peperiksaan kerja semakin banyak, persiapan semakin rumit dan tekanan dari cikgu juga sangat membebankan.
Hmmm.. tapi takkan semudah itu nak mengalah. Light at the end worth the pain. That's why lah perlu bertahan dan teruskan perjuangan :-) 
Mensyukuri pemberian dan kelebihan serta mensyukuri kehilangan dan kekurangan. Kedua-duanya diperlukan untuk memupuk sabar dan redha.

Wallahu'alam,