Sunday, October 23, 2011

MISI KHAS DEMI SAHABAT kepada SEORANG SAHABAT yang lain

Assalamualaikum wbt :D

Sebelum berlangsung program Khatimus Sirah.. sebenarnya sesuatu yang agak tragik telah terjadi. Taklah tragik sgt, tapi tragik lahhh gak, sikit2. Harap2 Hanan Adzha tak lupa tarikh KERAMAT ne sampai bila2.

Once upon time; not long ago… seorang shbt ne telah berjumpa Hanan dan meminta dia belikan pendrive. Hanan mengiakan je lahhh. Dia kan baekkk hati. *kawanakutuh* takkan dia nak hampakan shbt tersebut kott. Tapi seryesli Hanan inform kat aku.. dia memang taktau langsung bahawa pendrive yang diminta sahabat tersebut sebenarnya adalah hadiah untuk sahabat kepada sahabat tersebut. Bbbahhhh. Kira hadiah request lah ne. *GOSH.demit* Hanan yang taktahu-menahu akan hal itu, mana nak beli pendrive tuuu since dia ponn tak berpeluang nak keluar rumah.

            Hah kau! Sahabat tuu apa lagi… risau melangit laaa bila dapat tahu Hanan yang baekk ni tak beli pendrive merangkap hadiah request tersebut. Weh uols, cuba bayangkan… Dalam situasi gamat dan gawat tuuu, respon dan reaksi sahabat berkenaan seolah-olah menunjukkan Hananlah yang BERSALAH. Cerita Hanan tak belikan pendrive seperti yang dia minta mula tersebar luas dan bertebaran dalam kalangan kawan2 kpd sahabat tuu. Korang rasa patut kerrr?
[lepas rehat; beberapa jam lagi sebelum jamuan bacth berlangsung]
Hanan takmahu susahkan mak dia demi seorang sahabat kepada sahabat tadi. Walaupun kelihatannya macam shbt tuu nak sgt pendrive tuuu TERAMATSANGAT-SANGAT, dia cuba berusaha untuk carik alternatif lain bagi merealisasikan hasrat sahabat berkenaan WITHOUT menyusahkan ibunya. *muliasikapmuNan*

            Dia jumpa Fye. Kot2 teman sekelasnyeh tuu ada TERbawak extra pendrive. Malangnye, Fye tak bawak. Berfikir punya fikir (aku pon join memikir juge okeee. I’m a gud friend tau. *perasan*) mula2 tuu ingatkan nak mintak tolong Im belikan ASAP before jamuan bacth. Time aku dah berhadapan dengan Im; bersama-sama dgn Madi…baru aku ingat yang stunt-man maahad tuu baru lepas eksiden moto. Ggggaaaahhhhhh. Rusak first plan. Takdapat mintak Im.. kitorang bercadang nak mintak tolong Darwish. Mungkin dia berhati mulia dan murni serta seterusnya nak tolong Hanan. Silmutaneously, terdetik jugak idea dari horizon minda ne nak mintak tolong Faisal. But then, terserempak dengan Timah, dia bagitahu bahawa harapan nak minta tolong Faisal sebenaqnyeh TIPIS. So, Faisal di-blacklist dalam senarai savior of the day.
           
            Masa makin suntuk; sejam lebih je jamuan tu akn setat. Out of the blue, Timah sarankan kitorang (time tuu aku ngan Mina je) jumpa dengan kak naqibah dia. Dia cakap akak tuu memang superb kind-hearted. Yang gi jumpa akak tuu Mina ngan Timah (Mina yg hebat sgt risaukan Hanan on tat time. Die mmg kwn yg sweeeeeettt.) aku naik kelas. Mana tau jumpa Hanan kat kelas. She need to know that kitorang sbgi kawan dia, bersungguh wanna help her.

*lagu Bruno Mars – Count On Me*

            Less than 10 minute before tamat P&P hari itu, barulah Hanan pulang ke mejanya. Aku cepat2 sampaikan apa yang aku nak sampaikan. Time tgh ckp2 tuu, Hanan TERPERASAN yang Mina dah wujud di pondok Syauqi (pondok parkir motor). Pe lagi bebeh. Seperti Flashman aku dan Hanan bergegas turun dan menuju ke pondok tersebut. Walaupun dlm jarak jauh, aku jerit nama Mina. Time tuu Timah dah naik motor dah. (dia dpt kebenaran guna motor akak form 6, naqibah dia tuu)



Dalam kalut2 tuuu, akhirnya Hanan ambil keputusan untuk menjadi pembonceng Timah. Lagipon Mina seems ragu2 nak jadik pembonceng waktu tuuu. Yelakan, Timah tuuu ade license kerrrr? A bit risky sebenarnye. TETTTTT !!

            Cuba korang usya betol2.. Mina pegang duit merah kan? Ggggaahhh. Itu baru SIKIT dari duit yang ada kat tgn dia sebenar nyeh. YKW, adelah beberapa org buddies dah tolong Hanan dlm situasi ini. Diorang menyumbang dgn meminjamkan wang ringgit yg diorang ade. Takkan nak beli pendrive pakai air liur kottt, kan? Hanan pulakkk bukannyeh bawak duit bnyk2 pi skool haritu, nak makan juadah jamuan bacth lah katakan (bukan sebab dia tak BERWANG yerr). So, tindakan buddies yang menyumbang tuu sememangnye sgt membantu dlm misi kemanusiaan ni. Alhamdulillah. Aku pulak yang terharu memuncak dengan kebaikan diorang neh. Huhuhu~ taksangka kawan2 aku ne berhati suci & murni belaka. Semoga ukhuwah dgn mereka kekal selamanya. ANTARA yang menyumbang ialah Syarfa’ dan Syiqa Abd Razak. Trimas kuucapkan on behalf of Hanan dan diri ak sendiri.



Aku dah cakap dah awal2 aku nak snap2. Tapi nmpk nyeh gamba ne dh jadik gamba candit sebab takde siapa kesah dengan permintaan aku. Huhuu~ nmpk macam Mina tengah bagi pesanan dan nasihat kpd Hanan kan? Hanan yang kat tempat pembonceng tuu dah tak sabar sgt dah nak pergi. Korang agak Murti bagi lepas tak? Nasib baik lah sesi P&P dah selesai.
Kalau tak silap aku, pic ne diambil lebih kurang pada pukul 12:30 tengah hari. Rasanye lahh.

          
  Percaya tak.. Hanan bagitahu aku, dia tak putus2 berdoa je sepanjang perjalanan nak ke kedai untuk beli pendrive demi sahabat kepada sahabat tadi tuuu. Tambah2 pulak mereka ne kena lalu highway SILK tu hah untuk ke kedai yang berkenaan. Perghhh >,< bukan takat Hanan or Timah je yang cuakrisaubimbangsuspen, aku ngan Mina ponn gubra je kat skool ni. Bukan takat tu jer bebeh. Demi sahabat kepada sahabat tadi tuuu jugak, Hanan dan Timah telah merisikokan keselamatan mereka. Manataknyeh, Hanan report kat aku.. banyak lori besaq2 doe kat highway. Hailohhhh. Alhamdulillah selamat kengkawan aku yang dua orang neh. Anyway, antara perkara kelakartapijanggal  yang Hanan gambarkan kat aku adalah time diorang berdua terpaksa berhenti sebab trafficlight merah and people (maksod aku yang menunggang moto laa) were looking at them sebab mereka budak perempuan yang bertudung labuh dengan uniform skool  serta menunggang moto. Because they look weird mungkin.


Gamba di atas takkan menimbulkan sebarang kontroversi bukan? I trust uols. Jangan bawak citer tak baek taw. Aku amek gamba ne just nak menggambarkan keadaan di ‘tempat kejadian’ setelah Hanan dan Timah bertolak keluar. Lagipun cuma pic motor je kottt.
*taktipu* time aku nak amek pic ne, aku agak risau kalau ada budak putera terperasan kelibat aku kat sini bersama kamera di tangan serta bersama-sama Mina. Takut gak kalau budak putera TERperasan, diorang akn label aku mcm2. who know rite? Sebab betol2 few second after aku snap pic ne… Salam dgn Pjol otw ke pondok tersebut. Baaahhhhh >,< mau terkulai lemah jantung aku on tat time. Harapan aku moga2 depa tak pikiaq buruk pasai aku. (loghat sesat tiba2).


See? I’ve told uols. Salam dan Pjol memang benar2 wujud di situ. Sebaik diorang otw menapak ke pondok moto, aku ngan Mina dah cabut lari siap2. kui3~ taklah jauh ponnn, dekat curb ne je lerrr. Pjol dengan Salam keluar dari pagar sekolah tak lama lepas Hanan dengan Timah keluar dulu dr pagar skool. Depa nak pi mana? (TETTT. Loghat lagi!!) aku rasa diorang nak g practice koreografi zapin kottt. Jokejoke. Aasif.



Anyway.. sebagai seorang yang bijak menggunakan peluang dan kesempatan yang ada, time Hanan dan Timah berjuang dekat highway SILK, aku dengan Mina lak buat photoshoot dekat curb tuu. Kenalkan, ini jiran semeja aku. Namanyeh Nurul Najmina Ittry Bt Adnan. (Mina!!! Kalau ada salah eja…SORRY :| ) Dia lahir on 16th April 1994. Seorang yang sangat penyabar dengan sikap emo aku dan seorang yang hebbak juga dlm akdemiknye. SALUTE Mina. Hidup dia AGAK signifikan dgn insan yang namanye start with S. huhuuu… cukuplah tentang diri Mina. Ramai dh kenal dia ponnnn.


Alhamdulillah. All tengs to Allah. Seperti yang korang nampak. Dua orang kawan aku yang pergi berjuang dah pulang ke pangkal jalan dengan selamat. Muka masing2 terlukis sinaran bahagia sebab harta rampasan berjaya diperoleh dengan gemilangnya. Pada tengah hari yang terik dan panas tuu pendrive yang diinginkan oleh seorang sahabat tersebut untuk diberikan kepada shabatnye yg lain berjaya dibeli dengan diskaun rm 5 semata-mata sbb Hanan dan Timah pakai baju skool. Rm 5 yang didiskaunkan tersebut pulak telah diberikan kepada akak naqibah form 6 ketika Timah dan Hanan buat sesi menyerahkan kunci moto pada akk yang kind-hearted tuu. Kire bayar duit minyak moto gitu.

Oke korang; pembaca yang budiman. (ade orang baca ker entry pnjg aku neh?)
Cerita aku telah tamat. Hope sangat korang tak nyawa2 ikan krn baca entry panjang yang amat ne. Seriously, aku harap pic2 ne membantu menghilangkan rasa bosan korang.

[notakaki] Wahai sahabat berkenaan…, kau seorang yang baik. Lima tahun kenal dan usya muka comel kau tuuu, aku pasti kau takde buat salah kat aku. Nasihat aku, lain kali bila nak bagi information.. makesure info tersebut disampaikan dgn jelas dan terperinci. Jangan ulang mis-comunication mcm ne AGAIN and AGAIN. Janganlah jugak buat orang lain serbasalah melangit sedangkan orang tersebut tak bersalah. Behave and kalau ada prob, lets have a proper conversation dgn pihak yg satu lagi. Jangan mudah sgt menangistakberlagu on a prob yang sbnr nyeh berkemungkinan utk ditangani.
Aku bukan Hanan and it seems yang aku tak berapa layak nak ckp over2 tentang hal ni. Aku tahu kau gembira gile dpt pendrive tuuuu demi shbt kau tuuu. tengs yang diucapkan oleh kau berkali-kali is something obvious yang menunjukkan kau bersyukur gile benda tuuu berjaya wujud di tangan kau on that time. Just wanna you know, benda tuuu SEBENARnye taklah mudah sgt didapatkan. Hope kau appreciate Hanan. *macamakupulakHanan*
Sahabat, thanks jugak sebab kalau tak kerana pendrive yang kau inginkan…MUNGKIN haritu takkan jadi HARI BERSEJARAH untuk Hanan dan hari yang aku takkan lupakan.

ASSALAMUALAIKUM wbt.

-TAMAT-

4 comments:

manal :) said...

ohh.. ths why laa diorg naik moto haritu
siannye..

ang ma said...

harap org uh appreciate efforts Hanan n Timah yang sanggup langgar peraturan demi sahabat..salute them !
btw, orang uh patot bgy samthing sbagai tanda appreciation to Hanan ryte ??
huhu..

Anonymous said...

aku suka lagu u can count on me tu!! :)

gemmujahid said...

manal: sian kan? tp mmg kenangan b'hrga gile.

madi: aku pon harap shbt tuu apreciate apa yg dibuat pd haritu.

anon: aku ponnn suke lagu tuu :)